Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim za mišljenje


Autor Poruka

Dejan Šakoronja, dr. med.

31.08.2011. 01:55

Poštovana, pogledajte naše postove o izostanku menstruacije i policističnim jajnicima. Savjetujem da se javite na ginekološki ultrazvuk.

senchyy

09.09.2011. 19:50

Postovani:
Pocela sam da pijem caj kediok pa zanima vase misljenje o tome caju???
da li cu pomocu njega imati sanse da zatrudnim ili ne?
unaprijed zahvalna

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.09.2011. 20:50

Poštovana, ja se bavim medicinom, ginekologijom, medicinskim znanjem, spoznajama i iskustvom, a nikako čajevima. Mislim da ste tu na krivoj adresi.

belica

09.10.2011. 19:30

Da li ako dobijem pravu menstruaciju znači sigurno da nisam trudna..Hvala

sweetloveee04

10.10.2011. 14:30

Poštovani doktore ja imam polip velicine zrna bibera i doktorica mi je rekla da to ne bi trebalo smetati zacecu.Vi ste mi to potvrdili.Meni su sada plodni dani ali mi se pojavilo zuckasto bijelo pranje sa malo krvi,ne znam sta je to,zbog cega bi moglo biti i da li je to normalno.Desni jajnik me jako boli.Inace na zadnjem pregledu pored polipa je sve ostalo bilo u redu.

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.10.2011. 21:50

Poštova, to su znaci ovulacije na desnom jajniku. Savjetujem da imate odnos.

sancy_vu

07.11.2011. 18:50

Poštovani,

imam pitanje vezano za moju baku (ima 65 godina). Unazad nekoliko godina imala je nekoliko kiretaža (mislim oko 5), te je zadnju kiretažu imala u 2. mjesecu ove godine kada ju je doktor uputio na operaciju te su joj u 6. mjesecu izvadili sve (na ginekološkoj onkologiji). Kada je bila na kontroli rekao joj je da je nalaz uredan i da se radilo o nekoj vrsti "pred raka". Danas je opet išla na kontrolu i po pregledu joj je doktor uzeo bris za papa test jer se pojavila "neka izraslina" i drugo joj ništa nije rekao. O kakvoj bi se izraslini moglo raditi, dali je to normalno nakon takve operacije da se uzima papa test? trebamo li se brinuti ako je nalaz nakon operacije bio uredan?

Unaprijed hvala na Vašem odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.11.2011. 21:30

Poštovana, pretpostavljam da se radilo o nekoj od prekanceroza tj. atipija sluznice maternice.(Hyperplasia endometrii atypica-PHD nalaz)
Za više detalja trebali bi mi pročitati dijagnozu na otpusnom pismu.
Svakako je normalno i ako se nije radilo o zločudnoj stvari da se sa zaraslice rodnice uzme PAPA test, jednom u dvije godine.
O kakvoj se izraslini radi zaista ne znam. Da imate povijest bolesti, svakako bih Vam mogao reći nešto više.
Pretpostavljam da se radi o cistokeli ili enterokeli, ili rektokeli, dakle radi se o ne zločudnim stvarima.
Savjetujem da istog liječnika pitate o čemu se radi, svakako imate pravo na odgovor.

Babi185

07.11.2011. 21:30

Poštovani doktore, rekli ste da Vam se javim sa nalazima pa evo da Vas obavijestim: LH: 11,38, FSH: 5,25, Testo: 1.90. Koliko vidim sve je u granicama normale, prošli mjesec sam pila Jaz i upravo sam popila drugu placebo pilulu. Ali najvjerojatnije ću prestati sa pilulama, premda su mi odgovarale koliko-toliko (na ten su mi Jaz loše djelovale) nekako bih voljela prestat sa tim, nakon pola godine Diana i evo jedan mjesec Jaz-a. Problem mi je jedino što će mi se ciklus onda sigurno vratiti na staro (preko 40 dana, i policistični jajnici) a i za odnose su mi bile zbilja pouzdane.

sancy_vu

07.11.2011. 23:30

Prošlo je 4 mjeseca od operacije, a otpusno pismo još nije dobila. Danas smo bili u Osijeku u bolnici na kontroli i pitali ih za otpusno pismo, ali isto se očito "zagubilo" negdje.. tako da sad čekamo da ga nađu ili napišu ponovno. U svakom slučaju, kada dobijemo otpusno pismo javit ću Vam što je doktor napisao da mi detaljnije objasnite o čemu se radi.
Hvala Vam na strpljenju,

lijep pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.11.2011. 23:40

Poštovana BABI
Milsim da bi uputno bilo nastaviti sa uzimanjem kontraceptiva/ Diane, Yaz, Yasmin/ jer imate hormonsku inverziju i nalazi spolnih hormona Vam nikako nisu uredni.
Ciklus Vam je vrlo vjerovatno anovulatoran (nemate ovulacije) te će se prestankom uzimanja dodatno produžiti.
Pilule uzimate da se funkcija jajnika normalizira i shvatite to kao lijek za Vaše jajnike.

