Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zadebljana sluznica


Autor Poruka

Nektar

29.03.2021. 22:15

Postovani doktore,

Danas sam bila na redovnoj godisnjoj kontroli kod ginekologa. Zadnja menstruacija mi je bila 20. februara. Imala sam spontani pobacaj u 13. sedmici u novembru, kiretaza je bila 15. novembra. Nakon toga su menstruacije bile redovne, ali nesto duzi ciklusi 31-33 dana. Radila sam poslijepodne urinarni test kod ginekologa, bio je negativan. Pogledao je ultrazvukom i vidio da je sluznica maternice dosta zadebljanja, zapravo puno vise nego pred samu menstruaciju, zato je i sumnjao na trudnocu. Kako je test bio negativan, rekao mi je da sacekam 2-3 sedmice da prokrvarim, da mi ne bi davao gestagene, i da onda dodjem na kontrolu ako ne dobijem menstruaciju. Ovaj mjesec, 13. marta, bila sam kod drugog ginekologa, on je rekao da je sve uredno, da uterus izgleda kao pred menstruaciju i da ne vidi folikule, da je ovulacija vjerovatno prosla, tad je debljina sluznice bila normalna za dan ciklusa. Nakon toga smo imali nezasticene odnose. Da napomenem, prije spontanog pobacaja sam rodila zdravo dijete, zaceto bez problema, prije tri godine. Ciklusi su tada bili redovni na 30 dana, poslije poroda sam kasno dobila, nakon 14 mj, dojila skoro dvije godine i poslije dojenja nikako se nisu mogli ciklusi uredoviti, znali su i preskociti. Druga trudnoca je ostvarena nakon pola godine, mono-mono blizanci i zavrsena je spontanim. Da li bi trebala na neke dalje pretrage ili jednostavno cekati? Da li je trudnoca u potpunosti iskljucena ovaj put? Jajnici su bili uredni na oba ultrazvuka, bez cisti.

Lijep pozdrav,

A.

Ivo Balenović, dr. med.

30.03.2021. 18:15

Poštovana, spontani pobačaj je najčešće posljedica slučajne genetske greške, nastale pri brzom dijeljenju jajne stanice nakon oplodnje. Blizanačka trudnoća (pogotovo mono - mono) je vrlo rizična i često završava spontanim pobačajem (zbog zajedničkog krvotoka blizanaca). Nema nikakvih prepreka za daljnje trudnoće, niti su potrebne neke posebne pretrage.

Nektar

05.04.2021. 21:10

Postovani,

kod ginekologa sam bila 29.3. Vidjela se samo zadebljana sluznica, test je bio negativan. Ja sam odlucila da ne uzimam nikakve tablete nego da cekam da menstruacija sama dodje, ginekolog je samo napomenuo da bi ovaj put mogla biti obilna. Menstruacija jos nije dosla, i ja sam danas uradila test, intuitivno. I test je pozitivan. Zbog duzih ciklusa, ne znam koja bih mogla biti sedmica. Zadnja menstruacija je bila 20. februara. I kod prethodne dvije trudnoce je zacece bilo kasnije od pretpostavljenog i obje su bile zapravo 3 sedmice mladje na ultrazvuku nego racunicom, prva je dobro prosla, druga kao sto sam rekla, missed. Da li moram odmah ginekologu, ili mogu sacekati jos 2-3 sedmice, ako sam bez tegoba?

Nemam nikakve tegobe, a ne prolazi mi se kroz taj stres koliki je plod, kako nema srca, kako trudnoca kasni, pa onda ipak srce, oplodnja bila kasnije, otprilike svake sedmice pregledi, a zapravo se nista puno napraviti ne moze.

Lijep pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

06.04.2021. 08:35

Poštovana, pričekajte s pregledom još otprilike dva tjedna. S 5 tjedana amenoreje (od prvog dana zadnje menstruacije) se vidi gestacijski mjehur, a sa 6 tjedana se može vidjeti plod. Tada se vrši mjerenje ploda i određuje stvarna dob trudnoće.

