Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


izostanak menstruacije


Autor Poruka

fredbasset

20.04.2012. 18:55

U zadnjih par mjeseci mi izostaje menstruacija,dakle 1 mj. mi izostane,2 mj. za redom dobijem normalno m.,i onda opet izostane. zanima me da li postoji mogućnost da imam policistične jajnike pa mi zato izostaje menstruacija? jer sam imala već vodenu cistu koja mi je puknula kad sad sam dobila sljedeću menstruaciju. kontracepcijske pilule sam pokušala piti yasmin i logest ali mi ni jedne nisu odgovarale ,nisam sigurna da li bi ih trebala koristiti pošto sam u obitelji imala slučaj raka maternice. naime kada dobijem menstruaciju imama jake bolove pa mi čak ni tablete ne pomažu dobjem proljev,povišena temp. čak nekad itd... Koje nalaze bih trebala obaviti da saznam da li imama policistične jajanike?

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.04.2012. 21:00

Poštovana, za početak se javite na ginekološki pregled i svakako ultrazvuk kojim će se ev. posumnjati na PCOS. Nakon toga će ako se radi o istima biti potrebno napraviti spolne hormone.

Tina_mech

26.04.2021. 13:05

Poštovani,
posljednju menstruaciju dobila sam 23.03 i trajala je do 28.03. Očekivana menstruacija bila je 21.04, no ista kasni sada već peti dan. Testovi za trudnoću radila sam 23.4 ( s jutarnjom i popodnevnom mokraćom), 25.4 (ujutro) i 26.4(ujutro). Svi su tekstovi bili negativni. Zanima me da li su isti pouzdani u navedenom razdoblju kašnjenja, ili sam neki silan pehist pa su mi testovi prikazali lažno negativan test. Zbog korona situacije malo mi je teže doći do ginekologa, no razmisljala sam (ne znam ima li potrebe), da privatno izvadim betu. Bila bih vam zahvalna za bilo kakav savjet.

Ivo Balenović, dr. med.

26.04.2021. 14:30

Poštovana, testovi nisu urađeni prerano i oni bi trebali biti vrlo pouzdani. Možete izvaditi beta HCG - to je 100% siguran pokazatelj radi li se o trudnoći.

Tina_mech

27.04.2021. 10:45

Hvala na odgovoru.
Može samo još pitanje ima li smisla raditi još koji urinski test i koliko još ima smisla čekati menstruaciju. Naravno moj ginekolog se još ne javlja, a još nisam otišla privatno izvaditi krv.

Tina_mech

27.04.2021. 10:45

Poštovani, puno hvala na odgovoru. Ima li uopće smisla ponovno raditi urinski test i koja je nužnost krvne provjere. Moram priznati da me ovih 6 dana prilično zabrinjava. Može li se trudnoća isključiti te koliko je objektivno još pričekati do pojave menstruacije. Isprike što vas gnjavim pitanjima, no moj se ginekolog ne javlja.

Ivo Balenović, dr. med.

27.04.2021. 15:40

Nema smisla ponavljati testove. Pričekajte menstruaciju, ona će nastupiti. Ako ne dođe u idućih tjedan dana potrebno je potaknuti je lijekovima (duphaston)

Tina_mech

04.05.2021. 09:00

Puno hvala na savjetu. Prema tome sam otišla na pregled gdje sam dobila tablete za izazivanje menstruacije. Ako Vas samo mogu zamoliti za sljedeće odgovore, što ako nakon tih 10 dana ne nastupi menstruacija i kakav ciklus mogu racunati nakon dobivene menstruacije? ( 28-30 dana nakon izazvane menstruacije ili?) Isto tako ako biste mogli iskomentirati izjavu ginekologa koji kaze da je normalno da menstruacija kasni 20 dana te ako mi se kasnjenja ponovne da ne dolazim na novi pregled.

Ivo Balenović, dr. med.

04.05.2021. 14:10

Menstruacija će sigurno nastupiti nakon Duphastona. Ciklusi bi se nakon toga trebali ustabiliti, a ako do toga ne dođe, potrebno je uraditi analizu hormona.

ketty3

11.05.2021. 07:50

Poštovani, imam 26 g, prilično uredne cikluse 27-30 dana (5-6 dana krvarenja). Ovaj mjesec imam problem a to je što mi prvi puta u nekoliko godina mjesečnica kasni već 10 dana. Trudnoću isključujem. Ono što sam primjetila jest da prošli mjesec nisam uopće ni osjetila plodni dio ciklusa. Inače imam iscjedak i bolove u jajniku naizmjenično svaki mjesec međutim prošli mjesec ništa od toga kao ni želja za odnosom. Moram napomenuti da sam posljednih mjeseci u teškom stresu zbog zdravstvenih situacija unutar obitelji zbog čega sam uzimala i lijekove za smirenje. Mogu još spomenuti da sam se cijepila Pfizer cjepivom ako to može imati kakve veze. Trebam li se javiti nadležnom ginekologu ili da pričekam pa da vidim hoće li se ciklus ustabiliti? Hvala unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

11.05.2021. 14:10

Poštovana, stres i lijekovi itekako mogu utjecati na ciklus. Kod Vas je vjerojatno izostala ovulacija. Ako menstruacija ne nastupi u idućih tjedan dana savjetujem da se javite liječniku radi terapije kojom će se potaknuti krvarenje.

