Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoca i hpv


Autor Poruka

Jana

12.11.2001. 08:52

Poštovana doktorice,
Znam da ste već mnogo pisali o hpv virusu, mene konkretno zanima da li i kako ovaj virus utjece na trudnocu, posto ustvari nema potpunog izlječenja od ovog virusa, da li osoba koja ima takav virus može planirati trudnoću i kakve su komplikacije u trudnoći moguće i da li to ima kakvog utjecaja na sam plod. Inače sam stara 30 godina i do sada nisam rađala.
Hvala

Doc dr. sc. S. Kupešić

13.11.2001. 18:57

Poštovana gospođo Jana,
Ukoliko se radi o HPV niskog rizika tada se tijekom trudnoće treba redovito obavljati ginekološka i mirkobiološka kontrola kako bi se pravovremeno otkrile i liječile infekcije koje mogu dovesti do upale plodovih ovoja. Ukoliko su promjene na Papa nalazu govorile u prilog CIN lezija tada treba postupiti u ovisnosti o stupnju promjena te nalazu kolposkopije i ev. biospije grlića. Ukoliko je na ovim pretragama procjenjeno da nema povećanog rizika u slučaju trudnoće potrebne su redovite kontrole Papa nalaza, ginekoloških i mikrobioloških pretraga. U kompliciranih nalaza se prekoncepcijski (prije planiranja trudnoće) može savjetovati liječenje lezije na cerviksu (npr krioterapija ili u krajnjem slučaju konizacija).