Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


umjetna oplodnja


Autor Poruka

sanja

07.02.2002. 22:41

Poštovana doktorice,
Najprije vam se želim zahvaliti na pomoći i strpljenju za odgovaranje na ova pitanja.Imam 27 godina, a suprug 28. Prije godinu dana imala sam vanmaterničnu trudnoću, operirana sam i izvađen mi je desni jajovid.. Histosalpingografija je pokazala da je i drugi neprohodan. Menstruacije su mi redovite ali izuzetno oskudne i traju 1-2 dana. Od operacije osjećam lagane bolove u predjelu trbuha. Doktorica je rekla da ću morati na umjetnu oplodnju. Suprugov nalaz spermiograma također je loš. Prvi puta dijagnoza je bila asthenozoospermia – ( morfologija 30%, velocity 61,1, koncentracija 28,9, ph 8,5) a drugi puta aligoasthenoteratozoospermia – ( morfologija 22% , velocity 117,4, koncentracija17,5 ph 8,3). Neznam koji su još podatci važni i što znače ti rezultati. Zanima me što se može poduzeti da se popravi suprugov nalaz. Kakve su nam šanse da ostanem trudna i koje se sve pretrage rade prije umjetne oplodnje. Gdje mi preporučujete da se javim? Unaprijed vam se zahvaljujem na odgovoru.
Sanja i Mario

Doc dr. sc. S. Kupešić

10.02.2002. 23:32

Poštovana,
S obzirom na obostrani tubarni faktor neplodnosti u Vas je jasno prisutna indikacija za postupak izvantjelesne oplodnje. Suprugov nalaz iako pokazuje odstupanja u pokretljivosti i broju spermija morao bi biti dostatan za ovakav postupak medicinski pomognute oplodnje. Ipak, u sklopu pripreme za ovaj složeni oblik asistirane oplodnje morale bi se poduzeti neke dodatne dijagnostičke pretrage: cervikalni obrisak i mikrobiološka pretraga sjemena, urološko-androloški pregled u supruga i ponavljanje spermiograma u ustanovi u kojoj ćete raditi postupak, hormonska analiza te trodimenzionalni i/ili color dopler ultrazvuk kako bi se provjerio nalaz morfologije i protoka krvi kroz ginekološke strukture. Ove pretrage možete učini na Odjelu za neplodnost Klinike za ginekologiju i porodništvo OB Sveti Duh, uz prethodnu narudžbu na tel 01 37 12 109, ali i u Klinikama Petrova i Vuk Vrhovec u Zagrebu.