Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


voltaren u ranoj trudnoći?


Autor Poruka

Dina

12.03.2002. 14:43

Poštovana dr. Kupeškić,
čitajući vaše odgovore i savjete na ovim stranicama često sam pronalazila i odgovore za sebe, a sada bih Vas i sama zamolila za pomoć.
Imam 35 godina i od svoje 15. godine patim od teških migrena. Sad sam u 11. tjednu trudnoće i pokušavam izbjegavati bilo kakve lijekove, ali su mi glavobolje tada nepodnošljive, traju od 12 - 24 sata neprekidno uz povraćanje i nemogućnost uzimanja bilo kakve hrane ili tekućine, zatim se situacija smiri na oko tjedan dana pa opet ispočetka. Zanima bi li smjela uzeti Voltaren rapid ili Saridon (250 mg paracetamola, 150 mg propifenazona, 50 mg kofeina) te kakve bi to posljedice moglo imati na plod? Naime, dok još nisam znala da sam trudna uzela sam nekoliko tih tableta te me to sad zabrinjava.

Doc. dr.sc. S. Kupešić

12.03.2002. 19:34

Poštovana,
Farmakološke studije govore u prilog spoznaja da se u trudnoći više savjetuje primjena paracetamola negoli acetilsalicilne kiseline, jer potonja može uzrokovati učinak na pulmonalnu cirkulaciju u fetusa. Primjena acetilsalicilne kiseline može biti negativna zbog potencijalne hipoprotrombinemije što može uzrokovati krvarenje u fetusa, ali i postpartalno krvarenje u majke ukoliko se acetilsalicilna kiselina upotrebljava perinatalno. Konzultirala sam literaturu gdje je pokazano da primjena analgetika, antireumatika i antipiretika u ranoj trudnoći nema nepoželjnog učinka na zametak i/ili plod, ali se može javiti nepoželjni učinak u perinatalnom i novorođenačkom razdoblju (npr oštećenje koštane srži fetusa/novorođenčeta u slučaju primjene Analgina ili negativan utjecaj salicilata na zatvaranje ductusa Botalli). Ukoliko imate kakve dileme i strahove bilo bi najpoželjnije da se uputite na Zavod za kliničku farmakologiju KBC-a Rebro ili da specijaliste ovog područja konzultirate preko naše stranice kako bi se dodatno umirili.

Simke20

18.11.2020. 09:20

Poštovani!
Zbog bolova i probadanja u donjem lijevom dijelu trbuha završila sam na hitnoj, nalazi krvi i urina su u redu. Trudna sam 13 tjedana, doktorica mi je dala injekciju Voltarena. Malo sam zabrinuta jer po internetu svašta piše, ali je doktorica napomenula da je proces organogeneze završio te nema opasnosti za plod. Imam li po vašem mišljenju razloga za zabrinutost? Hvala vam!

Ivo Balenović, dr. med.

18.11.2020. 22:50

Poštovana, nema razloga za brigu. Injekcija Voltarena ne može naštetiti trudnoći.