Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Imam bebu


Autor Poruka

Tamy

06.12.2001. 11:23

Poštovana doktorice!
Hvala na ovim stranicama i na odgovoru na moje ranije pitanje pod nazivom "Hocu bebu". Naime još prije ljeta napravila sam sve traženo i svi nalazi (i mikrobiološki)su bili u redu. Od tada planiramo trudnoću. Zadnja men. je bila 19.10.Bila sam već i na ultrazvuku sa 6 tj.i 3dana i već se vidjelo srce kako kuca. Moji mi je ginekolog preporučio da spavam na trbuhu zbog prirodnog položaja moje maternice. Zanima me što to točno znači i kako dugo mogu ili moram tako spavati, te što se događa za to vrijeme sa maternicom. S obzirom na jednu izgubljenu trudnoću, prije skoro godinu dana, da li na još nešto moram paziti, izbjegavati ili se pridržavati?
Unaprijed hvala!
Tamy

Doc dr. sc. S. Kupešić

07.12.2001. 14:40

Poštovana,
Čestitam na urednom dosadašnjem razvoju trudnoće i primjerenoj srčanoj akciji ploda. Savjet liječnika da spavate na trbuhu vjerojatno je uvjetovan Vašim položajem maternice (u retroverziji-fleksiji). Valja napomenuti da ukoliko maternica nije fiksirana u zdjelištu, ona će i bez "prisilnih "položaja redovitim rastom i promjenom konzistencije naći svoje mjesto u zdjelištu, te zbog ovakve varijacije u smještaju maternice ne morate očekivati neželjene posljedice. Što se tiče specifičnih preporuka, željela bih skrenuti pozornost da je svaka prethodna trudnoća koja je završila nesretnim ishodom i/ili bila praćena komplikacijama razlog da svaku narednu trunoću smatramo visoko rizičnom i pažljivije pratimo. Stoga bih u prvih 12 tjedana trundoće preporučila mirovanje i uvođenje progesteronske terapije (Dabroston ili Utorgestan), te terapiju folnom kiselinom (npr Folic plus 3x1 tbl), što se koristi za prevenciju otvorenih defekata kralješnice. Preporučila bih izvjegavanje prostora u kojima se okuplja veći broj ljudi kako bi se smanjio rizik od virusne infekcije ili gripe, što može komolicirati tijek rane trudnoće. Dodatno, pripazite se od spolno prenosivih upala, redovito kontrolirajte urin sa sedimentom i učinite urinokulturu, provjerite laboratorijske nalaze (kompletnu krvnu sliku, šećer u krvi i sl). Puno sreće u daljnjem tijeku trudnoće.