Nektar

15.04.2021. 15:35

Postovani,

bila sam na pregledu danas. Doktor je vidio samo mjehur, koji velicini odgovara 5+6 sedmica otprilike. Zadnja menstruacija je bila 20.02. Ciklusi su inace duzi, a teoretski sam mogla ostati trudna u drugoj polovici marta, u prvoj nije ni teoretski moguce. Vidio je osim toga neku koncastu strukturu koja bi eventualno mogla odgovarati zumanjcanoj vreci, ali nije siguran. Optimistican nije nimalo. Pitala sam da li mogu doci za dvije sedmice tek, posto mi je psihicki opterecenje, a tegoba nemam. Medjutim, on je rekao da moram doci za 7 dana, i da ce se tada sve vidjeti, da li je uredu ili nije (slijedi kiretaza). Obje moje trudnoce (prva uspjesna, druga spontani) su bile 3-4 sedmice mladje na ultrazvuku nego po racunu. Da li ipak ima nade? Naravno da ne ocekujem od Vas neki tacan odgovor, posebno jer me niste Vi pregledali pa nemate konkretan uvid, ali iskustveno. Test sam radila 29. marta i bio je negativan, onda ponovo 6. aprila i tad je bio pozitivan.

Lijep pozdrav,

A.

Ivo Balenović, dr. med.

16.04.2021. 01:20

Poštovana, na idućem će se pregledu vidjeti da li je došlo do porasta eventualne trudnoće. Može se još učiniti i serijsko mjerenje hormona beta HCG - u urednim trudnoćama njegova se vrijednost udvostručuje svaka dva dana.

Nektar

23.04.2021. 14:25

Postovani doktore,

Nazalost, kontrola nije najsretnije zavrsila. Gestacijski mjehur je narastao, po mjerama odgovara 6+6 sedmica, prosle sedmice je bio 5+6 sedmica, ali i dalje nema ploda. Ginekolog je rekao da je to 100% blighted ovum. Kako sam imala vec kiretazu u novembru, izrazila sam zelju da ovaj put sacekam, da vidim da li ce samo otici, posto je trudnoca manja nego tada. Iskustveno, koliko bi moglo trajati? Ja sam izrazila zelju da i dalje nastavim raditi, kako bi skrenula misli, a i fizicki se osjecam dobro. Ginekolog mi je dao 10 dana vremena, ako se do tada nista ne desi, onda kiretaza. Nakon prve kiretaze nisam radila nikakve nalaze, svi su govorili da je mono-mono sama po sebi rizicna, i kako imam vec jedno zdravo dijete, mogu odmah ici na sljedecu trudnocu. Nazalost, ponovilo se. Nada za drugo dijete polahko blijedi. Moj ginekolog i dalje misli da ne trebam nikakve analize, jer se genetika lijeciti ne moze, eventualno mi profilakticki moze ukljuciti Aspirin ili niskomolekularne heparine.

Lijep pozdrav i hvala

Ivo Balenović, dr. med.

24.04.2021. 09:05

Slučajna genetska greška nastala kod brzog dijeljenja oplođene jajne stanice je uzrok blighted ovuumu. Na to se ne može utjecati. To nije rijetkost i ne treba gubiti nadu.

Nektar

16.05.2021. 11:15

Postovani,

Uz saglasnost ginekologa i redovne kontrole, odlucila sam sacekati prirodni pobacaj, posto sam imala vec jednu kiretazu u novembru. Nije uspjelo i onda su mi na klinici dali Cytotec, u srijedu. Isti je prouzrokovao krvarenje, izgledalo je kao da izlaze dijelovi sluznice, ali nisam osjetila da je izasao gestacijski mjehur niti ista vece. U petak pri kontroli se vidjelo da je krvarilo zapravo vecinom u sam uterus, gestacijski mjehur je i dalje bio tu i zadebljana sluznica. Preporucena mi je kiretaza sutradan, a prije toga da uzmem Cytotec opet (daju uvijek prije kiretaze, navodno zbog omeksavanja cerviksa). Nakon ovog drugog Cytoteca pocelo je obilno krvarenje koje je licilo na pravi pobacaj, osjetila sam i izlazak necega nalik gestacijskom mjehuru. Krvarenje je trajalo sat do dva, mozda i duze, ali kako mi je bilo dobro, cekala sam kod kuce zakazani termin na klinici. Po prethodnom dogovoru, uradili su mi prije ultrazvucnu kontrolu, jer je jako krvarilo i tu su ustanovili da je zapravo sve izaslo, gestacijskog mjehura nije bilo, ostaci nisu bili vidljivi, endometrij 9 mm (jedan doktor je tvrdio vise). Uradili su krvnu sliku i kako je bila dobra, ostavili me da cekam, da vide hoce li se krvarenje poboljsati. Doktorica je izvadila mnogo ugrusaka iz vagine, ocistila taj vanjski dio, usce je bilo otvoreno, te je zakljucila da je steta kiretirati. Jako krvarenje je trajalo jos nekih sat vremena, s ugruscima, a onda je prestalo, pretvorilo se u normalno menstrualno krvarenje. Nakon toga su me poslali kuci, uz napomenu da dodjem bilo kada ukoliko mi bude lose, a inace kontrola kod svog ginekologa za sedmicu do dvije. Njih troje je gledalo nalaz i slozilo se da se na prvu moze od kiretaze odustati, a ako dodje do toga, moze se hitno uraditi. Danas sam otpustena kuci, i dobro sam, zapravo zadovoljna jer je proslo bez kiretaze (nadam se). Krvarenje je kao menstrualno, ne jace, ali povremeno osjetim kao da ispadne neki ugrusak, prilikom mokrenja. Po uloscima znam da ne krvarim pretjerano, a i stabilno sam, zivim 5 min od klinike, i mogu brzo biti tamo, ako se pogorsa. Kako sam imala kasni pobacaj u 14. sedmici u novembru, nije mi to nista novo niti strasno.

