Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ultrazvuk


Autor Poruka

Kristina

28.06.2001. 08:20

Draga doktorice Kupešić,

mene zanima kada se najranije u trudnoći može ultrazvukom utvrditi spol djeteta? Znate kako smo mi budući roditelji znatiželjni!

Hvala.

Doc dr. sc. S. Kupešić

30.06.2001. 16:37

Poštovana gospođo Kristina,
Katkada doista rano možemo ustanoviti spol djeteta (naročito ukoliko se radi o muškom spolu, dovoljnoj količini plodove vode, primjerenoj dinamici ploda i prezentaciji genitalne regije, uz preduvjet sigurnog oka, dobre edukacije ultrasoničara i ultrazvuka visoke rezolucije). To podrazumijeva trasnvaginalni trodimenzionalni ultrazvuk između 12. i 14. tjedna trudnoće. Međutim, visoko etičan pristup ultrasoničara nalaže i ozbiljnost u davanju takvih podataka, naročito u obiteljima koje su sprmene na tzv "selekciju spola" koja nije dozvoljiva, osim u slučajevima nasljednih bolesti vezanih uz spol. Uobičajeno je stoga podatak o spolu djeteta dati u odmaklijoj trudnoći, tijekom srednjeg i kasnog drugog tromjesečja kada smo 1. sigurniji u vjerodostojnost takovog podataka i 2. kada ne postoji mogućnost manipulacije takvim podatkom. Smisao ultrazvuka je prvenstveno dokazati zdravlje i /ili isključiti bolest fetusa, a nakon što se to učini, svakako izvjestiti i o spolu djeteta. Ono što kao stručnjaci za područje ultrazvuka nikako ne želimo biti jest : paparaci za fetuse. uz najljepše želje za sretnom prinovom srdačno Vas pozdravljam