Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tumačenje papa testa


Autor Poruka

Tatjana38

03.08.2022. 22:35

Poštovani,
na posljednjem papa testu dobila sam negativan nalaz na intraepitelnu ili invazivnu leziju, no miješanu floru i reaktivne promjene na stanicama koje su povezane s upalom. Endocervikalni cilindrični epitel je reaktivan i podražen. Kvadratić „drugo“ s te strane papa testa (drugi ne-neoplastični nalazi) također je označen te je uz njega napisano „pokoja atipična pločasta stanica“. Pretragu moram ponoviti za 6 mjeseci te sam dobila Fluomizin vaginalete.
Svjesna sam da se radi o upali, no zanima me stavka „pokoja atipična pločasta stanica“. Bi li to bila indikacija za HPV, tj. mislite li da bi bilo dobro da se dodatno testiram? S druge strane papa testa nije označen CIN, taj dio je kompletno prazan, jedino mi se čini kao da je lagano podvučen SIL niskog stupnja, no nije označen kao na drugoj strani (križićima).
Prije papa testa napravila sam i neke cervikalne briseve. Negativna sam na klamidiju, ureaplazmu i mikoplazmu. Na ultrazvuku je sve bilo u redu. Do sada nisam rađala, imala abortus niti operacije.
Unaprijed hvala na odgovoru!

Mimilorens

16.10.2022. 12:30

Poštovani, tačno 2g kako sam spolno aktivna. Prvi put sam papa test radila jer planiramo trudnoću, medjutim nisam se baš najbolje informisala kako se za papu pripremiti te noć prije pape imali smo odnos prvi put u dvije godine jako bolan zbog suhoće do tad koristila lubrikant lactogyn gel, tu noc nam je nestao. Odnos bolan i njemu i meni. Papa test sutradan ginekokog vidio ektopiju, uzeo bris, nalaz ascus bez oznacenih cinova pise preporuka hpv test, ponovit za 4mjeseca, parakeratoza i hiperkeratoza i upala. Vag i mjesana flora. Je li mogao ovaj odnos na suho ovo uzrokovati?, pored tog covd pozitivna bila taj mjesec i pod stresom. Dao je macmiror i probiotik. Koja je Vaša preporuka terapije? Poslije pape imali smo ciljane odnose i sad cekam test nisam terapiju uzela. Kažu aloju uzeti kažu svašta..

Ivo Balenović, dr. med.

18.10.2022. 14:55

Poštovana, ektopij je posljedica djelovanja hormona i on nije patološko stanje. Ektopij je samo mjesto koje je osjetljivije na promjene. Nalaz papa testa nije toliko loš. Potrebno je uzeti terapiju i ponoviti papa test.