Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoca


Autor Poruka

Milena

24.03.2002. 21:34

Postovana gospodo Kupesic,
1996 zaprimljena sam u bolnicu pod dijagnozom Cysta endometriotica ovarii 1. sin, Endometriosis peritonei, Adhesiones. Ucinjena je laparascopia, laparatomia, cystaectomia cystae endometrioticae ovarii sin, Adhaesiolysis. U 5 mj. 2001.g. ponovno sam zaprimljena u bolnici pod dijagnozom Tm ovarii lat. sin, Endometrioma 1. dex. Tada je ucinjena i adnexectomia lijevog jajnika, uz razriješavanje priraslica iste strane te resekcija desnog jajnika sa manjom funkcionalnom cistom. U 10 mj. 2001 ponovno je učinjena laparsskopija teje : nađe uterus u AVF, smekšan, gibiv, gladak. Lijevo na mjestu adneksektomije sitna žarišta endometioze koja su koagulirana. Desni jajnik je nešto povećan, jajovod s primjerenim fimbrijama, nešto edematozan. Nakon laparaskopije citoloski nalaz spirka bio je bo, te mi je receno da su i ostali nalazi u redu. Cijelo vrijeme pijem Cilest. Zadnji kontrolni nalaz glasi: u spekulama: porcija konicna, s uskim eritroplakijama. Uterus u rv, malen, tvrd, ograniceno gibiv, adneksa desno bolna, lijevo stanje nakon adneksektomije. Ucinila sam Ca 125 a nalaz je bio 20,27.
Kako zelim ostati u drugom stanju zanima me da li trebam uciniti jos neke pretrage i koje te kolike su mi sanse da ostanem trudna.
Hvala na odgovoru.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

01.04.2002. 16:10

Poštovana,
S obzirom na endometriozu jajnika i prethodno učinjenu adneksektomiju najvažnije bi bilo ustanoviti prohodnost i funkcionalnost preostalog jajovoda i detaljan transvaginalni ultrazvučni pregled obojenim doplerom kako bi se ustanovilo postoji li recidiv ednoemtrioze preostalog jajnika. Također bih preporučila da se učini spermiogram supruga nakon trodenvne apstinencije kako bi se ustanovilo da li je muški faktor u granicama normale. Također bi bilo preporučljivo ustanoviti imate ili uredne ovulacije i učiniti hormonsku analizu. Sugerirala bih Vam da se radi preporučenih pretraga što prije obratite u specijaliziranu ustanovu za liječenje neplodnosti.