Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Visok FSH i stres


Autor Poruka

Iskra81

23.08.2019. 18:55

Postovani doktore, imam 38 god i prevremenu insuficijenciju jajnika. Da bih nadomjestila hormone i regulisala ciklus, po preporuci endokrinologa koristim Cyclo-progynova. Prije terapije mi je FSH bio oko 18 drugog dana ciklusa, a osam mjeseci nakon koriscenja terapije je 40. U medjuvremenu sam imala veliki stres. Endokrinolog je na odmoru, pa bih vas pitala da li je moguce da FSH toliko skoci od stresa ili od Cyclo-progynove? Da napomenem da sam i ranije koristila istu terapiju i drzala je hormone u ravnotezi. Nije mi jasno sta se sad desilo. Hvala unaprijed na odgovoru happy

Ivo Balenović, dr. med.

24.08.2019. 16:00

Poštovana, vrijednosti FSH govore u prilog prijevremenoj menopauzi. Zbog prestanka funkcije jajnika raste vrijednost FSH (hormon hipofize) koji potiče jajnik na lučenje hormona. Budući da jajnik više ne proizvodi spolne hormone nema negativne povratne sprege na relaciji jajnik - hipofiza, tj. ne dolazi do supresije lučenja hormona FSH.