OFF

09.11.2011. 22:20

Poštovani doktore,

rodila sam prije točno mjesec i 21dan..dojim..prvu menstruaciju nakon poroda još nisam dobila.S obzirom da je prošlo 6 tjedana od poroda,po preporuci kod otpusta iz bolnice jučer sam bila na pregledu kod svog ginekologa i na ultrazvuku je na lijevom jajniku bilo jasno vidljivo žuto tijelo,što bi značilo da je ovulacija bila,endometrij je bio 11mm i rekao je neka se nadam menstruaciji u sljedećih 7 dana,moguće i koji dan duže,najviše 14dana..suprug i ja smo imali nekoliko odnosa u zadnjih 10-tak dana,bez zaštite...molim Vaše mišljenje,kad bi mi bilo najpouzdanije napraviti kućni test na trudnoću?Trudnoća ako se desila naravno nije bila planirana,barem ne ovako brzo i ukoliko je do trudnoće došlo dali bi moglo biti nekakvih problema s obzirom na to da sam imala prirodan porod prije nepuna 2 mjeseca,a prije 3 godine carski rez.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Babi185

09.11.2011. 22:20

Hvala Vam na Vašem mišljenju. Ali možete li mi objasniti kako su mi to nalazi neurednu, naime, ja sam (očito krivo) shvatila nalaze, meni izgleda da je sve u okvirnim granicama i da ne prelazi normalu. Kod doktorice idem tek za par dana pa se za sad savjetujem sa Vama. I kakvo je Vaše mišljenje o tome da li ću u ovakvoj situaciji jednom moći zatrudnjeti ili će trebati prolaziti dodatno liječenje?

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.11.2011. 10:00

Poštovana OFF
Test na trudnoću možete napraviti za 7 dana ako ne dobijete menstruaciju, a beta HCG možete napraviti odmah(iz krvi).
Mislim da je mala šansa za trudnoćom u ovo doba neposredno nakon poroda, pogotovo utoliko što dojite pa su šanse još i manje.
Ako se trudnoća i dogodi mislim da je malo rano, ali iz kliničkog iskustva poznajem samo dobre slučajeve. Dakle trudnoća je protekla u redu.

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.11.2011. 10:00

Poštovana Babi
Kod Vas postoji FSH; LH inverzija. Dakle vrijednosti LH su 2 puta više od vrijednosti FSH-a.
Ta inverzija sa povišenim androgenima, ukazuje na policistične jajnike.
Javite se svakako svom ginekologu da Vam pojasni situaciju. Potrebno je uzimati gore navedene kontraceptive, reducirati tjelesnu težinu, bavit se tjelovježbom, prestati pušiti, konzumirati alkohol. Savjetujem i da izvadite hormone štitnjače.

MALAL

10.11.2011. 14:10

Poštovani doktore!

Već sam ranije pisala da pokušavam ostati trudna.. uglavnom, nakon prestanka s kontrac. prva menstracija mi je nakon toga došla normalno 25-26 dan kao što su mi dolazile dok sam ih pila.
Ugavnom zadnja menstruacija mi je došla tek 35. dan ciklusa (6.10. umjesto 26.9.), a danas na 36, dan mi je još nema!? Od nekakvih simptoma...samo jako bolne grudi i bradavice već 10-ak dana, trnjenje ruku noću i neki dan svrbeš kože nogu...ili će stići menstruacija svaki čas ili sam trudna??
Ali najviše me brine strašna probadajuća bol koju sam sinoć nakon odnosa osjetila u cijelom predjelu jonjeg trguha, tj. jajnika, dakle na obje strane, kao i na stražnjoj strani, od križa nagore... bol je bila toliko jaka da sam jedva našla koji položaj mi odgovara, kad sam legla na bok bol se još intenzivirala, a konačno sam se zgrčila u fetus položaju na lijevu stranu i tako nakraju i zaspala... jutros nisam osjećala bol, samo malu nelagodu. Strašno sam se prepala, jer mi se to još nikad nije dogodilo, odnosno nikad nisam imala bolne odnose!!
Oprostite na podužem izglaganju, ali lijepo Vas molim za mišljenje!

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.11.2011. 15:15

Poštovana, mislim da su to sve znaci PMS-a i nadolazeće menstruacije.
Za svaki slučaj napravite test na trudnoću.

MALAL

10.11.2011. 17:15

PMS, čak i ta neopisiva bol??
Sve mi je to malo čudno, kao da mi se sve poremetilo od kada ne pijem tablete...nikad me prije nisu boljela prsa pred menstruaciju, a kamoli da sam imala tako intenzivne bolove nakon odnosa!

Uglavnom, hvala Vam. Pričekat ću još dan/dva pa napraviti test ako ne dobijem!

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.11.2011. 22:40

Poštovana, bolne menstruacije i jako izražen PMS znak su ovulacijskih ciklusa.
Možda prije neg ste krenuli piti kontraceptive niste imali ovulacijske cikluse. U svakom slučaju napravite test na trudnoću.

MALAL

15.11.2011. 11:20

Poštovani!

Evo jutros sam napravila test (s prvim urinom) i POZITIVAN je!!! Ne mogu Vam ni opisati koliko sam sretna!!!
Znam da me sada čeka prvi pregled kod gin., kad bi bilo idealno da se naručim, odmah ili da još malo sačekam (ugl. zadnja menstruacija je bila 6.10.)?