Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bartholinijeva žlijezda


Autor Poruka

Sanna__

12.05.2019. 21:00

Poštovani,
Uradili su mi marsupijalizaciju, nisu mi bas dobro objasnili neke stvari.. Spominjali su lašvicu i otpadanje,ona sada visi i na necemu se jos drzi, hoce li ona sama ispasti? Sutra idem na kontrolu.

Ivo Balenović, dr. med.

13.05.2019. 10:40

Poštovana, lašvicu će vam skinuti liječnik na kontroli.

The.mala

16.12.2019. 21:55

Poštovani,
Do sada sam 6 puta imala upaljenu bartolinijevu žlijezdu i svaki pit smo rješavali klinički (marsupilizacija). Zadnji takav, je napravljen u 8. mjesecu 2018 i bilo je mirno do prije 2 tjedna kada sam primijetila drugačiji iscjedak. Po dolasku doktoru rečeno mi je da nije iscjedak, nego ds iz iste žlijezde izlazi gnoj (isto mi je rečeno da od zadnjeg zahvata nije zaraslo do kraja i da it toga izlazi). Dobila sam antibiotik Klindamicin 3x600mg za 3 dana, nakon toga sam imala još jednu kontrolu u kojoj su sav sadržaj rukama tiskali van i očostili žlijezdu hidrogenom i fiziološkom (zadnja ta kontrola 3.12.2108.). I danas sam opet uočila čudan sadržaj i sama pogledam na ogledalu i dalje ide smrdljivi gnoj ali me ne boli. S obzirom da sam se morala preseliti još nemam svog ginekologa i čekam da me netko primi, do tada vas molim za savjet što sad učiniti? Zašto i dalje izlazi gnojni sadržaj (moram napomenuti imam partnera, u ijek koristimo zaštitu, ali sad već mjesec dana nismo imali odnose zbog mog problema). Molim vas pomoć

Ivo Balenović, dr. med.

17.12.2019. 17:35

Poštovana, došlo je do upale Bartholinijeve žlijezde. Kada se izvodni kanal žlijezde začepi u samoj žlijezdi zaostaje sekret i stvara se cista. Ukoliko se unutar sadržaja ciste razmnože bakterije (koje se normalno nalaze na koži i u rodnici) dolazi do gnojne upale. Tada je potrebna terapija antibioticima i incizija (kirurški rez) koja omogućuje drenažu. Normalno je da nakon incizije još neko vrijeme ističe sadržaj ciste. Možete sterilnim gazama istisnuti sadržaj ciste koliko ide. Ukoliko bi se javili bolovi, crvenilo ili temperatura javite se u hitnu službu.

lydia20

01.05.2020. 20:55

Postovani,
Otprije par dana mi je izmedu vaginalnog i analnog otvora odmah s desne strane sam napipala nesto tvrdo i bolno na dodir.
Boli me sve vise i vise i imam osjecaj da se povecava, ne mogu vise ni stajati ni sjediti normalno.
Jucer sam bila na hitnoj i oni su mi rekli da tu trenutno ne vide nista, nista sto bi mogli rezati ili ista. Dali su mi Klavocin,dosad sam popila tri tablete
Zanima me je li moguce da je to upala bartholinijeve zlijezde obzirom da na opip se ne nalazi na usnama nego nize i siribse prema anusu.
Hvala na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

02.05.2020. 11:40

Poštovana, Bartolinijeva žlijezda smještena je u području vanjskih usana između mišićja urogenitalne regije. U slučaju upale ona otekne, te je vidljiva okom. Prema mjestu koje ste Vi naveli ne radi se o Bartolinijevoj žlijezdi.

pero12345

29.06.2020. 09:50

Poštovani,

u petak popodne sam primjetila bol prilikom brisanja nakon nužde. Primjetila sam kvržicu koja bijeli, a izgledala je drugačije od potkožnog prišta.
Stavljala sam oblog od kamilice koji mi je smanjio bol, no, sutradan je ta kvržica malo narasla.
Preko noći sam stavila opet oblog i 4 gaća da mi ne promoči, i nakon toga mi se (pretpostavljam od gume i ruba od gaća) javila nelagoda u preponi.
Tijekom jučerašnjeg dana je ta "blaga bol" prerasla u oteklinu u predjelu gdje sjeda rub gaća, ne mogu dešifrirati da li je to zdjelična kost, bedrena žlijezda ili prepona, te je sada na okolnom mjestu oteklina i crvenilo. Kada se inače istežem, osjetim bol u preponi oko kosti niže, a ovo je baš ispod zdjelične kosti iznad prepone.
Također sam jučer uz sve i dobila menstruaciju, pa me ta "kvržica" koja je sada ranica, jako peče i boli, nelagodno je dok sjedim i hodam, a ta oteklina koja se pojavila mi otežava hodanje.

Najviše zabrinjava to što nakon ljeta imamo u planu početi se pripremati za trudnoću pa se bojim da to ne zakomplicira stvar.

Molim savjet, pomoć, bilo što,
kome da se za što obratim.
Što bi se po Vašem mišljenju moglo događati.

Unaprijed zahvaljujem!

