Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Abortuuus


Autor Poruka

Sara39

15.07.2021. 13:05

Poštovani naime nakon kontrolnog uzv koji je bio 13.07. Uzv glasi ovako "u fundusu uterusa solidni odjek 2 cm u većem promjeru, CD negativan", te se liječnik ipak odlučuje na kiretažu, koja je obavljena isti dan, te mi je nakon kiretaže rečeno da je bio mali komadić tkiva(rečeno mi zaostalog) koji je poslan na phd, dobila sam klavocin kroz 7 dana, ono što bih vas ja molila da mi odgovorite je da meni sad drugi dan nakon krvarenje polako prestaje, a trbuh je blago napuhnut uz lagane bolove, da li se to podrazumijeva normalno? Znam da krvarenje zna trajati i do 10 dana, ali me zanima za tu napuhnutost kad bi se moglo očekivati da će prestati? Hvala vam puno na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

15.07.2021. 22:35

Poštovana, to je sve moguća nuspojava zahvata. Kroz dva do tri dana sve će se vratiti u normalu.

Sara39

15.07.2021. 22:35

Samo da se još nadovežem na zadnju poruku je to da uz napuhnutost me lagano probadaju jajnici, te imam osjećaj kao da su bolovi iza u bubrezima, da li je moguće da se reflektira bol pa da me to samo zavarava osjećaj da je kao bol u bubrezima, inače do kiretaže nisam imala problem s mokrenjem, sada nemam bolova kod mokrenja, ali kao da količinski manje mokrim, jel moguće da je već došlo do nekog uroinfekta iako uzimam klavocin, krvarenje je inače skroz stalo, 2 dan iza kiretaže.

Ivo Balenović, dr. med.

16.07.2021. 10:35

Moguće da se bol reflektira prema leđima, obzirom da uzimate antibiotik ne postoji mogućnost urinarnog infekta.

Sara39

08.08.2021. 12:15

Poštovani doktore, lijep pozdrav, naime nakon svih ovih kiretaža nakon induciranog pobačaja što sam navela u prethodnim porukama,s tim da je zadnja kiretaža bila 13.07. I iz nekog razloga nisu poslali uzorak na phd, tako da taj nalaz nemam, kontrolni pregled i uzv su bio 06.08.i glase ovako :rodnica srednje prostrana, u rodnici bistra bjelkasta sekrecija. Cerviks cilindričan, s cirkul. E zonom, uterus uredne veličine, tvrd gibljiv, palpacijski neosjetljiv, aneksa obostrano palpacijski slobodna, bezbolna. UZV uterus u avf, uredne veličine, heterosonične građe
Endometrij ukupne debljine 7-8 mm, pravilan, u desnom rogu hiperehogeniji odjek ukupno mjeri 11*6 mm, doplerski bez detektibilne vaskularizacije, moguć decidualni polip?
Desni jajnik policistične morfologije
Lijevi jajnik uz uterus s vodećim folikulom 17 mm
C. Douglas bez slobodne tekućine
Ono što mene sad zanima, doktorica je u petak rekla da dolazi ovulacija, s obzirom na folikul i s obzirom da mene od četvrtka već bole oba jajnika i donji dio leđa, noćaa me je znači sa 7//8.08. probudila jaka bol u donjem dijelu trbuha, koja se smirila na analgetik (sada ujutro je bol minimalna s refleksijom na donji dio leđa), da li to mogu smatrati kao ovulacijom, ili bi trebala ponovo na kontrolu, krvarenja nema nikakvog. Drugo pitanje što me zanima je da li je uistinu moguće da se stvaraju polipi nakon doslovno svake kiretaže, dva dana nakon induciranog pobačaja bio je također vidljiva "rezidua" koja je iskiretirana, zatim opet 13.07.nova kiretaža zbog rezidue istih dimenzija kao i kod prve kiretaže (znam da je teško to sve komentirati bbez nalaza phd, stvarno su tu neodgovorni što ništa nisu slali na analizu), i sad opet vidiljiv neki odjek, da li je uistinu moguće da. Se svaki put stvori novi polip ili što god bi to moglo biti, preporuka doktorice je da popijem od ponedjeljka kroz 14 dana proveru u dozi od 1,0,2, (30 mg dnevno), te da napravimo kontrolni uzv da vidimo da li se odljuštilo s mestruacijom. Hvala vam na odgovoru, i oprostite na dugačkoj poruci. Lp.

