Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Umjetna oplodnja i zakoni


Autor Poruka

Irena

20.01.2002. 04:36

Postovan gdjo. Kupesic,
zainteresirao me je vas odgovor gospodji Lidiji od 09.01.2002. godine vezano uz pravo neudane ili zene koja nije u izvanbracnoj zajednici na umjetnu oplodnju.
Obzirom da sam se susrela sa istom problematikom ljetos, te smatrajuci da se time krsi moje ustavno pravo, uputila sam dopis istog sadrzaja Ministarstvu zdravstva.
Odgovor koji sam dobila je slijedeci:
"Sukladno Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlucivanje o radjanju djece (NN br. 18/78, 31/86 i 47/89) odredbama clanka 33. Propisano je da se umjetno oploditi moze punoljetna i zdrava zena u starosnoj dobi pogodnoj za radjanje.
Ako je zena u braku, umjetna oplodnja sjemenom drugog muskarca moze se izvrsiti samo uz suglasnost njezinog bracnog druga.
Na temelju podataka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pravo je osiguranica do 38 godina starosti provesti do tri postupka umjetne oplodnje na teret sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a prosjecna cijena standardnog postupka iznosi izmedju 4000 kn i 6500 kn."
Isti dopis sam prije tjedan dana, na redovnoj kontroli dala i svome lijecniku, koji je ostao prilicno iznenadjen istim, rekavsi mi pri tom da bih onda ja, ukoliko se sada odlucim na umjetnu oplodnju, bila njegov prvi "takav slucaj". Pretpostavljam da se radi o krivom tumacenju zakona od strane lijecnika sa jedne strane, te zakona o zdravstvenim mjerama na slobodno odlucivanju o radjanju djece sa druge strane. No, isto tako smatram da krivo tumacenje ne smije i ne moze biti razlog da se prakticki odredjuje zenama daljnji zivotni tok.
Osobno pak smatram, da je ovim Zakonom koji je ovdje citiran dana mogucnost zenama koje nemaju partnera, niti bracnog niti izvanbracnog, da ostvare svoju zelju za potomstvom na najlegalniji moguci nacin, te da to treba i postivati. Ukoliko postoji vasa potreba i zelja da imate uvid u kopiju dokumenta koji mi je poslan od Ministarstva zdravstva, ja cu vam je sa zadovoljstvom ustupiti.
Lijep pozdrav,
Irena

Doc dr. sc. S. Kupešić

20.01.2002. 18:29

Poštovana,
S obzirom da radim kao specijalista na području humane reprodukcije već gotovo jedno desetljeće susretala sam se s problemom koji ste i sami iznijeli. S obzirom da ste upućeni na donaciju sjemena iz banke sjemena koja je u našim prilikama locirana u dvije ustanove /Klinika Petrova i Vuk Vrhovacu Zagrebu/ uobičajeno je uputiti zainteresirane pacijentice u jednu od ove dvije institucije koje provode daljnji postupak. Imajući uvid u novi postupnik za humanu reprodukciju koji je na daljnju proceduru usvajanja konstruiralo novo Povjerenstvo tijekom 2001. godine, mislim da će se problemi nalik Vašem rješavati individualno. Kako ne bi došlo do krive interpretacije odgovora upućenog od strane Ministarstva zdravstva u kojem se ne odgovara ciljano na Vaše pitanje bilo bi dobro obratiti se pravniku u ovoj Insituciji koji će Vam dati dodatna pojašnjenja (s obzirom da je Vaše pitanje pravne, a ne medicinske naravi).