Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trinovum i trudnoca


Autor Poruka

Vanja

20.12.2001. 21:49

Postovana gospođo doktorice,
interesira me koliko vremena treba proteći od uzimanja zadnje tablete Trinovuma ,pa do začeća.Planiram začeti druge godine,a čula sam da hormoni koji se nakupljaju u organizmu štetno djeluju na dijete.Da li je to točno?
Još bih Vas zamolila da mi objasnite koje su loše strane uzimanja pilula(Trinovuma),te koje su dugoročne posljedice za ženino tijelo.
Unaprijed Vam hvala!

Doc dr. sc. S. Kupešić

24.12.2001. 12:20

Poštovana,
Trinovum spada u tzv.niskodozažne oralne kontraceptive koje imaju minimalni rizik od nus pojava i nepoželjnih učinaka na ženino tijelo. Ipak, radi opreza preporuča se svakoj paciijentici koja koristi oralnu kontracepciju redovito kontrolirati kompletnu krvnu sliku, sedimentaciju, razinu šećera u krvi, koagulogram (grušanje krvi), jetrene probe i pretragu urina (urin sa sedimentom). Ove se pretrage preporučuju učiniti jednom godišnje. Što se tiče nepoželjnih učinaka oni se mogu javiti u pacijentica koje imaju oštećenu jetrenu funkciju ili onih koje imaju smetnji sa neprimjerenim grušanjem krvi. Ipak u općoj populaciji korisnica oralne kontracepcije ove promjene su izrazito rijetke. Što se tiče pauze koja je poželjna između planiranja trudnoće i prekida oralnih kontraceptiva, smatra se da je dostatan period od tri do šest mjeseci. Brojne trudnoće desile su se i u kraćem periodu i nije se ustanovila povećana učestalost anomalja fetusa niti u ove skupine pacijentica.Upravo ove činjenice ohrabruju žene mlađe reprodukcijske dobi da se opredjele za ovaj vid kontracepcije s napomenom da je najmanje poželjna komplikacija nezaštićenih odnosa prekid neželjene trudnoće, sa svim potencijalnim komplikacijama koje ovakav zahvati može izazvati.