Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ureaplazma


Autor Poruka

Jasmina

05.01.2002. 20:05

Poštovani,
Molim da mi odgovorite; Prije 3 mjeseca imala sam spontani pobačaj u 2. mj. trudnoće. Mikrobiološkom obradom cerviksa na genitalne
mikoplazme,klamidije,aerobe i anaerobe nađena mi je ureaplazma urealitycum, a iz kulture areoba Str.viridans, Lactobacillus,Dipteroid. Trenutno sam na terapiji Hiramicin-om i Geonistin vaginaletama.Molim da mi objasnite šta je to ureaplazma,kako se dobiva,da li je to uzrok pobačaja, da li je zaražen imoj suprug i kada mogu planirati novu trudnoću?
Hvala.

Doc dr. sc. S. Kupešić

06.01.2002. 09:32

Poštovana,
Ureaplazma spada u urogenitalne infekcije, te bi stoga bilo uputno provesti terapiju Hiramicinom u oba partnera. Također bi bilo uputno provjeriti da li je došlo do negativizacije cervikalnog obriska na Ureaplazmu (ponoviti bris tri do četiri tjedna po prekidu antibiotske terapije), nakon čega možete planirati ponovnu trudnoću. Valja napomenuti da bi uz mikrobakteriološki uzrok spontanog pobačaja trebalo isključiti i ostale moguće parametre (npr. anomaliju maternice kao mogući uzrok, hormonske parametre i sl), jer Ureaplazma češće uvjetuje komlikacije tijekom kasne trudnoće, a rjeđe je uzrokom ranih spontanih pobačaja.