Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoća i šarlah


Autor Poruka

Andreja

26.11.2001. 09:54

Poštovana dr. Kupešić,
U 30-om sam tjednu druge trudnoće. Osim malih problema na početku, zasad je sve u redu (osim nekoliko infekcija). U vrtiću u koji povremeno ide moje starije dijete na dodatne aktivnosti pojavio se šarlah. Što da poduzmem? Koliko znam, i da sam ga već preboljela ne bi se stvorio imunitet. Možete li ukratko napisati nešto i o drugim dječjim zaraznim bolestima i trudnoći?
Zahvaljujem na odgovoru!

Doc dr. sc. S. Kupešić

27.11.2001. 22:40

Poštovana,
Perinatalne infekcije doista predstavaljaju jedan zamršeni problem, jer nerijetko je teško procijentiti utjecaj infekcije na plod. Naime, stupanj i intenzitet bolesti nije mjerilo za ev. posljedice na djetetu. Naprimjer, blaga influenza početkom trudnoće može rezultirati pogubnim oštećenjima na plodu, dok teški oblici majčine boelsti u trećem tromjesečju ne moraju imati nikakve posljedice po dijete. Kao teratogeni uzročnici utvrđeni su virusi rubeole, citomegalovirus, herpes virus, čije je pogubnost evidentna ukoliko se infekcija zadesi tijekom prvog tromjesečja trudnoće. U Vašoj se gestacijskoj dobi ne očekuju bitnije komplikacije ukoko dođe do infekcije, ali zbog ev. rizika prijevremenog porođaja bilo bi uputno smanjiti rizike oboljenja od bilo koje zarazne bolesti tijekom trudnoće (izbjegavati kontakt s oboljelima, privremeno zabraniti odlazak djetetu u vrtić i sl). Ukoliko ipak do bolesti dođe, uzorčnika infekcije treba pod svaku cijenu nastojati izolirati i provoditi liječenje prema antibiogramu.