Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


VAGINALNE GLJIVICE-pomoć


Autor Poruka

marija

11.12.2001. 00:28

Poštovani!!!

U 8 mjesecu su mi se pojavile gljivice,koje su mi tretirane vaginaletama Geonistina,Plymicola,ali kako je rezultat bio skoro nikakav doktor mi je dao sljedeću turu (zaboravih naziv-izgledaju kao stvrdnuta mast-bijele su boje) od 3 vaginalete,koje također nisu pomogle,pa mi je izvadio bris cerviksa i još nečega,plus papa test,ali je sve bilo uredno!!!
Nakon toga bilo je malo poboljsanje od par dana da bi se one opet vratile i on mi dao neke trece vaginalete,koje su naravno samo malo ublazile,ali problem nisu rijesile....Uz sve to koristila sam kreme Plymicola, Nistatina ili Beloderma...
Nakon svega toga krajem 9 mjeseca sam popila Diflucan,koji je smirio situaciju,ali samo na 10-etak -15 dana, da bi opet sve krenulo iznova...Onda smo presli na Canesten koji je imao najbolji rezultat,jer gljivica nije bilo cak 20 dana.Gljivice se vracaju (nalaz brisa ponovno uredan -Lactobacillus sp) , te pijem krajem 11 mjeseca jos jedan Diflucan i tek nakon 5 -6 dana stanje se smiruje
Gljivice su mi se sad opet vratile (nakon 15 dana),sa svojim karakteristicnim simptomima (sirkast iscjedak,pecenje....)
Također menstruacija u 9 i 10 mjesecu mi je bila dosta manje obilna-nego inace,ali u 11 je onda bila obilnija no inaće (takva odstupanja su se rijetko događala u mome ciklusu).....i primjetila sam da mi se gljivice obično jave prije menstruacije par dana (tad se pojačava kiselost rodnice,ne??)......i jos jedan podatak je da često mokrim-ponekad bi trebala ići svakih 10 minuta (urino kultura i urin su isto uredni)!!!
Inače 22 su mi godine,imam stalnog partnera,već dugo i u fazama kad sam dobila gljivice nismo bili seksualno aktivni!!!

Molim vas što mi vi savjetujete,jer više ništa ne pomaže!!!

Doc dr. sc. S. Kupešić

11.12.2001. 17:00

Poštovana,
Trebalo bi pronaći uzrok zašto se javljaju recidivi gljivičnih infekcija i odrediti razinu šećera u krvi, a po potrebi učiniti i test opterećenja glukozom (OGTT test). Naime u žena mlađe životne dobi ova se vrsta infekcija češće javlja u dijabetičarki, pacijentica koje učestalo i produljeno koriste antibiotsku terapiju, te onih s oštećenjem imunološkog sustava. Kod opetovanih infekcija trebalo bi odrediti ciljanim cervikalnim obriskom i mikrobiološkom pretragom s antibiogramom koja je bakterija i /ili gljivica uzročnik Vaših tegoba, jer tek ciljano liječenje infekcije najbolje odabranim antibiotikom može dovesti do željenog rezultata. Neka izvješća iz američke recentne literature navode da se protrahirane gljivične infekcije mogu nalaziti i kod pacijentica koje dulje vremena koriste oralnu kontracepciju, onih koje su na terapiji kemoterapeuticima i zračenju. Ukoliko želite potražiti neki drugi antimikotički preparat prilažem Vam generička imena kako bi ste se mogli porazgovarati s Vašim ginekologom: nistatin, amfotericin B, flucitozin. Ipak prije primjene ove vrste lijekova morate se konzultirati s Vašim liječnikom jer morate provjeriti funkciju Vaše jetre /učiniti jetrene probe/, jer se primjena ovih preparata ne savjetuje u bolesnika s oštećenom jetrenom funkcijom.