Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoća i dijabetes


Autor Poruka

vixen

05.10.2012. 14:30

Poštovani doktore,lijepo bih vas molila za savjet.Dogodila mi se neplanirana trudnoća,ginekologu sam otišla 5 dan izostanka menstruacije i nakon što je test bio pozitivan.Ginekolog je potvrdio trudnoću.U nalazu stoji:TVUZ:U uterusu gestacijska vreća,za sada se EO ne vidi.Gestacija odgovara izostanku mensesa.Učiniti pregled dijabetologa.
Zanima me što znači ova oznaka EO?zadnja menstruacija je bila 01.09.2012.Kako sam dijabetičar već 25 godina(od djetinjstva)a sada mi je33 godine,i imam komplikacije bolesti što se tiče vida i bubrega(povišen tlak također),možete li mi dati svoje mišljenje kako trebam postupiti?Kolike su šanse da se trudnoća održi do kraja i u redu a kolike da dođe do komplikacija kako za mene tako i za plod?Dijabetologu još nisam išla,tek jučer sam saznala za trudnoću a zbunjena sam i želim čuti i vaše mišljenje.trebam li napraviti prekid trudnoće zbog komplikacija svoje bolesti?jeste li se susretali sa sličnim slučajevima u svojoj praksi?

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.10.2012. 19:05

Poštovana, EO znači embrionalni odjek( plod) se još ne vidi, jer je premala gestacija.
Plod će se vidjeti sa 6 tjedana kad će i oživjeti.
Svakako se trebate javiti dijabetologu koji će procijeniti da li s obzirom na vaš dijabetes i komplikacije sa strane bubrega je uputno zadržati trudnoću.
Po meni mislim da se trudnoća može zadržati, premda ne znam pravo stanje vaših bubrega i ostalih sustava.
Također se obavezno javite u Kliniku za ženske bolesti i porode , centar za dijabetes u trudnoći gdje ćete trudnoću dalje voditi te je intenzivno nadzirati.

vixen

09.10.2012. 20:40

Moj zadnji nalaz kod nefrologa izgleda ovako:urea" 17,5mmol/l,kreatinin 256 umol/l,proteini56,8 g/Lalbumini 34,4g/Lkalij 4.9 mmol/l,kalcij 2,13 mmol/l,,fosfor 1.39 mmol/l
Urin:ph 6,0,nitriti,bilirubin,ketoni negativni,proteini **,glukoza,krv,urobilonogen normalan.
Zaključak:Bolesnica ima od prije stabilnu kroničnurenealnu insuficijenciju.Ne preporučuju se izmjene dosadašnjeg liječenja:20 mg Lipex,Cilazil 2,5 mg,Losartic 50 mg i povremeno uzimanje Fursemida 40 mg."

Do prije 6 mjeseci sam uzimala i lijekove za štitnjaču(Hypotireiza),liječenje je trajalo godinu i pol dana no sada su mi lijekovi ukinuti jer su vrijednosti hormona uredne.Može li trudnoća značiti i povratak problema sa štitnjačom?

Naručena sam kod perinatologa 15.10 pa mi se to čini nekako daleko,zato vas tražim savjet,prilično sam uznemirena jer su mi poznate komplikacije moje bolesti i strah me da se stanje ne pogorša.
Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.10.2012. 00:05

Poštovana, vaši nalazi burežne funkcije su dosta nepovoljni.
Drugo, lijekove koje uzimate, neki od njih nisu dozvoljeni u trudnoći.
Treća stvar je da trudnoća može pogoršati i onako lošu funkciju bubrega, kao i regulaciju dijabetesa.
Stvari sa štitnjačom se također u trudnoći mogu poremetiti.
Mišljenja sam da bi vam trudnoća mogla dodatno narušiti zdravlje te da previše riskirate.
Svakako savjet potražite i u Klinici za ženske bolesti i porode- Petrova.

Eleonora91

21.03.2019. 16:35

Lijep pozdrav.
U 30 sam tt. U 28tt sam radila ogtt cije su vrijednosti: 0h 4.6, 1h 12.3, 2h 8.8, te je dijagnosticiran gestacijski dijabetes.
Nalon dva dana ostala sam u bolnici raditi guk test cije su vrijednosti bile: na taste 5, nakon dorucka 6,2, prije rucka 3,7, nalon ruvka 4,9, prije vecere 4,5, nakon vecere 6,6 i u 6h 4,4. HbA1c 5.3, HbA1c IS 35.Moram napomenuti da mi nitko nije rekao kako da jedem taj dan samo da pojedem ono sto dobijem, tako da nisam imala meduobroke, jela sam sto sam dobila prema dijeti u bolnici, zansvi samo 3 glavna jela jer mi nitko nije rekao da mogu izmedu pojesti nesto tj nisu mi objasnili kako se jede pod dijetom. I naravno cijeli dan je za mene bio jako stresan. Ujutro je dok nalaze poslala dijabetologu koji je na konto tih vrijednosti uveo inzulin humalog i dijabeticku dijetu. Ostal sam jos 3 dana na promatranju gdje su mi jos napravili 3 profila upravao zbog izulina jer je dok rekla da to ne treba. Probalo su mi dati po jednu jedinicu prije jela jer mi je u ta tri dana secer bio u redu kretao se od 4.0 do 4.9 sto prije jela sto nakon( da vam sad ne pisem vrijednosti od sva 3 dana) to je prosijek, prvoga dana davali su mi samo jednu jedinicu inzulina, a ostala sva nisu i jer su shvatili da nema svrhe. Ali sam ipak otpustena kuci sa otpusnim pismo gdje pise i dijeta i inzulin. Moje pitanje je, s obzirom na vrijednosti koje sam vam napisala i sve ostalo jel li ovo toliko alarmantno te da se zbog toga mora uzimati inzulin? Ili je dovoljna dijeta?
Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

22.03.2019. 09:35

Poštovana, gestacijski dijabetes se u pravilu regulira dijabetičkom dijetom. Ukoliko vrijednosti šećera usprkos dijeti prelaze referentne vrijednosti potrebno je uvesti inzulin. Prema vrijednostima koje ste naveli smatram da je dovoljna dijabetička dijeta. Savjetujem da se javite dijabetologu radi pojašnjenja situacije.

Eleonora91

22.03.2019. 15:20

Hvala Vam na odgovoru. Svakako cu otici Kod dijabetologa da mi pojasni.
Lijep pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

22.03.2019. 19:30

Nema na čemu. Pozdrav.