Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Liječenje Candide


Autor Poruka

Majajhana

07.04.2022. 14:45

Poštovanje Dr, ciklus mi je kasnio dobila sam, sve su parcici krvi ispadali, sada kada mi prolazi bole me jajnici i jako me peče unutar vagine. Stavila sam kanesten i nešto za važenje vagine bas još više peče kao da vatra gori. Sta to moze biti? Kada pritisnem dole boli me kao da mi je besika puna

Ivo Balenović, dr. med.

08.04.2022. 11:10

Poštovana, vjerojatno je upala. Savjetujem pregled

Noranora

02.05.2022. 22:55

Pozdrav. Cesto imam vaginalnu kandidijazu, “iscjedak” - pod navodnicima jer je toliko gust, u nakupinama, komadicima da ne curi nego doslovno “zapne” u meni, stvara nelagodu i pogotovo mi je neugodno kada vidim to prilikom odnosa. Pomognu mi jedino gino daktanol vag, pa sam planirala opet iskoristiti 1 kutiju nakon menstruacije, a zelim da za to vrijeme i partner također uzme neku terapiju (iako nema simptoma), to je jos preostalo pokusati. Moze li mazati Canesten kremu ili treba nesto drugo? Koliko dana i koliko puta dnevno? Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

03.05.2022. 14:20

Partner može mazati dva puta dnevno tijekom sedam dana.

123luc456

05.06.2022. 21:00

Poštovani, isprike na dugačkom postu.

Već se neko vrijeme borim s gljivičnih infekcijama. Simptomi su svrbež i bijeli grudičasti iscjedak koji se najviše zadržava na donjoj stijenci rodnice, a nešto manje bude vidljiv izvana.
U liječenju koristim canesten kremu za unutarnju primjenu ili vaginalete plymicol/canesten. Nakon tri dana to se povuče, ali se zna vratiti nakon seksualnog odnosa s partnerom.

Prije godinu dana naručila sam se kod ginekologa upravo zbog Candide (u trenutku pregleda nisam imala gljivičnu infekciju, ali sam išla jer se ponavljala). Otkrivena mi je Ureaplasma te sam ju izliječila antibiotikom i kremom koju mi je pripisao liječnik. Na sljedećem pregledu utvrđeno je da je izliječena. U međuvremenu, ne znajući da je u pitanju ta bakterija, imala sam odnose s partnerom. Liječnik je rekao da nema potrebe da se i on liječi od Ureaplasme, a potvrda da mu je nisam prenijela bio mi je uredan nalaz (u smislu da nije bilo prenošenja bakterije s mene na njega pa obrnuto).
Gljivične infekcije su se nastavile te smo se počeli liječiti i ja i partner jer je očito da se uzalud liječim ako nakon odnosa s njim ponovo dobijem infekciju. Ja se trenutno liječim vaginaletama, on kremom.
Liječenje je počelo prije tjedan dana i odnose ne upražnjavamo od tad. Napominjem da on nema nikakve simptome i nikada ih nije imao, a meni budu svaki put gore navedeni.

Možete li mi prema opisanome reći je li moguće da je sve to izazvala zapravo bakterija (iako mi je posljednji nalaz bio uredan, a odnose smo imali i kad sam imala tu bakteriju jer nisam znala da ju imam)?
Ili je u pitanju samo gljivica?
Koliko dugo traje liječenje kod muškaraca, koliko kod žena tako da se u potpunosti zaustavi međusobno prenošenje Candide?

Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

07.06.2022. 17:20

Poštovana, prema navedenome radi se o gljivičnoj upali. Gljivice su normalan stanovnik mikroflore ljudskog organizma. U slučajevima kada se gljivice razmnože više od uobičajene količine (pad imuniteta, uzimanje antibiotika, povišen šećer, kod osoba koje žive i rade u vlažnom okruženju...) dolazi do simptoma upale (iscjedak, svrbež, crvenilo...). One se mogu prenijeti i spolnim putem, ali kod imuno kompetentnih osoba neće se razviti upala. U fazi akutne upale savjetuje se izbjegavanje odnosa. U liječenu se koriste lokalni i sistemski antimikotici, a može se pokušati i s kandida dijetom. Bakterije kao što su ureaplazma, mikoplazma i klamidija mogu poremetiti normalnu mikrovaginalnu floru i na taj način pospješiti rast gljivica i upalu.

123luc456

08.06.2022. 19:15

Poštovani, hvala na odgovoru.
Je li moguće da sam partneru prenijela samo kandidu, a ureaplasmu ne? Jer simptomi gljivične infekcije javljaju se isključivo nakon odnosa (ako duže vrijeme nema odnosa, nemam nikakvih problema). Ponavljam, prema zadnjem nalazu ureaplasma bila je izliječena pa sam pretpostavila da ju nisam prenijela na njega, dok se gljivične infekcije ponavljaju i to vrlo često nakon odnosa.
Svakako ću se naručiti za pregled kod ginekologa kako bih dobila sve svoje odgovore.
Hvala Vam lijepa.

