Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


molim odgovor


Autor Poruka

lena

23.04.2002. 22:22

Postovana
danima citam Vasˇ forum te sam odlucila postaviti pitanja vezana za
moj problem. Imala sam dvije neuspjesne trudnoce. Prva je bila u 16 tjednu (hematomi i infarkti posteljice, pobacaj je induciran karboprostom, plod je bio maceriran, urednih organa) i druga pod dijagnozom \"bligetd ovum\" (7 tjedan). U oba slucaja napravljene su ove pretrage: 3 dan krvarenja FSH, PRL, TSH, T3 i T4, estradiol, a 21 dan progesteron, fibtinogen, lupus antikoagulant, trombociti i APTV, aerobe, anaerobe, mikloplazme, uroplazme, klamidiju, trodimenzionalni ultrazvuk, papa, kariogrami
su u redu. Svi nalazi su uredni osim trenutno progesterona. Moja lijecnica kaze da je vjerovatno ovulacija mala ili je nema. Bez obzira na rezultat progesterona ona inzistira da pokusam ponovno. Dali je moguce uopce zatrudnjeti unatoc losem nalazu progesterona i kako odrzati trudnocu?
Zanima me dali je potrebno uciniti jos kakve dodatne preglede a posebno suprug koji nije nista napravio (kazu da ne mora).
Menstruacije mi nikada nisu bile uredne (30-40 dana. Prosle godine
(10 mj.) sam imala izljeve koji su zaustavljeni injekcijama (lutesterol, ergometrin, provera pa terapija - 2 mjeseca stediral m. Napominjem da sa zacecem nikada nisam imala problema (odmah sam
ostala trudna) te da sam se lijecila u svim nasim najboljim bolnicama,
kod priznatih i poznatih ginekologa (najvise privatno). Vise
manje svi imaju isti odgovor, trebam biti uporna i ne odustati jer sam mlada (30) i imam vremena.
U ocekivanju Vaseg odgovora srdano Vas pozdravljam!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

24.04.2002. 12:56

Poštovana,
S obzirom na opterećenje u anamnezi i uredne nalaze briseva, trodimenzionalnog ultrazvuka i hormonske pretrge preporučila bih da se prije planiranja treće trudnoće učini dijagnostička histeroskopija koja bi procjenila veličinu i oblik kvauma i isključila postojanje intrauterinih abnormalnosti. Činjenica da je gubitak prve trudnoće bio u 17. tjednu ne govori u prilog neprimjerene razine progesterona i insuficijencije žutog tijela kao uzroka gubitka trudnoće.
Sugerirala bih da se dogovorite s nadlženim liječnikom za dijagnostički histeroskopski zahvat u visoko specijaliziranoj ustanovi za probleme neplodnosti kako bi se otkrio uzrok Vaših tegoba, jer unatoč Vašoj mladoj dobi trebate otkriti razloge guibitaka trudnoće i isključiti postojanje unutarmaterničnih priraslica (sinehija) i anomalije.

lena

29.04.2002. 11:23

Poštovana,

bila sam na kontrolnom pregledu gdje mi je moj ginekolog rekao kako nije potrebno učiniti histeroskopiju.
Od slijedeće menstruacije biti ću na klomidu a zatim na dabrostonu.
Moram priznati da sam malo skeptična prema toj terapiji s obzirom na Vaš odgovor.
Zadnji rezultat progesterona je bio 1,52 - dali je ovulacije bilo i dali je moguće da ostanem trudna bez klomida?
Zahvaljujem na odgovoru.
Lena

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

03.05.2002. 14:33

Poštovana,
Niske razine progesterona govore u prilog anovulacijskog ciklusa te Vam je stoga ginekolog savjetovao primjenu Clomida i stimulaciju ovulacije. Ipak moram napomenuti da ste već jednom dokazali da možete ostvariti trudnoću, ali je iz nepoznatog razloga došlo do gubitka trudnoće u drugom tromjesečju. Stoga je vaša radna dijagnoza infertilitet, nemogućnost donošenja na svijet živog i zdravog novorođenčeta sposobnog za samostalni život.
Dosadašnjim pretragama niste ustanovili uzrok gubitka trudnoće te se ne može sa sigurnošću tvrditi da će naredna trudnoća rezultirati terminskim porodom tako željenog novorođenčeta.
Ukoliko se isključilo postojanje intrauterine infekcije i prijevremeno otvaranje materničnog grlića kao uzrok spontanog pobačaja u drugom tromjesečju u prekoncepcijskoj obradi svakako treba isključiti postojanje intrauterinih uzroka neplodnosti (direktnom vizualizacijom materničnog kavuma, histeroskopski, ili RTG HSG-om).