Ivo Balenović, dr. med.

08.08.2021. 18:45

Poštovana, prema navedenim simptomima najvjerojatnije se radilo o ovulaciji. Što se polipa tiče, oni nisu ništa drugo nego sluznica maternice (endometrij) koja je malo 'više narasla'. Oni se izbočuju unutar šupljine maternice, a peteljkom su pričvršćeni na ostatak sluznice. Često se odbacuju s endometrijem tijekom menstruacije. Ako perzistiraju kroz duže vrijeme preporuka je odstraniti ih.

Sara39

17.08.2021. 16:00

Poštovani doktore, molila bih Vas opet za malu pomoć, naime nakon one ovulacije koja je bila negdje otprilike 07.08.bol se smirila ,doktorica mi je dala proveru kroz 14 dana u dozi od 1,0,2, te rekla da s terapijom krenem 09.08., a kontrolni uzv ćemo se dogovoriti s prvim danom ciklusa, naime ja danas pijem evo već proveru 9 dan, te od jučer imam blaga do jaka probadanja u području zdjelice (osjećam probadanja nekad u jednom jajniku, nekad u drugom, pa čak i u maternici), te također bolove u donjem dijelu leđa, da li mi je možda ta doza progesterona ipak previsoka, i da li su ti sad bolovi normalni, s obzirom da sam u zadnjih 3 mjeseca prošla od induciranog pobačaja, 2 kiretaže, tj da li bi na pregled trebala prije ciklusa, ili da sačekam krvarenje. Hvala na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

18.08.2021. 10:40

Nije previsoka doza hormona, a bolovi su toliko nespecifični simptom tako da se bez detaljnog pregleda ne može znati uzrok.

Sara39

08.09.2021. 21:25

Doktore lijep pozdrav, naime nakon induciranog pobačaja i te 2 kiretaže koje sam prošla sam radila kontrolne cervikalne briseve i urinokulturu, jer sam u trudnoći imala e coli 10 na 3, do tada su mi sve urinokulture i cervikalni brisevi bili uredni, no na ovim kontrolnim brisevima i urinokulturi je izolirana e coli ampc 10 na 4, zbog toga što nemam simptome liječnici se još ne odlučuju na antibiotik zbog visokorezistetnog soja, da li postoji koja druga mogućnost da se riješim te bakterije s cerviksa, mislim sama se sigurno neće povući, hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

09.09.2021. 10:55

Poštovana, savjetujem terapiju probioticima. Oni će pomoći uspostavi normalne mikrobiološke flore i podići imunitet.

Sara39

11.09.2021. 12:35

Poštovani, naime nakon što sam vam rekla da mi je u urinokulturi izolirana multirezistentna e coli, te također u brisu cerviksa isti soj e coli i enterococcus faecalis, doktorica je dala antibiotik macmiror, a infektolog za sada liječi e coli u urinu sa fosfomicinom, po vašoj preporuci sam krenula s probioticima lactogyn, ono što mene muči osim te tupe boli u donjem dijelu leđa, napuhnutost donjeg dijela trbuha, je sukrvica koja se ponekad javi na papiru, s obzirom da mi je papa test uzet prije 4 dana, da li bi to blago oskudno krvarenje mogle uzrokovati te bakterije na cerviksu, jer papa test je uzet u srijedu, u četvrtak je bilo nešto krvi, u petak više nije bilo, i sad vidim na papiru vrlo oskudno nešto krvi opet, što mi još predlažete za daljnje postupke, hvala na odgovoru. Lp

Ivo Balenović, dr. med.

11.09.2021. 18:50

Oskudno krvarenje je moguća posljedica ovulacije - u vrijeme oko ovulacije zbog blagog pada vrijednosti hormona estrogena dolazi do oskudnog krvarenja.