Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bartholinijeva žlijezda


Autor Poruka

zabrinuta79

10.03.2016. 11:35

Molim Vas, kako se to lijeci?

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.03.2016. 21:20

Incizijom gnojnog procesa ako će gnoj konfluirati te ako se neće spontano resorbirati.

Leda_00

04.05.2016. 22:40

Postovani,
Odstranjena mi je Batholinijeva zlijezda 14 og proslog mjeseca, vec je bila prilicno velika , kao vece jaje . Na operacijskoj listi pise vulvarna cista , te da su joj pristupili pa postepeno izljustili iz okolnog dijela tkiva . Potkozje i koza velikih usana lijevo se posiju pojedinacnim savovima.
Imam nekoliko pitanja , obracam se vama jel' nisam dobila jasne odgovore ;
Postoji li sansa da se vrati?
Jos me uvijek boli i konci padaju ,prvi je pao tri dana nakon operacije. U medjuvremenu sam dobila ( pretpostavljam) menstruaciju iako nije bilo vrijeme , a uvijek je redoviti ciklus, ali bila je drugacija krv, rijedja- treba li me brinuti?
I.. Ima netko pored mene koga zanima koliko mora vremena proci do odnosa .

Unaprijed zahvaljujem i lijepi pozdrav

Leda_00

05.05.2016. 21:40

Postovani,
Jos pitanja..citala sam na forumu sada sve o temi, i spominje se topla kupka. Shvacam da ne mogu jos , ali kada cu si moci priustiti kupku, i da li se to odnosi i na moje stanje? S obzirom da su one kojima ste preporucile kupku imale drugacije zahvate, moj je dakle bio operacija, ne marsupijelizacija, rekli su da je preveliko. Dakle , hoce li to pomoci da se ne vrati? I zasto mi nisu spominjali uzrok i lijecenje partnera? Treba li on napraviti kakav test? Zaista sam postavila mnogo pitanja, cak je u na papiru s posljednjeg pregleda pod - Dijagnoza:-napisano : pacijent koji trazi da mu se rastumace nalazi. I to je sve .
Moji su papa testovi uvijek bili u redu , otisla sam na operaciju jel je postalo veliko , neugodno i ruzno. A... Sada izgleda jos strasnije , rascijepljeno bi bilo dobra rijec , znam da je jos nateknuto , ali to vise nece izgledati kao prije , jel da?
U nadi skorog odgovora, lijepi pozdrav

Leda

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.05.2016. 21:45

Ako je odstranjena žlijezda onda se neće vratiti. Odnose nakon 3 tjedna.

Bekolino

14.07.2016. 19:10

Postovani
Prije vise od 20 dana primjetila sam na desnoj strani vagine na onom mjestu gdje je B zljezda kvrzicu velicine oko 2cm. Nije bila bolna, nije smetala. Prije tri dana pocela je da smeta i postala je bolna da bi za dva dana natekla velicine oraha i sve oko nje. Male usnice su se povecale oko 2cm i cjela desna strana vagine. Otisla sam ginekologu samo mi je "probila" i odmah je iskljucila B. zljezdu. Posle toga sama je cjedim znatno se smanjila, bol je nestala, otok jos malo pa je spao. Brinem se da nije pogresila da je mozda ipak upala zljezde! I ako nije od cega se to dobija? Jesu li potrebni antibiotici, ona mi nije dala rekavsi da nije potrebno. U naprijed hvala na odgovoru happy

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.07.2016. 21:45

Ako je bolna i otečena, svakako su nužni antibiotici.

Bekolino

14.07.2016. 22:25

Da li i Vi mislite da nije B. zljezda? Moja doktorica kaze da u slucaju upale B. Z. Ne javljaju se drugi otoci.
U naprijed hvala na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.07.2016. 20:50

Radi se vjerovatno o upali navedene žlijezde.

Tihana9

23.11.2016. 09:55

Pozdrav, prije tocno tjedan dana sam primjetila na samom ulazu u vaginalni otvor oteklinu velicine oraha nije okrugla neko je tipa kao polukrug koji vodi par cm u vaginu, mekana, oteklo mi je ono nesto kao rebrasto, ne mogu si opipati kost na vaginalnom otvoru od toga natecenog, nakon 2 dana sam isla ginekologici i rekla je da mi je to barth.zljezda upaljena, ali ja sam gledala na internetu i uopce mi ne lici na to, ovo je na sredini vaginalnog otvora, uz to sam imala i gljivicnu infekciju koja mi se ublazila ali ovo je jos uvijek nateceno, dali biste mozda znali o cemu se radi ja na internetu ne pronalazim nista. hvala Vam puno.

Tihana9

23.11.2016. 09:55

zaboravila sam navesti da me oteklina uopce ne boli

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.11.2016. 13:50

Ako vas ne boli onda nije upala nego vjerovatno cista Bartolinijeve žlijezde.

Ninazg

17.04.2017. 23:25

Poštovani,
Prije 2 godine prvi put mi se upalila Bartholinijeva žlijezda. Od tada, 2 puta mi je rađena marsupijalizacija i 2 puta incizija. Zadnja marsupializacija urađena mi je prije nešto više od mjesec dana, ali, na žalost, žlijezda se ponovo upalila.
Još prilikom zadnjeg posjeta ginekologu savjetovano mi je uklanjanje žlijezde, ali nisam dobila nikakve informacije o samom postupku i rizicima a jako malo informacija o samom zahvatu mogu naći na internetu.