Ivo Balenović, dr. med.

10.06.2022. 11:20

Vjerojatno je u pitanju samo gljivična infekcija.

123luc456

10.06.2022. 22:35

Poštovani,
posljednja dva tjedna na poslu bila su mi vrlo stresna. Zadnja dva tjedna liječim gljivičnu infekciju (2x za redom plimycol vaginalete i jednom kremu za unutarnju primjenu - sve dane uvečer stavljala sam te lijekove u rodnicu). Stanje se privremeno popravilo, seksualnih odnosa nije bilo.
Međutim, u srijedu sam imala baš jako stresnu situaciju na poslu.
Danas su se ponovo vratili simptomi - lagani svrbež i počinje se stvarati lagani grudičasti iscjedak koji mogu napipati, tj. ostaje vidljiv ako prstom prođem po unutrašnjosti rodnice. Bez obzira što sam zadnje dvije noći stavljala Canesten kremu u rodnicu, jutros su se simptomi vratili.
Sve sam to objasnila gospođi u ljekarnoj, koja je rekla da sam pretjerano koristila canesten i time narušila pH vrijednost rodnice.
Dala mi je na korištenje Candigynol vaginalete i savjetovala dijetu bez ugljikohidrata.
Rekla je da neko vrijeme ni slučajno ne koristim Canesten za unutarnju primjenu.
Više ne znam što mi je činiti i kako da se toga riješim...

123luc456

15.06.2022. 20:45

Poštovani,
javljam se opet. Obavila sam pregled kod ginekologa i čekam laboratorijski nalaz. Zanima me kako je moguće da su mi uvijek do sada pomogle Canesten ili Plymicol vaginalete, a trenutno mi ne pomažu, svrbež je i dalje tu, iscjedak (grudičasti bijeli) također.
1. Je li moguće da sam umetanjem vaginaleta unijela nešto?
2. Je li moguće da mi je pH rodnice narušen jer već 3 tjedna koristim Canesten i Plymicol?
Liječnik je rekao da je možda u pitanju ureaplasma, ali dosad mi je uvijek Canesten riješio problem i navedeni identični simptomi bi nestali.
Simptomi su dakle cijelo vrijeme isti, kao da su gljivice postale otporne na lijek. Zanima me Vaše mišljenje jer se ne mogu strpiti do rezultata nalaza niti prestati o tome razmišljati. Prestala sam jesti sve osim mesa i povrća.

Ivo Balenović, dr. med.

27.06.2022. 13:45

Savjetujem kompletne bakteriološke briseve. Moguće da je narušena normalna vaginalna mikroflora, što je uzrok čestim upalama. Savjetujem probiotike koji će pomoći uspostavi normalne mikrobiološke flore.

Enamala

30.07.2022. 11:35

Poštovani,
Jeli moguće da sam dobila gljivičnu infekciju od prirodnih vaginaleta koje se obično koriste za liječenje takvih problema? Uzela sam vaginalete zbog malo jačeg iscjedka ali normalnog bijelog iscjedka, znači ništa od simptoma candide
Nakon 4 dana korištenja vaginaleta pojavio se sirasti iscjedak i to jako obilan, doslovno komadi, svrbež, iziritiranost i ostali simptomi gljivica
Kako je moguće da ih dobijem od nečega što se inače koristi za njihovo liječenje?
Vaginalete su napravljene od shea maslaca, kantarion ulja, nevena, tamanu, eterično ulje eukaliptusa, čajevca lavande i kadulje
Trebam li ih prestati koristiti ili je moguće da sam imala candidu bez simptoma pa se sad na neki način aktivirala?

Ivo Balenović, dr. med.

02.09.2022. 11:40

Poštovana, stvar je imuniteta. Candida je normalan stanovnik vaginalne mikroflore, a kada padne imunitet ona se razmnoži više od uobičajenog i uzrokuje smetnje.

123luc456

10.09.2022. 11:40

Poštovani.
Zadnja 3 mjeseca imam problema s vaginalnom infekcijom koju prati sirasti bijeli iscjedak (nekad gušći, nekad kremastiji), svrbež izvana i na ulazu u rodnicu. Koristila sam Canesten, Plymicol, koji nisu riješili problem. Nalazi su u 6. mjesecu bili uredni unatoč simptomima (gljive nisu izolirane, negativan nalaz na ureaplasmu i micoplasmu).
Drugi liječnik kod kojega sam otišla prema tome je zaključio da je bakterijska vaginoza. Pila sam Medazol tjedan dana i uz to koristila Vagisan. Ni to nije pomoglo.
Preselila sam se u drugi grad u međuvremenu, otišla kod ginekologa koji je na temelju pregleda rekao da su gljivice i dao mi Rojazol vagitorij (7 komada), Diflucan od 150 i Lactogyn. Nakon nekoliko dana simptomi su se smanjili za 80-ak posto po prvi put u navedena 3 mjeseca. Ali i dalje osjećam lagani svrbež i iscjedak se vratio u manjoj količini po prestanku uzimanja terapije. Uzela sam na svoju ruku još Plymicol i uz to pijem spomenuti probiotik te čitavo vrijeme vitamin C u kapsulama za imunitet.
Liječnik mi je objasnio da se ne mogu riješiti gljivica zbog visokog pH i nedostatka lactobacila.
Voljela bih se riješiti tih neugodnih simptoma za sva vremena. Zbunjujuće je što su 3 liječnika tvrdila drugačije. Ipak, od posljednje terapije osjećam se bolje.
Trebam li ponoviti tu terapiju?
I molim Vas da mi odgovorite na ovo pitanje - je li moguće da antimikotici koji se mogu slobodno kupiti u ljekarni mogu izazvati kontraefekt (u smislu narušavanja mikroflore) ili ih slobodno mogu koristiti bez brige da će pogoršati stanje? Jesu li bolje vaginalete ili krema za primjenu izvana?
Hvala Vam unaprijed.

