Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


testosteron


Autor Poruka

luna

12.02.2002. 14:02

Pozdrav dr. Kupešić!
Zahvaljujem na dosadašnjim odgovorima koji su mi bili od velike pomoći.
Naime, moje pitanje se odnosi na razinu testosterona koji imam i da li može utjecati na bilo koji način u trudnoći.
Iza mene su 2 spontana pobačaja, prvi zbog infekcije a drugi put se radilo o tzv. trudnoći bez ploda (blighted ovum) i to sa 9 tjedana.
Prije ove druge trudnoće napravila sam dosta pretraga da bi sigurnija ušla u slijedeću trudnoću ali opet ništa.Napravila sam test na klamidiju, na anaerobe, mikrobiološke pretrage, zatim CT hipofize i Ct nadbubrežne žlijezde (pošto mi je kortizol prirodno povišen,ali u malim granicama koje ne bi trebale utjecati na trudnoću-barem tako kaže moja endokrinologica .
Sa ginekološke strane nikad prije nisam imala problema niti sa upalama,niti nema nakazanosti maternice ,jajnici su super, jajovodi isto ,rodnica i sve je ok.
Moram napomenuti da su mi sada nakon druge kiretaže ustanovili da imam 0- (negativnu )krvnu grupu , a moj muž ima A - (negativnu), i dobila sam IgG anti D zaštitu.Međutim kod prvog spontanog kiretažu mi je obavio moj privatni ginekolog i uopće mi nije rekao da bi trebala znati krvnu grupu da je to od velike važnosti i da bi trebala dobiti tu zaštitu kao i sada.
Zanima me slijedeće:
1.da li je na moju zadnju trudnoću (blighted ovum)moglo utjecati to što nisam dobila zaštitu kod prve kiretaže (doktor u bolnici se je začudio kad sam mu rekla da niti me nije uputio da vadim krv a kamoli da mi da injekciju za zaštitu);
2. da li bi bilo dobro da i moj suprug napravi neke pretrage kao što je spermiogram(i zanima me da li bi je uopće ostala trudna ,i to oba dva puta iz prvog pokušaja da su njegovi spermiji slabi);
3. da li moja razina testosterona igra ulogu na moje neuspješne trudnoće : 0,38 ng/ml (0,04-0,66)-doktor u bolnici je malo bio zatečen tim rezultatom testosterona,šta meni nije bilo baš jasno jer se kreće u granicama, ali on kaže da je možda ipak prevelika vrijednost za započinjanje trudnoće.
Sada ću vam napisati i ostale vrijednosti rezultata mojih pretraga:
- TSH 1,65 mlU/L
- Prolaktin 18,9 ng/ml
- FSH 5,9 IU/L
- LH 4,2 IU/L
- Estradiol 71,6 pg/ml
- Progesteron 0,89 ng/ml
- Kortizol 590 nmol/L
Krv je vađena 3 dan menstrualnog ciklusa!
Naknadno sam napravila i analizu 24 satnog urina, koji me pomalo zabrinjava ali je endokrinologica s obzirom da smo nakon toga napravile CT hipofize koji je bio u potpunosti u redu , rekla da se ne treba zabrinjavati puno i da mi to ne bi trebalo utjecati na trudnoću.Nalaz urina: 17 KS 57,3 (13,9-55,5)
11 OH 37,8 (5,5-19,4)
Šta Vi mislite o tome , jako sam zabrinuta i lijepo Vas molim da mi pokušate odgovoriti šta podrobnije da bih se mogla pripremiti za slijedeću trudnoću.VELIKO HVALA UNAPRIJED!

Doc dr. sc. S. Kupešić

12.02.2002. 21:59

Poštovana,
Zahvaljujem na podrobnim podacima i ciljano odgovaram na Vaša pitanja:
1. nepodudarnost u krvnim grupama najčešće komplicira tijek narednih trudnoća u drugom ili trećem tromjesečju u smislu Rh senzibilizacije, a znatno je rejđe uzrokom spontanih pobačaja u prvom trimestru trudnoće.
2. pošto su kod Vas isključeni uzroci spontanih pobačaja od strane infekcije bilo bi uputno isključiti nasljedne faktore (uraditi kariogram oba supružnika). Također je poželjno u slučaju rekurentnih (opetovanih) pobačaja pokušati učiniti kariotipizaciju pobačenog materijala. Na Vašem bih mjestu inzistirala isključiti uterine abnormalnosti kao uzrok spontanih pobačaja. Najjednostavniji neinvazivni pregled je trodimenzionalni transvaginalni ultrazvuk kojim se vrlo jednostavno i bezbolno otkrivaju prirođene nakaznosti maternice poput pregrađene ili dvoroge maternice.
3. Vaš endokrinološki status pokazuje blaga odstupanja u razini androgenih hormona, ali ne u mjeri koja bi mogla kompromitirati zanošenje. Puno sreće u Vašim nastojanjima da ostvarite željenu trudnoću.