Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoca i debljina


Autor Poruka

ana

16.04.2002. 22:20

Pozdrav!

Imam 27 godina i udana sam 2 godine pa mislim da je pravo vrijeme da postanem majka. Muci me visak kilograma (oko 100 kg na 167 cm).Koliki je rizik da ce beba tijekom trudnoce biti ugrozena mojom debljinom?Da li bi mi ginekolog trebao savjetovati odredjen nacin prehrane tijekom trudnoce kako se ne bih udebljala vise od normalnog prirasta tezine (navodno 10- 15 kg)?Da li je uopce pametno pokusavati zanijeti ili je ipak bolje po tisuciti put pokusati smrsaviti bar 20 kg prije toga?Krvni tlak mi je inace normalan te nemam nikakvih zdravstvenih problema (osim adipoznosti).
Hvala!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

17.04.2002. 12:13

Poštovana,

Smatram da je neophodno smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu prije planiranja trudnoće jer se pokazalo da ona uvećava rizik od pojave opstetričkih komplikacija i uvelike otežava praćenje normalnog rasta i razvoja ploda. Također su zamjetno češće tegobe u vidu arterijske hipertenzije i gestacijskog dijabetesa.