Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vrtoglavica


Autor Poruka

peebz

17.07.2020. 23:05

Moje postovanje! Pravim novu temu jer su pojedine zatvorene, neke i starije od 10 godina pa ne znam da li ce se moje pitanje vidjeti. Pitanje je sljedece: Da li treba biti razlog za brigu pojava vrtoglavice nakon naglog ustajanja iz lezeceg polozaja? Sugerisano mi je da se javim ljekaru jer to nije normalno. Naime prvi put ove godine, desilo mi se da iz lezeceg polozaja pred spavanje naglo ustanem u toalet. Uvijek naglo ustajem, i skoro nikada ne osjetim problem u vidu vrtoglavice. No sinoc sam dobila jaku vrtoglavicu, koja je potrajala i nije mi dala da ustanem kasnije. Nakon pola sata sna, ustala sam u toalet bez problema i vrtoglavice. Dan sam poslije noci nastavila normalno bez vrtoglavica. Jedina promjena je ta sto se slabije krecem radi prirode novog posla i puno sjedim i to je to. Svakako da se trudim da mimo radnog vremena budem u pokretu ali je tesko da to bude jednako kako je bilo ranije. Mimo toga imam pojacanu anksioznost ( Lijecim se od PTSP-a tako da imam i terapiju i niz simtpoma koji su stalni ili cesti), radi promjene vremena i PMS-a valjda, te nepravilno disem i imam nesvjestice radi napada panike, koji nisu jednaki kao ova koju sam dozivjela sinoc. U biti, ovakvu vrstu vrtoglavice pamtim jos 2x u zivotu da sam imala i to je to, i obje su se desile na isti skoro nacin. Da li je ovo nesto za brigu i da se javim ljekaru, ili moze pricekati dok se zavrsi trenutno stanje u vezi pandemije? Imam frisak nalaz vratne kicme i on je uredan, nalazi krvi su takodjer iole uredni, malo nisko zeljezo ali kakvi su bili su odlicni. Komentari da je to lose su mi izazvali strah da je nesto ozbiljno u pitanju, te me je sada strah da se to stalno ne bude ponavljalo, do sada sam mislila da je normalno da se nekada desi.

Ivo Balenović, dr. med.

18.07.2020. 11:55

Poštovana, radi se o ortostatskoj hipotenziji. Zbog naglog ustajanja dolazi do pada tlaka i smanjenog protoka krvi kroz glavu, te posljedične vrtoglavice. Nije ništa opasno, ali morate se polagano ustajati da ne bi pali i na taj način se ozlijedili. To je jedina opasnost. Ukoliko bi se to ponavljalo javite se liječniku.