Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vaginalna upala


Autor Poruka

iness24

31.10.2019. 21:35

Poštovani,
budući da mom problemu još uvijek nisam pronašla rješenje, odlučila sam se obratiti ovdje, u nadi da ću dobiti bilo kakav konkretan odgovor, savjet ili pomoć.
Naime, prije dvije godine imala sam problema sa gljivičnim upalama, koje su se često ponavljale. Odlazila sam na ginekološke preglede, koristila brojne vaginalete i kreme. Radila sam papa test i druge testove. Na svakom pregledu rečeno mi je da je sve uredu, osim ponekad gljivičnih infekcija. Simptomi bi nestali, no kod mene je uvijek bila prisutna tupa bol u rodnici za koju nitko nije dao nikakvo rješenje. To je trajalo mjesecima. Seksualne odnose nisam mogla imati jer je bol bila neizdržljiva i neugodna. Ometala me u svakodnevnom životu. Na zadnjem pregledu, rečeno mi je da nisu prisutne gljivice, već da imam problem sa vaginalnom suhoćom i da je zbog toga prisutna bol. Nakon par mjeseci tegoba, problem je nestao, no ni sama nisam sigurna na koji način jer sam probala sve moguće načine izliječenja, od unosa probiotoka, smanjenja šećera, do prirodnih lijekova te korištenja kantarionovog ulja namaknanjem u tampon i stavljanjem u rodnicu. Nakon dvije godine problem se ponovno pojavio, iz opet ne znam kojeg razloga i trenutno mu nema rješenja. Imam stalnog partnera već par godina i redovite spolne odnose. Problem je opet započeo ove godine u 6. mjesecu. Prisutna je konstantna bol u rodnici koja je započela samo odjednom. Primjetila sam česte gljivične infekcije po bijelom iscjetku, no to bi prestalo jer već duže vremena koristim kantarionovo ulje, za koje sam čula od brojnih žena da je dobro u izliječenju vaginalnih infekcija. Trenutno, to je jedino što mi olakšava tegobe u usporedbi sa brojnim vaginaletama koje mi ne pomažu. Kantarionovo ulje koristim već duže vremena, i nisam sigurna u kojoj mjeri se smije koristiti da ne bi došlo do kontraefekta ili loših posljedica. Ni sama više nisam sigurna što da učinim. S partnerom nemam odnose budući da je bol cijelo vrijeme prisutna. Pomislila sam da je opet riječ o suhoći rodnice, zbog čega imam bol i tijekom odnosa, ali ne znam na koji način ju vratiti. Ovaj problem me već počeo zabrinjavati jer traje mjesecima. Nadam se da ćete mi dati bilo kakav savjet ili pomoć što učiniti u mojoj situaciji, budući da od svog ginekologa ništa konkretno od informacija dobila nisam. S poštovanjem Vas pozdravljam i nadam se skorom odgovoru. Lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

01.11.2019. 09:05

Poštovana, dispareunija ili bol prilikom spolnog odnosa u žena može biti posljedica poremećaja u razvoju ženskih spolnih organa, upale janika i jajovoda, smanjene proizvodnje spolnih hormona, endometrioze, ali i bolesti okolnih organa (debelog crijeva, mokraćnog mjehura). Ponekad je uzrok u psihološkim čimbenicima, poput straha od trudnoće i spolnih bolesti, nezadovoljstva partnerom ili kao posljedica silovanja. Žene mogu osjećati bol tijekom i nakon seksa u području vagine, što je poznato kao površinska dispareunija ili dublje u području zdjelice, što zovemo dubinska dispareunija. Vulvodinija predstavlja nelagodu u području vulve koja je praćena boli. Klasificira se na provociranu, neprovociranu i miješanu vulvodiniju. Kod neprovocirane vulvodinije bol je više ili manje konstantna dok se kod provocirajuće vulvodinije pojavljuje uslijed dodira, umetanja tampona ili spolnog odnosa. Može biti klasifi cirana kao lokalizirana ili generalizirana ovisno o distribuciji boli. Postoji značajna povezanost psiholoških poremećaja i vulvodinije. Žene sa depresijom ili anksioznosti imaju veći rizik razvoja vulvodinije i obratno, pacijentice sa vulvodinijom češće razviju depresivni i anksiozni poremećaj. Smanjena vaginalna lubrikacija može voditi trenju i mikrotraumama vulve i vagine. Uzrok može biti poremećaj seksualnog uzbuđenja ili kronični oblik vaginalne suhoće. Hipertonus muskulature zdjeličnog dna može biti uzrok problema. U tom slučaju fizioterapija, tj. trening muskulature zdjeličnog dna može popraviti stanje. U liječenju dispareunije i vulvodinije potreban je multidisciplinarni pristup kako bi se postavila točna dijagnoza i ponudila odgovarajuća podrška. To uključuje psihologa, urologa, ginekologa, fizijatra i dermatologa.