Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trudnoća i cista


Autor Poruka

Gordana

30.04.2002. 12:06

Poštovana doktorice ,
Trudna sam oko 1.5 mjesec (nije sigurno zbog neredovitog ciklusa) i moja mi je doktorica prepisala Dabroston 3x1 pijem ga več 3 tjedna iako sam svojevoljno smanjila dozu na 2x1 jer u uputstvu nisam našla takvu dozu ni za jednu dijagnozu, da li je normalno da se uzima Dabroston ako nemam nikakvih problema osim što imam cistu na desnom jajniku 6x7 cm.Također me zanima što mi možete reći u svezi ciste i odvijanja trudnoće moja doktorica mi je rekla da moram mirovati jer bi se cista mogla "okrenuti" pa bi morala ići na operaciju (poprilično me je zaplašila) također me je poslala na vađenje markera Ca što je bilo u redu.Molim Vas da mi odgovorite,
unaprijed zahvalna uplašena trudnica.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

30.04.2002. 14:48

Poštovana,
Cistična struktura može se pojaviti tijekom prvog tromjesečja trudnoće i u većine slučajeva dolazi do spontane regresije nalaza nakon 12. tjedna trudnoće. Najčešće se radi o cistama žutog tijela, te je Vaša liječnica radi Vaše sigurnosti poduzela mjere opreza i učinila razinu Ca 125 koji su, srećom, bili u granicama normale. Terapija progesteronom (Dabroston) daje se u slučaju sumnje na prijeteći pobačaj i ne mora Vas brinuti što trošite spomenutu terapiju, jer ona nije kontraincicirana u Vašem slučaju. Preporučila bih da ponovite ultrazvučni pregled kroz 3 do 4 tjedna kako bi se pratila veličina ciste i željela bih Vam skrenuti pozornost da prilikom kretanja ne radite rotirajuće pokrete kako se cista zbog svoje težine ne bi zarotirala oko svoje osi i dovela u stanje torzije koje bi moglo rezultirati bolovima i komplikacijama u ranoj trudnoći. Nadam se da će i kod Vas kao i u većine trudnica doći do spontanog smanjenja i nestanka ciste, te da će naredni tijek trudnoće biti uredan.