Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trudnoća


Autor Poruka

Xcs22

10.12.2018. 11:25

Poštovani, vrlo sam zabrinuta oko situacije u kojoj se nalazim. Naime, dečko i ja smo imali nezaštićen odnos posljednja tri dana (dva su bila plodni dani a treći je bila ovulacija). Nije došlo do ejakuliranja ali je odnos prekinut desetak sekundi prije. Koliko su velike šanse za trudnoću?

Hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

10.12.2018. 15:55

Poštovana, budući da nije došlo do ejakulacije tijekom odnosa (u rodnicu) ne postoji mogućnost trudnoće.

Zamisljena2708

11.12.2018. 11:45

Postovani, jucer sam radila test i pokazuje da sam trudna iako mi M kasni sami jedan dan. To su sretne vijesti. Medjutim, u medjuvremenu sasvim slucajno takodjer prije 2 tjedna (koliko je i proslo od zaceca) sam vadila krv zbog sumnje na toksoplazmozu. Rezultati su dosli jutros i oni su pozitivni, i Igg i Igm oba pozitivna na tokso.. Sada, razmisljajuci unatrag ja sam radila pretragu na tokso i druge viruse radi pojacanog cvorica u vratu, koji se prvi put povecao ima 4 - 5 tjedana.
Simptome slicne prehladi (asocijacija na tokso) sam imala prije 2 puna mjeseca.
Zabrinuta sam, naravno, radi rezulatata i radit cu test avidnosti kao daljnju pretragu ali u medjuvremenu, moze li me tjesiti to sto sam vjerojatno nesto prije zaceca vec ulovila tokso (iako kratko) i sto sada imam vec antitijela u istom preriodu kada je doslo do zaceca - 2 tjedna od nalaza)???
Ne znam sto da mislim, sad slijedi avidnost (ili nesto slicno, neko titranje) pa ginekolog, ali ja u medjuvremenu ne znam bi li se veselila ili plakala.... Pomagajte.

Ivo Balenović, dr. med.

11.12.2018. 15:40

Poštovana, treba uraditi test aviditeta - starosti infekcije. Budući da je Igg pozitivan, infekcija se desila prije trudnoće, i ne bi trebala predstavljati opasnost. Provjerite to određivanjem aviditeta.

Antonija185

13.12.2018. 14:10

Poštovani doktore,

Trudna sam 29.tjedana. u posljednjih mjesec dana otprilike uvijek me izmedju 12 i 13h uhvati nekakva slabost doslovno moram prileci. Sta god da radila uu tom periodu moram 15-ak min prileci i to prodje. Slabost u nogama i tijelu opcenito. Narocito kod stajanja na mjestu kad mi se pocne crniti pred ocima i kad sjednem i dalje ne prolazi.poceo me bio tako obljetai znoj nekoliko minuta i onda to sve prodje kroz 15-20min. Mjerim si svaki dan tlak, mrvicu je inace nizi ali nista posebno nizak. Pijem Athyrazol za hipertireozu i opcenito se dobro osjecam, sa trudnocom je sve ok za sad. Usput, jucer kako sam iz ducana nosila malo teze vrecice cijelim putem me zatezalo sa desne strane pupka i danas sam nekoliko puta osjetila isto to zatezanje samo jace vise kao nagla bol. Da li se trebam brinuti?
Hvala unaprijed na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

14.12.2018. 11:10

Poštovana, sve što navodite normalne su pojave u toj fazi trudnoće. Normalno je da osjećate udarce djeteta, i poneku kontrakciju maternice. Važno je da nema krvarenja, sukrvice ili da ne krenu trudovi.

lary2

15.12.2018. 10:35

Postovani doktore,

nalazim se u 40+4 tjednj trudnoce po UZV (po amenoreji je 42+4). Krvni tlak mi je 100/60 (inace je nizak); albumini u mokraci neg. Nalaz CTG mi je uredan (reaktivan, 120-130 frekvencija). Amnioskopski je mljecna plodova voda,
Trudova nemam, osjetim kontrakcije maternice koje se umire kod promjene polozaja (kad legnem). Osjetim uredne pokrete ploda. Beba je okrenuta glavom u zdjelici. Na nalazu jos pise da sam prohodna 1/2clanka, 1pp. Cerviks u nestajanju.
Ono sto me zanima je slijedece : da li je inace praksa da se trudnica hospitalizira kod ovakvog nalaza? ili je za trudnicu bolje da porod ceka u svom poznatom okruzenju kod kuce?
Takodjer, koliko se ceka prije indukcije poroda kod ovakvog nalaza?

Ivo Balenović, dr. med.

15.12.2018. 15:45

Poštovana, preporučljivo je početi s indukcijom prenošene trudnoće 10 dana nakon termina. Dakle sa 41 tjedan i 3/7. Budući da Vam je amnioskopski utvrđena mliječna plodova voda, sigurno se ne radi o prenošenju. Mliječna plodova voda je samo u terminu, a kasnije, ukoliko dođe do prenošenja voda se počinje bistriti. Amnioskopskim pregledima to se jasno vidi.