Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cerviks


Autor Poruka

di1604

28.12.2011. 11:30

Poštovani,
sad sam u 24 tjednu trudnoće nalaz je sljedeći: palpatorno cerviks 1 čl., smekšan, vanjsko ušća uloživo završak prsta Ulterus mekan, veličinom za amenoreju, neosjetljiv. Molim Vas za odgorvor što to toćno znaći. Koliko sam zhvatila nisam otvorena niti nemoram mirovati. Dali su odnosi dopušteni ili bolje ne.

Također Vas molim za informaciju šta znaći cervikometrijom cerv. kanal T oblik?

Unaprijed zahvaljujem

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.12.2011. 21:30

Poštovana, ne morate mirovati. Opstetrički nalaz Vam je uredan. Možete imati odnose.
T shaped cerviks je oblik vrata maternice.

Neni23

08.01.2012. 03:50

Poštovani,
U 20-tom sam tjednu trudnoće i ustanovljen mi je skraćeni cervikalni kanal dužine 27mm, zatvorena sam. Propisano mi je mirovanje, a spomenuta mi je i serklaža u slučaju otvaranja do 24-tog tjedna. Pregledana sam samo vaginalno ultrazvukom, tako da mi drugi podaci nisu poznati, npr. uloživost, omekšanost itd...
Interesira me koliko je alarmantna dužina kanala s obzirom na stupanj trudnoće, te kakve su mogućnosti terapije nakon 24-og tjedna trudnoće (budući da mi je rečeno da se serklaža provodi do 24-og tjedna) , ukoliko otvaranje nastupi kasnije. Kakve su mogućnosti održavanja trudnoće do termina sa tim problemom? Inače, radi se o prvoj trudnoći.
Unaprijed zahvaljujem





Dejan Šakoronja, dr. med.

08.01.2012. 15:40

Poštovana, svakako je vrat maternice tj. cervikalni kanal jako skraćen. Normalna je dužina oko 50 mm. Svakako se slažem sa svim iznešenim.
Važno je isključiti možebitnu infekciju kao uzrok skraćivanja vrata maternice. Savjetujem cervikalne briseve, urinokulturu, laboratorijsku obradu sa CRP-om.
Pregled ultrazvukom sa 20 tjedana je dovoljan da se ustvrdi dužina cerviksa i to da li ima otvaranja cervikalnog kanala. Svakako savjetujem apsoluno i strogo mirovanje i navedenu obradu. Idući pregled kroz 2 tjedna da se vidi daljnja tendencija nalaza. Svakako u obzir dolazi i serklaža. Neke ustanove izvode je i do 28. tjedna.

Neni23

11.01.2012. 23:05

Poštovani,
Zahvaljujem na odgovoru, molila bih Vas još jednu informaciju. Naime, moja ginekologica nije spominjala mogućnost infekcije kao uzrok skraćivanja vrata maternice, a budući da sam u 13-om tjednu prokrvarila i tada mi je napravljen bris, te urinokultura ( nalazi su bili uredni ), možda je to razlog.
Moje pitanje glasi, po Vašem mišljenju, da li bi trebalo ponoviti pretrage, ili dobri nalazi od prije 7 tjedana znače da infekcija nije razlog skraćivanja vrata maternice.
Naručena sam na sljedeći pregled tek za 3 tjedna i 5 dana od posljednjeg pregleda..Mislite li da je to predugo za čekati s obzirom na situaciju?
Hvala na strpljenju...
Srdačan pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.01.2012. 16:35

Poštovana, ja bih ponovio navedene nalaze svakako. Dakako da postoji i insuficijencija vrata maternice kada dolazi do skraćivanja istog bez da je prisutna infekcija.

