Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


višestruka trudnoća


Autor Poruka

Sandra

21.06.2002. 20:07

Poštovana dr.,imam pitanje u vezi višestruke trudnoće,točnije u 7.sam tjednu trudnoće nakon IVF postupka,nosim trojčeke.U bolnici sam bila petnaest dana nakon pozitivne bete,zbog bolova koji su nastupili uslijed hiperstimulacije.Otpuštena sam kući,uz terapiju Utrogestanima 3x2,Andol100 1xdnevno.UZV je bio uredan,srčane akcije vidljive,veličina embrija 5mm u 6.tjednu.Na bolovanju sam,ali rečeno mi je da mogu voditi normalan život,bez većih naprezanja,ali sve u granicama normale.Tako se i ponašam.Mučnine su mi krenule već u 5.tjednu,no prilično se dobro nosim sa njima.Prilično sam sitne građe-160cm visine,47kg,pa me zanima može li to biti teškoća kod iznošenja ove trudnoće,te kad počinje sigurnije razdoblje za ovakve trudnoće-svjesna sam da ništa nije sigurno,no do kojeg se tjedna najčešće događa da srce prestane kucati,tj.da plod prestane rasti?Trudim se opustiti i uživati u ovom stanju,no lagala bih kad bih rekla da nisam zabrinuta,pa bih voljela znati Vaša iskustva s takvim trudnoćama.Unaprijed hvala

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

22.06.2002. 19:15

Postovana,
Mogu shvatiti Vasu zabrinutost s obzirom da ste zanijeli viseplodnu trudnocu koja je svakako povezana s vecim rizikom od komplikacija tijekom trudnoce poput prijeveremnog otvaranja, vece sanse za spontani pobacaj, prijevremeni porod, porod niske porodjajne tezine i sl.
Nerijetko se u viseplodnim trundocama prikaze spontana redukcija broja zametaka sto se najcesce zbiva do 12. tjedna trudnoce. Morate biti veoma oprezni i redoviti u kontrolama Vase trudnoce, te bih savjetovala detaljne ultrazvucne i doplerske pretrage kako bi se pravovremeno mogle uociti promjene i skrbiti o potencijalnim opasnostima poput zastoja u rastu ili povezanosti cirkulacije medju plodovima (twin to twin transfusion). Vasa gracilna gradja takodjer nalaze oprez, te se morate pripremiti da cete se tijekom trundoce zasigurno morati hospitalizirati u vise navrata i pripremiti se za operativno dovrsenje trudnoce. Puno srece i svakako jedno veliko ohrabrenje, jer suvremena medicina raspolaze sredstvima koja mogu dijagnosticirati brojne ugrozavajuce promjene i pravovremeno ih ukloniti, tako da su Vase sanse za uspjesan ishod ove trudnoce povoljne.