Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


tamponi,dioxin i rak


Autor Poruka

martina

02.04.2002. 12:47

na vise razlicitih mjesta sam procitala o stetnom djelovanju i opasnosti po zdravlje tampona,utoliko sto se njihovim izbjeljivanjem u procesu proizvodnje oslobada dioxin,poznati kancerogen(dokazano-sjetite se afere sa diksinom u hrani) koji se tada talozi u nasem tijelu godinma i godinama i povecava naveliko sanse od raka.u americi su dokazane mnoge od tih stvari,a citala sam da su tamponi najmanje ispitivane tvari ,manje cak i od hrane ,a u direktom su dodiru sa nasim najosjetljivijim organima.takoder sam citala i to da je tampax jedna od najgorih firmi po tom pitanju jer ih jedino zanima zarada ,a ne i zdravlje i klinicka testiranja.o opasnostima toksicnog shoka da ne govorim.takoder pise da ako se vec bas moraju koristiti tamponi neka to budu oni od 100% pamuka koje vece firme i zvucnija imena ne proizovde jer im je preskupo.da li se kod nas i gdje mogu napaviti tamponi od pamuka?hvala.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

02.04.2002. 22:27

Poštovana,
Zahvaljujem na obilju informacija o tamponima. Na žalost nisam upoznata s ovakvim tipom proizvoda (od čistog pamuka) na našem tržištu.