Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cervix


Autor Poruka

ja11

30.03.2019. 13:40

Poštovani doktore!
U 19 tjednu trudnoce sam i na jucerasnjem pregledu moj dr mi je rekao da malo usporim. Nalaz glasi ovako cervix naznačeno skracen,koničan,tvrd i zatvoren,uterus normotoničan. Na moje pitanje da li trebam strogo mirovati rekao je da bi mi onda to tako i rekao.
E sad,mene zanima koliko to konkretno moram usporiti.
Ne naprežem se,vecinu težih kucanskih poslova sam prepustila suprugu,jedini moj posao je odvesti i dovesti djecu u vrtic (znaci lagana šetnja 2 puta dnevno) i skuhat ručak.Ostatak vremena odmaram koliko mogu.
Da li i dalje mogu nastaviti sa takvom dnevnom rutinom ili je i to previše! Inace 3 trudnoca je u pitanju!
Zahvaljujem na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

31.03.2019. 14:05

Poštovana, nalaz je uredan. Ne morate mirovati, ali izbjegavajte veće tjelesne napore (dizanje tereta, sportske aktivnosti...)

marijana__1

11.12.2019. 10:40

Postovani,
Imam 27 godina i ovo mi je prva trudnoca. Na prethodne dvije posjete ginekologu, cervix mi je bio duzine 42mm, bez tunelizacija. Oba jajnika uredna. Juce sam isla ponovo na kontrolu i receno mi je da je sada cervix smanjen na 36mm. Inace sam u 13.nedjelji trudnoce. Sve ostalo je uredno. Preporuka ginekologa je da se javim ukoliko dobijem bolove ili krvarenje. Nikakve tablete mi nije prepisala. Imam li razloga za brigu? Lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

11.12.2019. 11:00

Poštovana, nema razloga za brigu, u ovoj fazi trudnoće dužina cerviksa nema nikakvog utjecaja na trudnoću.

Monika88

12.01.2020. 14:36

Poštovani doktore, imam jedno pitanje. Trudnica sam, trenutno u 17 TT. Sada na ponovljenom brisu opet pronadena ureoplazma vrijednosti 10 na 5 te je terapija Sumamedom 1x1 kroz tri dana. Od petka, osjetim dolje na ulazu u rodnicu da ju nešto kao prekriva (ne s vanjske strane). Nisam obraćala prije pozornost ali mislim da mi to nije bilo tako nisko. Kažem to jer ne znam kako se zove, pretpostavljam vrat maternice ili što je već prvo na ulazu (onako rebrastog osjeta što se penje dalje unutra) znam da je objašnjenje loše ali ne znam kako da drugačije objasnim. Kontrola mi je u srijedu i ja sam od petka skroz usporila i stavila se u stanje mirovanja, tegoba nemam nikakvih. U ponedjeljak sam završila na hitnoj jer sam imala manje tamno smečkasto krvarenje gdje je doktor ustvrdio da je sve u redu s bebom i da sam zatvorena pa da je vjerojatno neki hematom koji se sada izlilo. Trebam li zbog ovoga što osjetim tako nisko otići ranije na pregled? Jel to normalno ili nije? Inače sam i na terapiji duphastonon od početka trudnoće zbog prve trudnoće gdje je izvršena serklaža s 22 TT zbog otvaranja (bez infekcija). Hvala unaprijed na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

13.01.2020. 14:35

Poštovana, bez pregleda ne mogu odgovoriti o čemu se radi. Vrat maternice nije toliko nisko (on se može spustiti prilikom prolapsa uterusa, ali to se događa u starijoj dobi). Možda ste napipali karunkule himenalis - ostatke himena. Kada je rektum (završni dio debelog crijeva) pun on može izbočiti rodnicu, a sluznica rodnice je normalno nabrana, pa se to pipa.

Monika88

13.01.2020. 15:05

Doktore hvala Vam na odgovoru! Sada kada ste spomenuli povezanost s crijevima otkada sam primijetila to primijetila sam i da ispuštam vjetrove što mi inače i nije slično i teže idem na wc ili je suprotno pa imam rijetku stolicu. Ponavljam da nemam zaista nikakvih drugih tegoba. Osjećam ono što sam i inače znala osjećati na početku rodnice prilikom stavljanja vaginaleta (nabreklo, smežurano, hrapavo,kao izvana me na dodir podsjeća na izgled i oblik češera

Ivo Balenović, dr. med.

13.01.2020. 23:00

To što pipate su nabori rodnice.

Verseb

21.04.2020. 19:55

Poštovani,
Zanima me mišljenje u vezi mog gin.nalaza.
Na kontroli trudnoce sa 23+1 nalaz glasi: P održana, smekšana, CC uloziv za 1/3 čl.
Plod vitalan, posteljica straga, uredno plodne vode.
Cervikometrija 45mm, UU T oblika.
Cb nisu rađeni u trudnoci, urinok. sterilna, KKS uredna.
Bh kontrakcije osjecam od 19tt svakodnevno, nekad vise, nekad manje. Na th sam Normabel pp, Mg 375.
Preporuka mirovanja.
Sada sam 24+3.
Koliko je tu mirovanja potrebno? Je li nalaz ok?

Unaprijed hvala, lp.

Ivo Balenović, dr. med.

