Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


visok betaHCG


Autor Poruka

Nensy

17.05.2002. 09:08

Dobar dan!

Datum zadnje menstruacije je bio 07.04.2002. Menstruacija je kasnila pa sam posumljala na trudnocu. Napravila sam test "Clear Blue" koji je bio pozitivan. Bila sam na pregledu kod ginekologa ali se nista nije vidjelo. Ginekolog me je posalo da napravim betaHCG test. Rezultat je pozitivan i iznosi 582. Zanima me da li se moze raditi o izvamaternicnoj trudnoci ili to moze biti znak neke anomalije na jajniku. Imam cistu na lijevom jajniku koja je stalno iste velicine. Ako se radi o izvanmaternicnoj trudnoci da li mi zdravstveno pokriva troskove pobacaja. Jos bi me zanimalo kakav je postupak kod pobacaja u slucaju izvanamaternicne trudnoce, i inace, i koje su posljedice. Hvala!

Nensy

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

20.05.2002. 23:32

Poštovana,
U Vašem slučaju svakako treba učiniti serijsko praćenje razina beta hCGa kako bi se isključilo postojanje ektopične trudnoće ili spontanog gubitka trudnoće. Vaš će Vam liječnik također savjetovati da učinite transvaginalni ultrazvuk (po mogućnosti s dodatkom obojenog doplera) koji će odgovoriti na Vaša pitanja o lokalizaciji i ev. komplikacijama trudnoće. Ukoliko se ustanovi patologija rane trudnoće, svi postupci koji se provode u bolničkoj ustanovi, naplaćuju se od HZZO-a se na temelju valjano izdate uputenice od strane Vašeg liječnika ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Izvanmaternična trudnoća se može liječiti na različite načine : medikamentozno ( u slučaju rane dijagnoze - metotreksatom), operativno (laparoskopski ili laparotomijom), također sve na valjanu uputnicu za bolničko liječenje. Način liječenja ovisi o lokalizaciji ektopične trudnoće i njenoj uznapredovalosti, Vašim kliničkim smetnjama i ginekološkim nalazima. Posljedice ektopične trudnoće mogu biti različite : krvarenje, šok, neplodnost itd. , te se zahtijeva izrazita ozbiljnost prilikom postavljanja sumnje na ovo stanje, te ga je najvažnije pravovremeno otkriti kako bi izazvalo najmanje štetnih poslejdica po Vaše zdravstveno stanje.