Ivo Balenović, dr. med.

29.06.2020. 15:45

Poštovana, moguće da se radi o upali Bartholinijeve žlijezde. Javite se Vašem ginekologu radi pregleda. Možda će biti potrebna terapija antibiotikom.

ketty3

11.10.2020. 13:25

Poštovani,
Unazad dva dana imam jedan problem. Sastane na stidnim usnama blizu vaginalnog otvora imala sam prišt koji sam istisnula no izgleda da nisam do kraja. Stanje se malo pogoršalo pa mi se lagano upalilo te imam čvorić nalik zrnu graška koji smeta lagano boli i pecka. Zabrinula sam se jer sam pomislila na Bartolinijevu žlijezdu no nekako sumnjam s obzirom da je tu bio prišt koji sam ja dirala i vjerojatno još vise inficirala. Vidi se točkica gnoja no nije dovoljno sazrijelo da se istisne. Smatrate li da je riječ samo o upali folikule dlake ili bi to mogla biti bartolinijeva? S čime da mažem? Lp

Ivo Balenović, dr. med.

11.10.2020. 23:15

Poštovana, bez pregleda ne mogu reći o čemu se točno radi, ali prema navedenom vjerojatno je u pitanju folikulitis - upala korijena dlake.

anazg1990

19.01.2021. 07:55

Poštovani,

prije otprilike 2 tjedna na desnoj strani prepone (odmah duž vaginalnog otvora) pojavilo mi se nekakvo duguljasto ispupčenje/izraslina u obliku badema. Ne znam kako bih točnije opisala, ali nije riječ o tipičnoj kvržici. Dugo je otprilike 2 cm, roskaste boje i ide u dužinu. Ne boli i ne svrbi, samo zna malo zasmetati dok sjedim. Dosta je tvrdo i kompaktno na opip. Možete li mi reći o čemu je eventualno riječ i što napraviti? Unaprijed hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

19.01.2021. 19:05

Poštovana, najvjerojatnije se radi o cisti Bartholinijeve žlijezde. Ona će se spontano povući, no može doći i do upale. Ukoliko se javi crvenilo i bol potrebna je terapija (antibiotik), a ponekad i kirurška incizija. Savjetujem da se javite liječniku radi pregleda i definitivne dijagnoze.

anazg1990

20.01.2021. 09:15

Poštovani,

Hvala na brzom odgovoru. Spletom okolnosti nisam u mogućnosti posjetiti liječnika ovaj tjedan. Biste li mi mogli preporučiti neki lijek koji je dostupan u ljekarnama bez recepta, pa makar i u obliku masti ili melema, tek toliko da nešto poduzmem dok ne odem kod liječnika.

Puno hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

20.01.2021. 14:15

Preporučam Betrion mast.

Ying Yang

15.03.2021. 22:40

Poštovani,

Prije nekoliko dana točno na sredini desne male usne pojavila mi se crvena akna/izbočina veličine 0.5 cm bolna na dodir sa malom bijelom točkicom na vrhu. Sada nakon nekoliko dana te točkice više nema ali izbočina je i dalje crvena jednake veličine. Čitajući o Bartholinijevoj žlijezdi negdje se navodi da je moguća samo na velikim usnama, ali negdje sam pročitala i da se može dogoditi na malim usnama. Možete li mi reći o čemu bi se moglo raditi ovdje?

I da napomenem, prije 2 godine mi je na istom mjestu se isto dogodilo i prošlo nakon nekoliko dana. Više od tada se nije ponavljalo.

Hvala puno

Ivo Balenović, dr. med.

16.03.2021. 09:45

Poštovana, u tom području nalazi se mnogo lojnih žlijezda. Kada se zatvori izvodni kanal žlijezde mogu nastati retencijske ciste.

Ying Yang

16.03.2021. 14:35

Poštovani, da se nadovežem, jučer sam stavljala tople obloge od kamilice (neznam da li je vezano za to) i jutros sam na donjem rublju vidjela krvavu mrlju i izbočina je i dalje tu ali plosnatija i svjetlije crvena. Ništa me nije bolilo. Da li će ako je došlo do drenaže samo proći ili trebam ići po neki lijek? Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

16.03.2021. 17:50

Takve se ciste najčešće spontano isprazne, i nije potrebno daljnje liječenje, ali bez pregleda Vam ne mogu reći o čemu se točno radilo.

Ying Yang

17.03.2021. 16:25

Doktore, obavila sam danas pregled kod ginekologa i nakon kratkog pregleda rečeno mi je da je to herpes i propisan herplexim. Po slikama koje vidim po internetu herpes izgleda kao nakupina više mjehurića, a ja imam samo jednu crvenu izbočinu. Da li se herpes može očitovati kao samo jedna izbočina? Nadam se da je u redu da priložim sliku, izrezana je samo na tom dijelu: https://ibb.co/YpPtksX

Ivo Balenović, dr. med.

17.03.2021. 17:50

Herpes se pojavljuje kao nakupina mjehurića koji pucaju, te ostaju ranice. Izrazito je bolan. Bez kliničkog pregleda ne mogu točno postaviti dijagnozu.