AnaM88

11.05.2021. 15:15

Poštovani,
Zadnju menstruaciju dobila sam 12.4.2021. Zadnja dva mjeseca dobila sam menstruaciju 2 dana ranije od očekivanog. Inače mi ciklusu traju 28 dana.
Ovaj mjesec sam trebala dobiti 9.4., ali još nisam. To mi je veliki stres. Imala sam odnose s dečkom, za vrijeme podnih dana (na početku bez zastite), no nije došlo do ejakulacije u rodnicu. Osjetim lagane grčeve, a pila sam dosta čaja od komorača... Je li moguća trudnoća?

Ivo Balenović, dr. med.

11.05.2021. 19:40

Poštovana, uradite test. To je jedini način da se provjeri radi li se o trudnoći.

zelda123456

21.05.2021. 16:25

Pošotvani doktore,
posljednje dvije godine pijem kontracepcijske pilule te sam u 2 mjesecu ih prestala biti zbog drugih zdrastvenih problema za koje su doktori vjerovali da su uzrok kontracepcijske pilule , ali ispostavilo se da nisu bile one uzrok.
Nakon prestanka uzimanja tableta, prvu menstruaciju sam dobila na 35 dan (1.4.2021.) te nakon toga je menstruacija izostala. Napravila sam test koji je bio negativan te mi je doktorica propisala Duphaston 2 puta na dan kroz 10 dana kako bi se potaknula menstruacija da bi mogla ponovno početi piti kontracepcijske zbog policističkih jajnika.
Trenutno imam još dvije tablete za popiti,a menstruacije niti nikakvih simptoma još nema. Doktorica je rekla da ću dobiti za 10 dana ili ranije. Također pijem i lamotrigin pa me zanima da li je moguće da je on utjecao na Duphaston? Također da li Duphaston u ovom slučaju izostale menstruacije stvara ovulaciju ili samo potiče zadebljanje i krvarenje? Nakon koliko dana ukoliko ne dobim bi trebala posjetiti ponovno doktoricu?
Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

22.05.2021. 10:30

Poštovana, krvarenje bi trebalo nastupiti dva do tri dana nakon zadnje tablete Duphastona. Prestankom uzimanja Duphastona nastupa krvarenje. Duphaston ne može izazvati ovulaciju, nego njegovim davanjem samo hormonski 'imitiramo' normalan ciklus.

cp128

23.05.2021. 21:05

Poštovani, zadnja menstruacija bila mi je 26.4., pijem Claxi i menstruacija bi trebala nastupiti 24.5., no uopce nemam nikakvih simptoma dolaska menstruacije, proslog tjedna su me boljele grudi no sad nema tih bolova niti grceva kao sto obicno imam dane pred menstruaciju. Također u petak sam bila na operaciji koljena pa sam i bila malo pod stresom zbog toga, pa je li moguce da ovaj mjesec zbog sve te brige i stresa ne dobijem menstruaciju? Receno mi je da moram piti andol protiv zgrusavanja krvi barem jos 10 dana, a za to vrijeme cu vec poceti s ponovnim uzimanjem pilula. Ima li andol ikakvog utjecaja na pilule ili ih mogu uzimati bez dodatne zastite? Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

24.05.2021. 23:45

Poštovana, kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive krvarenja ponekad mogu i izostati. Andol ne umanjuje učinkovitost zaštite.

blondie123

27.05.2021. 12:25

Pozdrav,
Inače imam redovite cikluse i 1.4. sam dobila urednu menstruaciju. Taj mjesec sam popila Escapelle tabletu zbog pucanja prezervativa tijekom plodnih dana. 25.4. je nastupilo krvarenje koje je trajalo 5 dana. Krvarenje je bilo konstantno ali jako slabo za razliku od uobičajene menstruacije. Računala sam da bi sljedecu menstruaciju trebala dobiti 28 dana od tog krvarenja znači 22.5., no međutim ona nije došla i kasni već 5 dana. 24.5. sam napravila test na trudnoću i bio je negativan.

Da li je mozda Escapelle razlog promjena u ciklusu? Da li trebam ponoviti test? Trebam li se javiti ginekologu ukoliko se menstracija ne pojavi?
Hvala na odgovorima i lijep pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

28.05.2021. 10:05

Poštovana, trudnoću možete isključiti. Došlo je do hormonske neravnoteže. Ako menstruacije ne nastupi u idućih tjedan dana javite se liječniku radi terapije kojom će se potaknuti krvarenje.

tkunic1

31.05.2021. 11:35

Poštovani.
Godinama pijem pilule i nikad mi se nije desilo da propustim pilulu. Omaklo se koje kašnjenje ali i to mogu nabrojati na prste i nikad više od 4 sata. Uz to koristimo i metodu prekinutog snošaja.
Muči me što mi je izostala menstruacija tj. prijelomno krvarenje koje je trebalo nastupiti u petak ili subotu (zna varirati). Pošto ih već godinama uzimam mnogo sam čitala o svemu i na uputama piše da je izostanak krvarenja relativno česta nuspojava, međutim meni se to do sad nikad nije desilo pa me jasno uhvatila panika.
Obavila sam testiranje danas ujutro (clearblue digitalnim testom) i rezultat je srećom negativan.
Molim vas savjet - bih li se trebala zbog ovog izoszanka krvarenja javiti ginekologu te je li test stvarno pouzdan (na pakiranju stoji da je 99% pouzdan nakon dana očekivane mjesečnice). I još jedna stvar - bi li sve zajedno moglo biti ikako povezano s cijepljenjem protiv Covid19 koje je bilo malo prije prošlog krvarenja.
Hvala Vam unaprijed.