Da li su ovi ugrusci normalni nakon prirodnog pobacaja (tj. medikamentozno izazvanog) i u kojoj kolicini? Ne bih da se pregledam precesto, ako nemam pretjerane tegobe. I nakon te prve kiretaze bilo je ostataka, ali su otisli s prvom menstruacijom. Ugrusaka nije bilo, ali je tada radjena kiretaza.

Lijep pozdrav i hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

16.05.2021. 16:05

Poštovana, sve je to uobičajeno nakon spontanog pobačaja. Potrebno je samo uraditi kontrolni uzv pregled da se provjeri da je materište prazno.

Nektar

17.05.2021. 07:55

Postovani,

Hvala na brzom odgovoru. Ultrazvucna kontrola je preporucena za 7 do 14 dana, sutra cu nazvati da zakazem termin. Na ultrazvuku prije otpusta iz bolnice, u subotu, nisu vidjeli nista sto bi licilo na ostatke placente. Zanima me kada bih mogla da uradim test iz urina, da li bi on trebao vec biti negativan, ako je sve otislo, ili nema apsolutno nikakvu prediktivnu vrijednost, tj. ako sam bez tegoba, bolje da mirno cekam ultrazvuk. Hcg mi nisu radili sada u subotu.

Ivo Balenović, dr. med.

17.05.2021. 10:45

Pričekajte uzv pregled. Nema potrebe za beta hcg-om. On će se negativizirati kroz desetak dana.

Nektar

24.05.2021. 23:45

Postovani,

Kao sto sam gore navela, imala sam medikamentozni pobacaj 15. maja (bila je zakazana kiretaza, ali je nakon misoprostola krenulo). Isti dan sam imala kontrolu, nisu se vidjeli nikakvi ostaci. Trudnoca je bila blighted ovum, racunski 12. sedmica, ali posto znam otprilike kada je moglo biti zacece, ne vise od 9/10. sedmica sigurno (dvije sedmice po izostansku menstruacije je i test bio negativan, a ni ginekolog nije vidio nista na UZ, trudnoca je utvrdjena kasnije). UZ je trudnoca odgovarala 7. sedmici prilikom pobacaja. Ginekolog u bolnici je rekao da bih trebala na kontrolu za sedmicu, ili bolje cak dvije, ako nemam tegobe. Moj ginekolog ima slobodan termin tek 9. juna. Da li mogu cekati? On kaze da mogu, ako nemam nikakve probleme.

Nemam nikakvih tegoba, bolovi su prestali, temperature nemam, krvarenje je oskudno, vise u tragovima par puta dnevno. Menstrualno je trajalo nekih 5-6 dana. Zeljela bih da se vratim na posao prekosutra, jer se dobro osjecam. Koje su sanse da je nesto ostalo i da trebam kiretazu, ako je tada na UZ u bolnici izgledalo sve dobro? Znam da ne mozete dati jednozacan odgovor, posebno jer vi niste ti koji ste pregledali, ali opcenito. Kiretazu sam imala u novembru, i to je jedini razlog zasto mi je psihicki tesko podnijeti da imam jos jednu. Ako mora, naravno, onda mora.

Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

25.05.2021. 10:10

Poštovana, prema svemu navedenom nema razloga da bi se uopće posumnjalo na reziduu. Mislim da se možete vratiti na posao i uobičajenom načinu života.