Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10841 | Broj poruka: 77460

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Bartholinijeva žlijezda


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sanna__

12.05.2019. 21:00

Poštovani,
Uradili su mi marsupijalizaciju, nisu mi bas dobro objasnili neke stvari.. Spominjali su lašvicu i otpadanje,ona sada visi i na necemu se jos drzi, hoce li ona sama ispasti? Sutra idem na kontrolu.

Ivo Balenović, dr. med.

13.05.2019. 10:40

Poštovana, lašvicu će vam skinuti liječnik na kontroli.

The.mala

16.12.2019. 21:55

Poštovani,
Do sada sam 6 puta imala upaljenu bartolinijevu žlijezdu i svaki pit smo rješavali klinički (marsupilizacija). Zadnji takav, je napravljen u 8. mjesecu 2018 i bilo je mirno do prije 2 tjedna kada sam primijetila drugačiji iscjedak. Po dolasku doktoru rečeno mi je da nije iscjedak, nego ds iz iste žlijezde izlazi gnoj (isto mi je rečeno da od zadnjeg zahvata nije zaraslo do kraja i da it toga izlazi). Dobila sam antibiotik Klindamicin 3x600mg za 3 dana, nakon toga sam imala još jednu kontrolu u kojoj su sav sadržaj rukama tiskali van i očostili žlijezdu hidrogenom i fiziološkom (zadnja ta kontrola 3.12.2108.). I danas sam opet uočila čudan sadržaj i sama pogledam na ogledalu i dalje ide smrdljivi gnoj ali me ne boli. S obzirom da sam se morala preseliti još nemam svog ginekologa i čekam da me netko primi, do tada vas molim za savjet što sad učiniti? Zašto i dalje izlazi gnojni sadržaj (moram napomenuti imam partnera, u ijek koristimo zaštitu, ali sad već mjesec dana nismo imali odnose zbog mog problema). Molim vas pomoć

Ivo Balenović, dr. med.

17.12.2019. 17:35

Poštovana, došlo je do upale Bartholinijeve žlijezde. Kada se izvodni kanal žlijezde začepi u samoj žlijezdi zaostaje sekret i stvara se cista. Ukoliko se unutar sadržaja ciste razmnože bakterije (koje se normalno nalaze na koži i u rodnici) dolazi do gnojne upale. Tada je potrebna terapija antibioticima i incizija (kirurški rez) koja omogućuje drenažu. Normalno je da nakon incizije još neko vrijeme ističe sadržaj ciste. Možete sterilnim gazama istisnuti sadržaj ciste koliko ide. Ukoliko bi se javili bolovi, crvenilo ili temperatura javite se u hitnu službu.

lydia20

01.05.2020. 20:55

Postovani,
Otprije par dana mi je izmedu vaginalnog i analnog otvora odmah s desne strane sam napipala nesto tvrdo i bolno na dodir.
Boli me sve vise i vise i imam osjecaj da se povecava, ne mogu vise ni stajati ni sjediti normalno.
Jucer sam bila na hitnoj i oni su mi rekli da tu trenutno ne vide nista, nista sto bi mogli rezati ili ista. Dali su mi Klavocin,dosad sam popila tri tablete
Zanima me je li moguce da je to upala bartholinijeve zlijezde obzirom da na opip se ne nalazi na usnama nego nize i siribse prema anusu.
Hvala na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

02.05.2020. 11:40

Poštovana, Bartolinijeva žlijezda smještena je u području vanjskih usana između mišićja urogenitalne regije. U slučaju upale ona otekne, te je vidljiva okom. Prema mjestu koje ste Vi naveli ne radi se o Bartolinijevoj žlijezdi.

pero12345

29.06.2020. 09:50

Poštovani,

u petak popodne sam primjetila bol prilikom brisanja nakon nužde. Primjetila sam kvržicu koja bijeli, a izgledala je drugačije od potkožnog prišta.
Stavljala sam oblog od kamilice koji mi je smanjio bol, no, sutradan je ta kvržica malo narasla.
Preko noći sam stavila opet oblog i 4 gaća da mi ne promoči, i nakon toga mi se (pretpostavljam od gume i ruba od gaća) javila nelagoda u preponi.
Tijekom jučerašnjeg dana je ta "blaga bol" prerasla u oteklinu u predjelu gdje sjeda rub gaća, ne mogu dešifrirati da li je to zdjelična kost, bedrena žlijezda ili prepona, te je sada na okolnom mjestu oteklina i crvenilo. Kada se inače istežem, osjetim bol u preponi oko kosti niže, a ovo je baš ispod zdjelične kosti iznad prepone.
Također sam jučer uz sve i dobila menstruaciju, pa me ta "kvržica" koja je sada ranica, jako peče i boli, nelagodno je dok sjedim i hodam, a ta oteklina koja se pojavila mi otežava hodanje.

Najviše zabrinjava to što nakon ljeta imamo u planu početi se pripremati za trudnoću pa se bojim da to ne zakomplicira stvar.

Molim savjet, pomoć, bilo što,
kome da se za što obratim.
Što bi se po Vašem mišljenju moglo događati.

Unaprijed zahvaljujem!

Ivo Balenović, dr. med.

29.06.2020. 15:45

Poštovana, moguće da se radi o upali Bartholinijeve žlijezde. Javite se Vašem ginekologu radi pregleda. Možda će biti potrebna terapija antibiotikom.