Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


tri pitanja


Autor Poruka

edi

09.04.2002. 14:17

Prije 4 godine mojoj majci je odstranjena maternica i jajnici zbog velikog broja mioma.Tada je navrsila 50g.Baka je istu operaciju (za jajnike nisam sigurna) imala u svojoj 45.godini.Zanima me da li je to nasljedno te ako je postoji li neki nacin da se to sprijeci ili kontrolira?

Rodila sam carskim rezom u 5.mj.2001.dakle prije otprilike 11mjeseci.6 tjedana nakon poroda napravila sam prvi gin.pregled i papa test koji je pokazao upalu i nakon tri mjeseca drugi koji je bio uredan.Zanima me kada bih trebala napraviti sljedeci pregled?

Carski rez je napravljen jer je beba bila postavljena na zadak, a nakon sto sam se potpuno otvorila beba se nije spustala u porodjani kanal.
Posto je ovo (pretpostavljam) razlog koji se u sljedecoj trudnoci ne mora ponoviti, zanima koji su rizici pri vaginalnom porodu nakon carskog.Naime, cula sam nekakve teorije kako moze puknuti rez od carskog pa o pregledavanju reza pri porodu...

Hvala vam unaprijed na odgovorima.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

09.04.2002. 20:57

Poštovana,
Iako postoje neke studije koje ukazuju na nasljednost miomatozno promijenjene maternice ne morate se suviše zabrinjavati, već samo redovito kontrolirati. Naime, neki radovi ukazuju da sklonost ka stvaranju mioma potiče i način prehrane (npr. konzumacija tzv crvenog mesa poput govedine), piknička konstitucija i sl.
Naredni kontrolni pregled morali biste planirati kroz jednu godinu.
Što se tiče dovršenja poroda u narednoj trudnoći, odluka o načinu dovršenja poroda ovisi ponajprije o lokalnom nalazu i kondiciji fetusa koja se aktivno prati kako klinički tako i kardiotokografijom. Što se tiče rizika rupture maternice, da bi se prevenirale bilo kakve komplikacije nakon svakog vaginalnog poroda koji je uslijedio nakon sekcije preporuča se učiniti eksploracija materišta (pregled unutrašnjosti). Rizik ovakve komplikacije je malen i ne bi Vas trebao brinuti.