22.04.2020. 10:10

Poštovana, nalaz nije zabrinjavajući: unutarnje ušće je zatvoreno, T oblika, a cerviks normalne dužine. Ukoliko Vam ovo nije prva trudnoća nalaz je uredan. Izbjegavajte dizanje tereta i veće tjelesne napore. Uobičajene aktivnosti možete raditi.

Monika88

08.05.2020. 22:20

Poštovani doktore, molim Vas mišljenje vezano za nalaz s obzirom da nisam sve pitala ginekologicu jer mi se samo vratilo po glavi što je rekla. Drugorotku, 33+3 danas, nalaz je cerviks skraćen za prst do ovoja i glavice. Koliko je nalaz "opasan", to jest jel potrebno strogo mirovanje ili ? Cerviks skraćen za prst do je otvorenost 1 cm? Hvala unaprijed na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

09.05.2020. 11:35

Poštovana, za drugorotku nalaz nije neuobičajen, niti zabrinjavajući. Izbjegavajte dizanje tereta i fizičke napore. Nije potrebno strogo mirovanje.

Monika88

09.05.2020. 11:50

Hvala Vam na odgovoru. To izbjegavam od početka trudnoće zbog serklaže i strogog mirovanja u prvoj trudnoći. Znači mogu obavljati jednostavne aktivnosti tipa jednom dnevno šetnja od 15-20 minuta i neke lagane kućanske poslove (kuhanje, lagano pospremanje i slično) ili eventualno odlazak do roditelja na ručak uz naravno ležanje kod njih? Ispitujemo toliko jer pošto sam u prvoj strogo, strogo mirovala i to u bolnici ne znam što je normalno što ne. Doktorica mi je rekla da dodem u ponedjeljak na briseve i urino sediment da provjeri i propisala mi je plendil (tlak je inače 110/70).

Ivo Balenović, dr. med.

10.05.2020. 11:40

Poštovana, blokatori kalcijevih kanala dobili ste kao preventivnu tokolizu. Mirujte, ali ne morate stalno ležati u krevetu. Možete prošetati i obavljati lagane kućanske poslove.

Verseb

14.05.2020. 22:15

Poštovani doktore,

Javila sam se prije za mišljenje u vezi nalaza 1/3 uloziv cervix sa 23tj.
1.je trudnoća, danas sam 27+5 i na pregledu je ustanovljen omekšan cervix, prstom tijesno prohodno do glavice djeteta. Cervix se ne skračuje. Učestale bh kontrakcije svakodnevno.
Th Normabel 3x2mg.
Kks, Uk - uredno.
Preporuka strogog mirovanja, daljnje kontrole u bolnici, iduća za 2tj.

Zanima me i vaše mišljenje i treba li možda i prije u bolnicu?

Unaprijed hvala, lp.

Ivo Balenović, dr. med.

15.05.2020. 10:05

Poštovana, za sada je potrebno mirovanje i kontrole kako vam je liječnik rekao. Ukoliko osjetite stezanja i grčeve u donjem dijelu trbuha, bolove u križima javite se u hitnu službu bolnice radi terapije tokoliticima koji će zaustaviti kontrakcije maternice. Pravi trudovi su duži (oko 1 minutu) i bolniji (često praćeni sluzavim/sukrvavim iscjetkom) od BH kontrakcija koje su neritmične i nepravilne. Za sada nema potrebe za tokolitičkom terapijom.

Bup

21.05.2020. 22:10

Postovani, molim vas misljenje jer sam luda.
U 20 tt mi je dijagnosticirana placenta previa (posteljica straga nisko prekriva UU) i doktorica mi to tada nije rekla, ali cerviks je bio 28,2 mm. Zbog straha zbog placente previe sam 3 dana nakon tog pregleda otisla privatno po drugo misljenje, gdje je ljecnik potvrdio pp, ali je cerviks bio preko 30 mm. Rekli su mi oboje lagano mirovanje, ne dizat i sve ok.
Jucer na pregledu kod moje dr. Previa se nije pomaknula, a cerviks 19mm, hitno me poslala u bolnicu na misljenje za serklazu. U bolnici mi je dr. rekao on mjeri 13mm, i ne moze serklaza zbog straha da ne potaknu krvarenje previje. Stavili su me doma na strogo mirovanje, uz vaginalni progesteron (tj tablete se zovu ugesteron il tak nes). Cijelu trudnocu nisam imal ni upale ni krvarenja ni nista, sad su mi u bolnici napravili bris, cekam nalaz.
Postoje li sanse da doguram do 37tt? Jer mi ni moja dr ni dr u bolnici nisu rekli nista o prijevremenom porodu, a ja sam bila izvan sebe od svega toga.
Hvala

Bup

21.05.2020. 22:10

I unutarnje usce je v oblika.

Ivo Balenović, dr. med.

22.05.2020. 09:55

Poštovana, uz mirovanje, terapiju i intenzivne kontrole možete izgurati do 37 tjedana. U jednom periodu će biti potrebna i hospitalizacija radi tokolitičke terapije (sad je još prerano). No, ukoliko se ukaže potreba (obilnije krvarenje) porod će se morati dovršavati ranije carskim rezom.

Bup

22.05.2020. 17:45

Postovani doktore, hvala na odgovoru. Znam da je puno za pitati, ali postoji li sansa jos uvijek, da se izbjegne carski ili ne? I dali ce mi, ako sad odmirujem 2 tjedna do pregleda dat malo slobode, ili sam stvarno u krevetu do poroda?!
Hvala