Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zakašnjela ovulacija


Autor Poruka

lidija.p.

07.10.2020. 19:30

Pozdrav
Imam 32 god nisam rodila ni abortirala.
Mjesečnice su mi uredne svakih 30 dana.
Međutim mjesečnicu sam trebala dobiti 22.9 nema je .a sada je već 7.10. Kasni 15 dana.
Ono što mi se desilo je slijedeće.:
Ovulacija mi je trebala biti od 3.9 do 8.9 međutim ja sam umjesto rastezljive sluzi dobila blago smeđi iscjedak u tragovima blago svjetle krvi vrlo oskudan,znači rastezljivosti nije bilo.Nisam imala ni bolne grudi što mi je bilo čudno.Trajao je 5 dana..Iza toga sam imala mliječni gust iscjedak koji je prestao nakon par dana ,da bi mi se desilo da evo jučer (6.10) i danas (7.10) imam dosta obilan uobičajen dosta rastezljiv iscjedak koji kakav treba biti u ovulaciji.Sada imam povremeno pritisak na jajnike al bolau grudi nema.Dali je to možda zakašnjela ovulacija radi stresa ili pada estrogena? Poremećaj u radu jajnika? Spolno sam aktivna sp.odnos je bio 2.9 zaštićen prezervativom i ejakulacija daleko van mene ,, Prezervativ je bio čitav ,provjerila sam.TAko da trudnoća nije.
Pomalo se bojim.Kod ginekologa sam naručena za petak.Prekosutra.
Voljela bi čuti vaše mišljenje.
Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

08.10.2020. 10:55

Poštovana, moguće da je došlo do kasnije ovulacije, ali to na temelju podataka koje ste iznijeli na mogu sa sigurnošću tvrditi. Jedini siguran dokaz ovulacije su visoke vrijednosti hormona progesterona koji se luči nakon ovulacije. Ponekad može doći i do anovulatornog ciklusa. I u jednom i u drugom slučaju menstruacija kasni. Bez pregleda ne mogu znati o čemu se radi.

lidija.p.

09.10.2020. 22:00

Hvala vam na vašem odgovoru.
Ponoviti ću .Bila sam danas na pregledu.
Zadnja M 22.8, u vrijeme ovulacije koja je trebala biti od 3 .9 do 8.9 sam imala smeđe blagi iscjedak sa jako oskudnom sukrvicom (rastezljiv iscjedak nije bio ,što mi je bilo čudno) Ovulacija mi je izostala.,..,međutim neki dan od 5.10 do 8.10 sam imala jako rastezljiv iscjedak kao bjelanjak ,danas 9.10 rastezljiv iscjedak nije više primjećen već samo zamućen bijeli.Mislim da je ovulacija.?! Danas sam bila kod ginekologa ,na uzv mi je rekla da uopće ne vidi žuto tijelo niti da je bila ovulacija niti da će biti.?!Nemam cista mioma niti polipa,uzet mi je papa test . Ne razumijem ,imala sam rastezljiv iscjedak, a nije se vidjelo na Uzv ovulacija,malo me je to zbunilo?!Dala mi je tablete Duphaston 2x1 dok ne dobijem M... Menstruacija mi kasni 46 dana.Spolni odnos je bio 2.9 zaštićen ejakulacija daleko van mene,(ipak sam se uplašila pošto mi toliko kasni po prvi puta u životu da nije možda trudnoća) Rekla mi je doktorica da nema nikakve trudnoće i sve je sasvim uredu .Za čega su Duphaston tablete ,da proteknu Ovulaciju Dali sam imala onda ciklus bez ovulacijeili? kada bi mogla očekivati M?!
Oprostite na podužem postu.
Od srca se zahvaljujem

Ivo Balenović, dr. med.

10.10.2020. 12:15

Poštovana, pošto nije bilo ovulacije, nema žutog tijela, stoga nema ni lučenja progesterona. Kada izostane ovulacija, dolazi do remećenja ciklusa, tj. menstruacija kasni. Davanjem Duphastona 'imitira' se prirodni ciklus, tj. lučenje progesterona u drugoj fazi ciklusa. Menstruacija će nastupiti dva do tri dana nakon prestanka terapije (može potrajati i do sedam dana)

lidija.p.

10.10.2020. 14:15

Hvala lijepa na vašem odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

11.10.2020. 13:00

Nema na čemu.

zrikavac

04.12.2020. 09:50

Postovani, vec ste bili do sad puno od pomoci pa Vam se opet s povjerenjem obracam pitanjem:
20.dan ciklusa radila sam uzv i dominantni jajnik je imao folikul (zuto tijelo?) 18mm i rekla je doktorica da bi po tome trebala biti ovulacija kroz par dana.
23.dan ciklusa ista doktorica je gledala navedeni jajnik s ciljem da vidi da li je doslo do ovulacije te je rekla da je folikul jos tu i narastao je na 22mm, dakle ovulacija bi trebala ipak kroz jos nekolilo dana...
Isti taj dan - 23.dan ciklusa vadila sam hormone, naravno i progesteron koji je 4,2 na dan kad jos nisam imala ovulaciju- to bi bila folikularna faza ( za koju pise da je referentna vrijednost progesterona ispod 1,0)
Sve te dane- 20 do danas 26 dan ciklusa ovulkontrol pokazuje pozitivan test na plodnost, odnosno plodne dane (takodjer sam do danas imala simptome koji se vode u knjigama kao karakteristicne za plodne dane)
Danas imam vec simptome pmsa, i po kalendaru mjesecnica bi trebala doci za 2 dana.
Da li je moguce imati ovulaciju toliko kasno u ciklusu, a da mjesecnica dolazi samo par dana nakon ovulacije?
Hvala na odgovoru, lijepi pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

04.12.2020. 11:35

Poštovana, mjesečnica uvijek dolazi 12 do 14 dana nakon ovulacije. To je konstanta. Prvi dio ciklusa do ovulacije može varirati.

zrikavac

11.12.2020. 09:40

Postovani, hvala jos jednom na odgovoru. Ipak mi je danas prvi dan ciklusa. Dakle najduze 9 dana nakon ovulacije, tolilo traje moja luteina faza. Velika je vjerojatnost da je taj broj dana i manji. Buduci da sam operirala duboku zdjelicnu endometiozu sa mokracnog mjehura, maternice i jajnika; a sad 5 mj nakok operacije imam intramuralni miom 2cm sprijeda. Da li bih se trebala brinuti, i ima li to jedno s drugim veze? Imam 29 godina i krenula sam raditi na trudnoci. Lp od srca

Ivo Balenović, dr. med.

11.12.2020. 21:40

Počnite raditi na trudnoći. Ako do nje ne bi došlo u narednih nekoliko mjeseci, bilo bi dobro u drugoj fazi ciklusa krenuti s gestagenskom terapijom (Duphaston).

zrikavac

12.12.2020. 12:30

Hvala na odgovoru. Brinula sam da takva stanja sa ciklusom zahtjevaju puno kompliciranije lijecenje. Lijepi pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

12.12.2020. 13:25

Nema na čemu,