Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CIN II + HPV


Autor Poruka

delta

06.02.2002. 07:54

Postovani!
Imam 27 godina i nisam radjala. Prije malo vise od godinu dana mi je dijagnosticiran CIN I + HPV. Obavila sam kolposkopiju i u 8. mj. 2001. bila pod terapijom interferon vag. 21dan.Nakon toga, nalaz papa testa je ostao nepromijenjen, dakle CIN I + HPV. Ponovo sam bila pod terapijom interferon vag. u trajanju od 21 dana u 10. mj. 2001. Ponovila sam papa test pocetkom 1. mj. 2002. god. i nalaz je bio: CIN II, dok HPV nije potvrdjen.Moram napomenuti da sam bila na tipizaciji prilikom koje je ustanovljen HPV visokog rizika. Moj mi je ginekolog savjetovao da u 3. mj. 2002. ponovim papa test, pa ako ponovo bude CIN II, on predlaze konizaciju.
Konizaciju opravdava HPV-om visokog rizika i time sto mi interferonska terapija nije pomogla. Zanima me da li postoji koja druga metoda lijecenja (npr. premazivanje koje je pomoglo mojoj prijateljici i 'vratilo' joj sa CIN II na CIN I). Koliko vremenski traje zahvat konizacije, da li je potrebno ostati u bolnici, koje su komplikacije, kojom se metodom u nas vrsi konizacija, koliko to moze utjecati na buducu trudnocu, pod kakvom se anestezijom izvodi?
Hvala na odgovoru!

Doc dr. sc. S. Kupešić

06.02.2002. 19:52

Poštovana,
Konizacija je kirurški postupak odstranjenja bolesnog tkiva grlića maternice, a ime je dobila po izgledu odstranjenog tkiva koje nalikuje na konus. Alternativni postupci u manje izraženih odstupanja na grliću su su " loop - ekscizija ", krioterapija , primjena lasera.
U Hrvatskoj postoji iskustvo primjene lasera u liječenju promjena na grliću maternice (laser je za te potrebe korišten na Klinici za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Sveti Duh bio već prije 15 godina s dobrim rezultatima , ali se zbog tehničkih smetnji prestao primjenjivati tijekom posljednjih 5 godina). Danas postoje suvremeni aparati za tu namjenu i mislim da sam nedavno pročitala u sredstvima javnog informiranja da usluge vezane uz liječenje promjena na cerviksu uz pomoć laserske tehnologije pruža Prim dr. V Grljušić (privatna poliklinika u Zagrebu). Nažalost, ne raspolažem podacima o tome da li se isti zahvat može učiniti u nekoj od Kliničkih ustanova i na uputnicu.
Konizacija spada u standardne kirurške metode liječenja i radi se u svim ginekološkim klinikama, jer su praktički svi ginekolozi operateri osposobljeni da kvalitetno učine ovaj zahvat. U bolnici se obično boravi tijekom 4 do 6 dana, ovisno o opsegu zahvata i nastupu ev. komplikacija koje mogu uslijediti nakon operacije (poput krvarenja iz opšivene rane). Zahvat se uobičajeno izvodi u anesteziji, a suvremene tehnike opracije bitno ne utječu na kvalitetu materničnog grlića tijekom trudnoće, ali se takve trudnoće trebaju pomnije kontrolirati kako bi se na vrijeme otkrilo prijevremeno otvaranje cerviksa.