U srednjim 20ima sam i još nisam rađala. Je li u mojim godinama taj zahvat preporučljiv?
Kakvi uvjeti moraju biti da bi se zahvat uopće mogao obaviti? Na nekim mjestima nalazim informaciju da žlijezda mora biti upaljena da bi je uopće moglo pronaći, a na nekim da upala ne smije biti prisutna.
Koliko dugo traje hospitalizacija nakon zahvata?
Ima li nakon zahvata velikih problema u seksualnom životu (negdje nalazim da ima problema čak i s porodom?)?
Ostaje li velik ožiljak?

Oprostite na mnogim pitanjima ali do svog ginekologa još tjedan dana ne mogu doći a nigdje drugdje ne mogu pronaći provjerene odgovore na pitanja.

Unaprijed zahvaljujem.

Ivo Balenović, dr. med.

19.04.2017. 10:20

Poštovana,
ekstirpacija Bartholinijeve žlijezde radi se u općoj anesteziji, stoga morate učiniti kompletnu preoperativnu obradu (laboratorij, EKG, pregled anesteziolog). Žlijezda ne smije biti upaljena prilikom operacije. Ukoliko zahvat protekne u redu idući dan idete kući uz dvotjedno mirovanje (pošteda od napora) zbog mogućnosti krvarenja. Operacije se izvodi kroz rez na unutrašnjoj strani velikih usana, tako da ožiljak nije vidljiv i ne ostaju nikakve posljedice.

dunja.dunja

08.03.2018. 21:30

Poštovani doktore,
Već skoro 2 mjeseca na ulazu u rodnicu, s lijeve strane (više izraženo) stoji kao nekakav mali nabor, odnosno kao mala izbočina (veća od ostatka kože) promjera otprilike 3mm. Ista je i na desnoj strani, ali puno manje izražena. Ne boli me, ne smeta me. Dakle, točno kod ulaza na rodnicu kod malih usana.
Na slici sam zaokružila gdje se točno nalazi, pa ako mi možete reći radi li se o žlijezdi ili je nešto drugo u pitanju.
Nikad nisam imala spolne odnose i zadnji put kad sam bila kod ginekologa zbog nekakve infekcije ginekolog ništa nije rekao za to samo je popipao.
Slika: https://imgur.com/a/II4Gm
Unaprijed hvala na odgovoru.
S poštovanjem.

Ivo Balenović, dr. med.

09.03.2018. 13:00

Poštovana, može se raditi jedino o nekoj od žlijezda kojih je mnogo oko ulaza u rodnicu.

amigdala

06.06.2018. 09:50

Postovani,

Nakon 2 godine mira imam ponovnu upalu bart.zlijezde. ginekologinja mi je svojevremeno objasnila da je u mom slucaju doslo do zatvaranja izvodnog kanala zlijezde prilikom sivanja nakon epiziotomije (porod prije 4 god). Tegobe nisam primjecivala tijekom druge trudnoce i, dojenja, a sada se ponovno Javlja. Kada je upaljena, natecena je I bolna na dodir, a upale su se ranije najcesce dogadjale jednom mjesecno . Moje je pitanje, gdje je moguce kirurski isto rijesiti? Moze li se na uputnicu to odraditi? I mogu li nekako sprijeciti ovu neugodnu pojavu?

Ivo Balenović, dr. med.

07.06.2018. 11:35

Poštovana, operativni zahvat možete napraviti u bilo kojoj bolnici na uputnicu. Kirurški zahvat (ekstirpacija) se radi samo kada žlijezda nije upaljena. Ukoliko je žlijezda upaljena liječi se antibioticima i incizijom po potrebi.

Životjelijep7

10.06.2018. 21:45

Poštovani..
Od januara ove godine, na žalbu sad već bivšeg dečka sam primijetila neka kao ispupcenja na malim usminama. Bilo ih je par. Otišla sam kod ginekologa na pregled te mi je receno da e sitno i da ne moze razaznati sta je upitanju, onda mi je stavila neku tekucinu koja se osjetila kao srice, i bolilo je, tacnije, zarilo je. Rekla je da je to stavila iz razloga da ako su kondilomi da ce pobijeliti, medjutim, nikakve promjene nije bilo. Radjen mi je i ultrazvuk, sve je uredu. Nakon par dana sam otisla privatno, drugom ginekologu, njemu sam rekla da sumnjam na kondilomeni odmah pri pregledu mi je rekao da imam par sitnih kondiloma, ured neprimijetnih, te da mazem kremom, krema je bila skupa pa je nisam ni uzela.. Sad, 4mjeseca od tog pregleda, samo na desnoj strani imam jedno kao malo ispupcenje. Otisla sam opet kod ginekologa te mi je receno da je sve uredu da nemam potrebe za brigom te da je to upala zlijezde, da kad osjetim da me kad kad pecne (jer se zna desiti kao da nesto iznutra probode na tom mjestu) da stavim rivanol, te da to nije kondilom, jer da jest imala bih ih više. Medjutim, mene je idalje strah. Ne znam da li je upitanju kondilom ili zlijezda. Sva tri puta su bila 3 razlicita ginekologa.

Ivo Balenović, dr. med.

11.06.2018. 15:25

Poštovana, bez pregleda je nemoguće odgovoriti na pitanje. Kondilomi izgledaju poput bradavica i uzrokuje ih HPV. Postoji mogućnost da je u pitanju moluscum contagiosum - bezopasna virusna infekcija koja uzrokuje sitne izrasline do 5 mm oblika kupole koje spontano nestaju nakon 6 tjedana do 3 mjeseca. Ukoliko se radi o upali žlijezde onda je to područje bolno, otečeno i crveno.