Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Urinarne infekcije/hidronefroza


Autor Poruka

ovčica5

28.01.2020. 09:41

Poštovani,

pišem ovdje jer vidim da forum Urologija nije aktivan...

od 2018.g. se borim s urinarnim infekcijama (4-5x sam imala te godine), a prije toga 1-2x godišnje. Tek tada me dr poslala na daljnje pretrage. Napravila sam dinamičku scintigrafiju bubrega uz dekonvoluciju učinjenu pomoću Tc-99m MAG-3.

Nalaz je bio ovakav:

Lijevi je bubreg uredne veličine i oblika, nehomogene raspodjele radiofarmaka. Renogramska krivulja lijevog bubrega pokazuje uredan sekretorni maksimum i lake smetnje u eliminaciji radiofarmaka iz pijelokalicealnog sustava.
Desni je bubreg uredne veličine i oblika, homogene raspodjele radiofarmaka. Renogramska krivulja desnog bubrega je u granicama normale.
Prosječno vrijeme prolaza MAG-3 kroz lijevi iznosi 6min, a kroz parenhim 3,08min.
Prosječno vrijeme prolaza MAG-3 kroz desni iznosi 4,43min, a kroz parenhim 3,88min.
Separatni protok MAG-3 kroz lijevi bubreg iznosi 45%, a kroz desni 55%.
Po završetku studije je injiciran diuretik i započeta nova studija u kojoj dolazi do brze i potpune eliminacije radiofarmaka iz pijelokalicealnog sustava lijevog bubrega, što isključuje mehaničku opstrukciju u njegovom kanalnom sustavu.
Zaključak: podjednaka je funkcija oba bubrega. Nema znakova mehaničkih smetnji u kanalnom sustavu oba bubrega.

Nakon godinu dana, ponovila sam pretragu i nalaz je sljedeći:

Desni bubreg je uredne veličine i oblika, prikazan homogenom raspodjelom nakupljanja aktivnosti, a njegova renogramska krivulja uz uredan sekrecijski segment pokazuje lake smetnje u eliminaciji radiofarmaka iz područja pijelokaliksa.
Lijevi je bubreg također uredne veličine i oblika, prikazan inhomogenom raspodjelom nakupljanja radiofarmaka, a njegova renogramska krivulja pokazuje zakašnjenje sekrecijskog maksimuma i teške smetnje u eliminaciji radiofarmaka iz područja pijelokalicealnog sustava.
Prosječno vrijeme prolaza MAG-3 kroz lijevi iznosi 16,38min, a kroz parenhim 6,15min.
Prosječno vrijeme prolaza MAG-3 kroz desni iznosi 5,89min, a kroz parenhim 3,75min.
Separatni protok MAG-3 kroz lijevi bubreg iznosi 49,3%, a kroz desni 50,7%.
Po završetku dekonvolucijskog dijela studije injiciran je diuretik i započeta nova dinamička studija tijekom koje dolazi do brze i potpune eliminacije aktivnosti zaostale u pijelokalicealnom sustavu lijevog bubrega što isključuje mehaničku opstrukciju.

Napominjem da imam 28 godina i planirala bi trudnoću u skorije vrijeme. Zato me i brine ovaj problem. Također sam na profilaksi godinu dana (Ninur). Molim Vas pojašnjenje novog nalaza u odnosu na prošli i Vaš savjet. Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

28.01.2020. 14:15

Poštovana, za detaljnije objašnjenje nalaza trebali bi se javiti urologu. Prema nalazu mogu zaključiti da se radi o urednim funkcijama oba bubrega, bez znakova opstrukcije. S trudnoćom ne bi trebalo biti problema.