Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trombofilija?


Autor Poruka

amorevirginali

03.05.2022. 14:20

Pozdrav, zanima me tumacenje nalaza i potencijalna terapija.


1. Umnazanjem dijela gena koagulacijskig faktora V, pomocu PCR, uz specificne probe za normalni i mutirani tip gena (FVQ506), utvrđen je normalni tip gena za faktor V.
2. Umnazanjem dijela gena koagulacijskog faktora II, pomocu PCR, uz specificne probe za normalni i mutirani tip gena (G20210A), utvrđen je normalni tip gena za faktor II.
3. Umnazanjem dijela gena za metilen-tetrahidrofolat reduktazu (MTHFR), uz specificne prove za C677T utvrđen je divlji tip gena (CC)
4. Umnazanjem promotorskog dijela gena za plazminogen aktivator inhibitor (PAI-1), uz specificne probe, utvrđen je delecijski genotip (4G/4G)
5. Umanaznjem dijela gena za angiotenzin konvertirajuci enzim (ACE), uz specificne probe, utvrđen je insercijsko delecijski genotip (ID).

Ivo Balenović, dr. med.

04.05.2022. 17:45

Poštovana, homozigoti 4G/4G za PAI 1, kao i I/D genotip za ACE imaju nešto veći rizik tromboembolije i hipertenzije. To ne znači da će do toga doći. Terapija nije potrebna.

mate20

11.12.2022. 00:10

Poštovani,

Suprug i ja se borimo sa neplodnošću već nekoliko godina. Njegov nalaz spermiograma je malo lošiji, pa smo s toga bili kandidati za ISCI postupke (njih 5) od koja su 2 rezultirala trudnoćom ali su oba završila medikamentoznim pobačajem kao BLIGHTED OVUM u 8 tt.
Kod mene je do sada sve ok, osim povišenih antitijela štitnjače (Hashimoto).
Nalaz genetskih faktora naveden ispod. Mislite li da je to bio jedan od razloga neuspješne trudnoće i da li je potrebna terapija. Moj ginekolog je mišljenja da bi trebala piti aspirin, a doktorica kod koje nam se vode IVF postupci kaže da nije potrebno, jer je nizak faktor za trombofiliju. Kakvo je vaše mišljenje? Unaprijed hvala happy

Nalaz je slijedeći:

Faktor V-Leiden 1691A : normalan tip
Protrombin II G20210A: normalan tip
MTHFR C677T: heterozigot
MTHFR A1298C: heterozigot
PAI1 (4G/5G): homozigot (4G/4G)