Vallenaa

10.09.2022. 16:30

Postovani, trenutno sam 29tj trudnoce. Zadnji put kad sam bila na pregledu, pred 3 tj napomenula sam doktorici da osjecam jako zarenje u rodnici, napravili smo urinukulturu, bila je sterilna. Rekla je da su vjerojatno gljivice i prepisala mi je Rojazol, i rekla je da moguce da cu trebati duplu dozu. Kad sam krenula s terapijom, odmah su se smanjili simptomi. Nakon tjedan dana osjecala sam jos tu i tamo nesto, pa sam ju nazvala i poslala mi je jos jednu kutiju Rojazola.
Kod zadnje tri vaginalete mi je opet pocelo žarenje, i to malo jace.
Trenutno je doktorica na godisnjem, pa sam uzela lactogyn vaginalete, kroz tjedan sam tu i tamo osjetila zarenje.
Kroz cijeli taj period pijem lactogyn probiotik, konzumiram jogurt, izbjegavam slatko i sl.
Kako je moguće da se nakon prve kutije rojazola žarenje smanjilo, a na kraju druge opet pojavilo.
Znaci jedini simptom je žarenje unutra. Nije konstantno ali je iritirajuce. Moguce da nisu gljivice u pitanju ili?
I da napomenem, zbog toxoplasme(nije detektirana u plodnoj vodi), sam od 12 tj na spiramicinu, svakih 8 sati, pa moguce da zbog tih tablete stalno dobivam gljivice?

Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

13.09.2022. 16:30

Poštovana, zbog fiziološkog pada imuniteta, gljivična upala je česta u trudnoći. Uzimanje antibiotika također pogoduje gljivicama. Navedeni simptomi ukazuju na gljivičnu upalu.

123luc456

10.11.2022. 14:30

Poštovani,
opet se javljam jer mi nije prošla infekcija od mjeseca svibnja!!!
Konstantno osjećam svrbež 0-24 na ulazu u rodnicu i vanjskom spolovilu uz bijeli iscjedak koji se povremeno pogorša, ali je cijelo vrijeme drugačiji od onoga kakav je bio prije i što je za moje tijelo normalno. Rađeni su brisevi prije mjesec dana na klamidiju, ureaplasmu, micoplasmu aerobe i anaerobe te je zbog abnormalnosti u stanicama (ASC-US) (zadnji papa test iz 9. mjeseca) rađena tipizacija na HPV. Svi su nalazi bili uredni i liječnik me uvjeravao da mi nije ništa i da je taj iscjedak normalan, što za mene svakako nije, a kamo li da me svrbi.
Drugi liječnik na zadnjem pregledu utvrdio da je u pitanju blaže narušena mikroflora i poput Vas mi savjetovao uzimanje probiotika. Naglašavam da ih uzimam već dva mjeseca s manjim stankama, ali su simptomi i dalje ovdje. Nakon svake menstruacije svrbi me toliko da ne mogu spavati. Pomaže mi jedino Rojazol (simptomi se smanje, nikad ne nestanu), ali mi je već muka od korištenja antimikotika i bilo kakvih lijekova za ravnotežu pH jer sam potrošila 3000 kn na sve to u zadnjih 6 mjeseci, a sve je isto i stalno se vrtim u krug.
Razmišljam da odem kod privatnog liječnika. Koje pretrage se mogu napraviti da se utvrdi točan uzrok problema? Gljivice su očito samo produkt svega toga.

lucija_2312

21.02.2023. 09:40

Poštovani,
rodila sam 29.11.2022., te dojim bebu još uvijek. Sumnjam na gljivičnu infekciju koju prati crvenilo, svrbež, peckanje te pucanje kože na predjelu stidnih usana, klitorisa i ulaza u rodnicu. Također, prisutan je i obilan sirasti iscjedak. S ovim se borim već mjesec dana u nadi da će prestati, bila sam kod ginekologa prije mjesec dana, no tada nisam imala takav problem. Zbog gužve u ordinaciji, mogu na red doći tek za mjesec dana, pa me zanima možete li mi preporučiti neki lijek ili kremu koju smijem koristiti s obzirom da dojim još uvijek. HVALA PUNO! LP!