Neni23

20.01.2012. 10:45

Poštovani,
Molila bih Vas da mi objasnite kako razlikovati kontrakcije od "udaraca" ploda, jer ja nisam sigurna što točno osjećam. Naime, prije bih to protumačila kao micanje ploda, budući da ja nemam osjećaj "stezanja" maternice, već kao pulsirajući osjećaj, kao otkucaj srca, nekad manje intenzivan, nekad više...ponekad kao da zaboli, ali više je neugodan, nego bolan, nekada imam osjećaj da se javlja sasvim nisko, u rodnici..i događa se svakodnevno. Budući da sam to prvi put osjetila već sa 16 tjedana, ne vjerujem da sam već tada mogla osjetiti udarce, a spomenuvši svojoj doc "pulsirajući osjećaj", rečeno mi je da se vjerojatno radi o živcu.. Bojim se da se ne radi o kontrakcijama, s obzirom na moje stanje sa skraćenim cervikalnim kanalom, a da ih ja ne prepoznajem. Trenutno sam 22+3, prva trudnoća...
Hvala unaprijed, srdačan pozdrav..

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.01.2012. 22:10

Poštovana, ako Vam se trbuh stvrdne povremeno, više od 10 -tak puta dnevno,i ako imate pritisak u donjem trbuhu, bilo bi dobro da se javite na ginekološki pregled. To govorim zbog toga što vam je vrat maternice skraćen te da se pregledom i ultrazvukom ustvrdi da li je došlo do progresije opstetričkog nalaza.
Ako je došlo do progresije predlažem hospitalizaciju.
Kod nejasnih situacija, savjetujem koji dan hospitalizacije da se isključe kontrakcije.

maja060995

04.06.2018. 11:45

Poštovani,
zadnji pregled kod svog doktora imala sam 8.5.2018. Tada sam bila trudna 21+4. Na pregledu je sve bilo uredno bez ikakvih problema, trudnoća do sada bez ikakvih smetnji, urednog tijeka.
28.5.u noći imala sam jaku nepodnošljivu bol u lijevoj strani trbuha ( sumnjala sam na bubreg ), ujutro sam uplašena otišla ipak na hitan prijem u bolnicu pri čemu sam morala ostati. Primljena sam u bolnicu u 24+3 tt, urin mi nije bio dobar, krv u redu, crp 11.17 je bio. UZV je urađen i sve je bilo u redu, beba u redu, plodna voda i ostalo, a ja sam otvorena jedan prst kako mi je doktorica rekla. Primila sam 3 injekcije Dexamethasonoma. Pogledala je trudničku i vidila da sam tada na pregledu 8.5.bila za vrh prsta otvorena ali mi doktorica tada ništa nije rekla. Bila sam u bolnici do 1.6.otpustili su me, crp je kasnije bio 3.55, nisam imala nikakve bolove nakon onda niti bilo kakve druge smetnje. Određeno mi je mirovanje.
Na otpusnom pismu piše: cerviks 1 čl za 1 pp do zatvorenog unut.usca, možete li mi molim vas to pojasniti?
Sto se podrazumijeva pod mirovanje? Da li imam razloga za brigu? Osjetim lagano probadanje u donjem dijelu trbuha kao lagano grčenje ponekad u toku dana, da li je to normalno?
Uzimam Mg 375.
Oprostite na dugačkoj poruci ali jako sam zabrinuta.
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

04.06.2018. 16:05

Poštovana, nalaz nije zabrinjavajući. Važno je da unutarnje ušće nije otvoreno. Niste naveli da li ste već rađali. Kod višerotki takav je nalaz fiziološki (normalan). Izbjegavajte teže tjelesne napore (dizanje tereta i sportske aktivnosti), ali ne morate ležati u krevetu.

maja060995

04.06.2018. 16:30

Poštovani,
nisam rađala do sada. Ovo mi je prva trudnoća. Dakle nemam razloga za brigu? Hvala puno još jednom.

Ivo Balenović, dr. med.

