Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


tipizacija hpv


Autor Poruka

Tatjana

04.04.2002. 09:17

Postovana doktorice!

Ovim putem zeljela bih Vas zamoliti za vase misljenje i savjet vezano uz slijedece: Krajem listopada 2001 nalaz papa testa pokazao je promjene na stanicama - povrsinsku reakciju, parakeratozu i hiperkeratozu te mi je lijecnica savjetovala da odem na testiranje za HPV. Digene HPV test Hybrid Capture II obavljen u privatnom mikrobioloskom laboratoriju potvrdio je prisustvo HPV iz skupine B, visokorizicnih tipova. Prepisane su mi virolex tablete te sam nakon terapije ponovo otisla na pregled.
Slijedeci papa test u sijecnju ove godine bio je CIN 1 pa sam dobila novu terapiju - doksiciklin tablete i geonistin vaginalete. Nezadovoljna ishodom terapije otisla sam drugom lijecniku koji mi je rekao da se HPV moze lijeciti interferonom no da on djeluje samo na neke tipove te mi je ponovno uzeo uzorak za tipizaciju. Ovaj put je radjena genotipizacija HPV na Zavodu za patologiju na Salati i nalaz je bio negativan! Mene sada muci kako dva nalaza mogu pokazati razlicito te koji je od njih tocan?
Lijecnik mi je nakon toga naknadno jos uzeo uzorak za klamidiju te napravio novi papa test - sada, 27.03. koji je pokazao CIN 2 i jaku upalu (mnostvo leukocita). Nalaz klamidije nije jos gotov, a ja trenutno koristim prepisanu terapiju (ponovno doksiciklin i geonistin).
Ispricavam se na gnjavazi i molim Vas da mi kazete svoje misljenje jer sam poprilicno zbunjena i uplasena.
Puno hvala!
Tatjana

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

04.04.2002. 22:42

Poštovana,
Vrlo je važno da redovito provodite kontrolne preglede Papa nalaza s obzirom da je u jednom navratu došlo do identifikacije HPV-a visokog rizika. Primjenom antivirusne terapije i liječenjem pridruženih bakterijskih infekcija došlo je poboljšanja lokalnog nalaza. Brojnim studijama je uočeno da u velikog postotka pacijentica inficiranih HPVom dolazi do negativnizacije nalaza, kao što je primjećeno i u Vašem slučaju. Najvažnije je nastaviti s redovitim kontrolama kado bi se u slučaju recidiva HPV promjena moglo pravodobno reagirati.