04.06.2018. 18:35

Nema razloga za brigu.

donina

08.06.2018. 19:15

Poštovani,
trudna sam 36+5 na prvom pregledu u bolnici danas nalaz sljedeći: višerotkinja(prije ove trudnoće imala sam dva prirodna vaginalna poroda u terminu), F-x/3. Portio smeksana, 2/3 članka, cc 2-3 cm prohodan. Kčs b.o. sekrecija sluzava Uzv: plod vitalan glavom, kcs poz,uredna kol pl.vode, tt 2750-25 centila, RI AU 0,50. Mjere bebe bpd, ac, fl normalne za tjedne. E sad, kako sam radi skracenog cerviksa strogo mirovala kod kuce od 20.tjedna uz magnezij, nemam infekcija, nalazi bili uredni, sada se malo bojim s obzirom da do ulaska u termin imam 9 dana da mi je porod skroz blizu, a da je beba jos jako mala za porod. Dr me narucio na pregled tek za tjedan dana, a ja se sad malo bojim ovog nalaza i pitam se je li uz mirovanje moguce docekati termin ili bi bilo mozda bolje da sam ostala u bolnici. Oba poroda prije ovog su bili brzi ( sat vremena radjaona, trudovi 2 sata prije poceli) i prirodni, no u terminu i preko 3 kg. Nisam daleko od bolnice no malo me i strah za bebu s obzirom da bi bila nedonosce s malo kg. Unaprijed hvala i lp

Ivo Balenović, dr. med.

08.06.2018. 22:30

Poštovana, s navršenih 37 tjedana novorođenće se smatra terminskim. Obzirom da ste već rađala, nalaz nije zabrinjavajuć i s takvim nalazom možete dogurati točno do termina. No, čak i u slučaju ranijeg poroda nema razloga za brigu, dijete je već zrelo i sposobno za život izvan maternice.

petra406

20.11.2018. 16:40

Poštovani,
U 27 sam tjednu trudnoće. Jučer mi je na pregledu nalaz glasio cervix skraćen na pola članka, smekšan, još zatvoren. Beba veličinom odgovara tjednima, težak je 1000 grama. Prije 3 tjedna su rađeni brisevi i uzet je urin na ispitivanje te su nalazi pokazali da je sve u redu i da nema infekcija. Doktor mi je preporucio mirovanje u krevetu te pregled za 4 tjedna. Ja mirujem, ležim i ustanem se samo do wc-a i za stol pojesti. Možete li mi molim vas pojasniti nalaz? Koliko je stanje ozbiljno i opasno? I kolike su šanse da izdržim do termina?
Hvala unaprijed na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

21.11.2018. 10:15

Poštovana, nalaz nije zabrinjavajući. Čvrstoća i dužina cerviksa su dosta subjektivne procjene. Važno je da ste zatvoreni, a budući da su nalazi briseva sterilni nema razloga da bi došlo do prijevremenog otvaranja. Izbjegavajte veće fizičke napore. Ne vidim razlog da ne bi iznijeli trudnoću do termina.

petra32

16.01.2019. 10:15

Poštovani,

Trudna sam 16 tjedana, prva trudnoća, i na zadnjem pregledu (16+2), vaginalnim ultrazvukom mi je izmjerena duljina cerviksa 36,2 mm, unutarnje ušće zatvoreno. Nije rađen palpatorni pregled. Doktor kaže da je duljina sasvim u redu, međutim ovdje se navodi kako je prosječna duljina 50 mm, a na internetu također pronalazim više vrijednosti kao medijan za te tjedne trudnoće. Idući pregled je za 4 tjedna, trebam li između otići po drugo mišljenje i eventualnu preporuku terapije/mirovanja?

Srdačan pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

16.01.2019. 11:55

Poštovana, nalaz je u redu. Važno je da ste zatvoreni, a duljina cerviksa nije važna. To su normalna odstupanja od prosjeka. Nije potrebna nikakva terapija, niti mirovanje.

Loknahear

01.02.2019. 23:25

Poštovani, jucer sam bila na kontroli. 28+5 sam. Na nalazu piše KČS poz i FM poz. Cerviks 3/4 članka zatvoren. Uterus normotničan . Beba je na zadtku i teska 1241 gram. Ovo mi ke prva trudnoca. Molim vas jel to znaci da sam se počela otvarati ili ? Moram li strogo mirovati? I je li bebina tezina u skladu s tjednima. Hvala puno

Ivo Balenović, dr. med.

02.02.2019. 11:40

Poštovana, s Vašom trudnoćom je sve u redu. Težina djeteta je dobra i niste se počeli otvarati. Nema potrebe za mirovanjem.