Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Neplodni dani


Autor Poruka

Nensy111

22.07.2015. 12:15

Postovani,
Imam redovite cikluse, 28 dana. 18.07 imala sam nezasticene odnose, tijekom neplodnih dana, menstruaciku ocekujem 26.7 medutim ne bole me grudi a inace su jako osjetljive do tjedan dana prije menstruacije. U brizi sam dali je moguce da je doslo do oplodnje? Ovulacija i plodni dani su bili od 7 do 13.7?

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.07.2015. 00:45

Prema opisanom ne bi trebalo doći do trudnoće.

Milaanaaaa

24.04.2019. 10:20

Postovani imala sam 12.4. Mens. Ciklus,imam redovne cikluse...Imala sam spolni odnos bez zastite 9 dana nakon ciklusa,bez zastite..Mislim da je momak ipak svrsio gdje ne treba

Ivo Balenović, dr. med.

24.04.2019. 20:05

Poštovana, 9. dan ciklusa spada u neplodne dane.

Leptirica9292

26.04.2019. 12:50

Postovani, ukoliko je sex bez zastite i ukoliko decko dosta prije izvadi spolni organ iz vagine, a plodni su dani, da li postoji sansa za trudnocom? Jedan sex u toku noci, nije ih vise. Tj, da li sperma izlazi i tokom odnosa ili samo na kraju? Lp

Ivo Balenović, dr. med.

27.04.2019. 09:10

Poštovana, ukoliko nije došlo do ejakulacije u rodnicu ne postoji mogućnost trudnoće. Sperma ne izlazi prije orgazma. Sluz od parauretralnih žlijezda koja se luči tijekom odnosa ne sadrži spermatozoide.

Leptirica9292

01.05.2019. 10:50

Hvala. Pitam zbog tablete za dan poslije - sa deckom sam imala dva odnosa u toku noci (u razmaku od po 4,5 sati, gdje je decko urinirao i okupo se izmedju) i oba puta je na mnogo prije izvadio (na 10ak min prije i zadivoljavao se) i tako svrsio (van mene). Meni su plodni dani - da li postoji potreba za tabletom za dan poslije u ovoj situaciji (plodni dani, ponovljeni odnos nakon par sati i odnos bez kondoma)? Oprostite na smetnji, ali bila bih Vam vrlo zahvalna na odgovoru. PS - rekli ste sa bi deveti dan bio otprilike neplodan? Koliko dana pred ovulaciju su plodni dani? Hvala Vam unaprijed, mnogo!

Ivo Balenović, dr. med.

01.05.2019. 14:00

Prema navedenom ne postoji mogućnost trudnoće. Računa se da su 3 dana pred i 3 dana nakon ovulacije plodna.

Leptirica9292

01.05.2019. 21:30

Tako sam i predpostavila. Citala sam Vas jedan odgovor gdje ste rekli da tih 4 sata (otprilike) od jednog do drugog odnosa, i ukoliko je ostalo spermija, nije dovoljno za oplodnju (plodni dani). Ali sam za svaki slucaj htjela da provjerim da li je potrebna postko.zastita - dakle, ne moram uzimati navedenu tabletu, jer bas i ne bi bilo realno tako ostati trudna happy ? Ja Vam se jos jednom izvinjavam na pitanjima, i zahvaljujem, ali su u strahu velike oci happy hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

02.05.2019. 12:20

Nema potrebe za postkoitalnom kontracepcijom.

Mala_plava8

03.05.2019. 13:05

Postovani ljecnice, nadovezala bih se napredhodni post. Naime, ciklusi mi i nisu bas redovni, traju oko 32-35 dana, tako da ne znam kada mi je bas ovulacija tj plodni dani (znalo se desiti da dobijem i na 22., ali posljednjih mjeseci su oko 30 i koji dan). Rekla bih da je period plodnih dana od oko 20og dana ciklusa, ali je tesko reci. Na 16 ti dan ciklusa (sinoc) sam imala par uzastopnih odnosa zaredom (u razmaku od po par sati, ali dva su bila u razmaku od oko sat vremena). Izmedju svakog odnosa se desilo tusiranje i, predpostavljam, uriniranje (ne mogu bas ici za deckom u kupatilo i pratiti svaki korak, mada predpostavljam da jeste). Ne smijem previse da ga ispitujem jer njegov brat i supruga godinama pokusavaju da dobiju dijete, te mi on stalno kaze da se "djeca ne prave bas tako pogledom i sl", te da nije bas moguce da zena zatrudni samo na osnovu predhodnog ejakl. i slicno, osim ako se zaista ne desi zavrsnica u rodnicu (sto sinoc niti jednom nije bilo i bas svaki put je bilo dosta daleko od svrsavanja u mene - cak na 5 min ranije je vadio spolni organ van rodnice). Ja sam, ipak, jako u strahu, te vas molim za savjet - da li da danas popijem tabletu za dan poslije ? Znaci, bilo je vise uzasopnih odnosa, svaki je bio u po razmaku od par sati, sem tog jednog koji se desio oko sat premena iza predhodnog . Izmedju je bilo sve higijenski obavljeno sto je potrebno, sa, predpostavkom da je i urinirao. Moje prijateljice praktikuju ovakav sex, nisu do sada imale probleme, ali ja sam u uzasnom strahu. Hvala vam unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

03.05.2019. 13:55

Poštovana, ukoliko nije došlo do ejakulacije u rodnicu trudnoća nije moguća. Premala je količina sjemena koja bi eventualno mogla ostati nakon sat vremena da bi bila dovoljna za oplodnju.

Mala_plava8

03.05.2019. 17:25

Rekla bih orjentaciono sat vremena - mozda je bilo 45 min, mozda i duze od sat vremena, ali zasigurno mogu reci da nije bilo samo par minuta poslije i sl (vise od pola sata je proslo). Hvala ljecnice, mnogo mi je lakse, necu uzimati pilulu za dan poslije. Hvala vam mnogo.

Ivo Balenović, dr. med.

04.05.2019. 10:35

Nema na čemu.

Lula89

04.05.2019. 23:00

Postovani, nadovezala bih se na ovu temu. Naime, decko je proveo danasnji dan kod mene i bilo je par uzastopnih odnosa. Jedan je bio oko pola sata iza predhodnog. Svi drugi su bili u dosta vecem razmaku. Desilo se kako su navele i ostale korisnice sve te higijenske stvari, tusiranje i sl. Ne znam da li su plodni dani zbog neredovnih ciklusa. Da li bih trebala sutra popiti tabletu za dan poslije ? Mada mi se ovo i ranije desavalo, nisam znala da postoji sansa da se na ovaj nacin zatrudni...ali su me malo frendice isprepadale. ps. na maybebaybe trakicama sam jutros vidjela da nije ovulacija, ako je vjerovati tim trakicama. Malo sam u strhu mada i meni decko kaze da ne trebam da brinem jer se ne ostaje bas tako lako trudna, bez ejakulacije u rodnicu.

Leptirica9292

05.05.2019. 10:55

Postovani, takodjer bih se osvrnula na ovu temu. Koliko je zaista moguca trudnoca na ovaj nacin - ukoliko se desi odnos iza odnosa (brzo, u tih nekih npr pola sata ili cak 20 min)? I sta ako se odnos desi bez da je partner urinirao (npr samo se desio oralni zavrsetak, gdje smo nastavili lezati, bez tusiranja)? Jer neki kazu da je moguce, dok drugi kazu da ipak bez zavrsnice u rodnicu i nije to bas moguce, vise su neke urbane legende...Da li je potrebna u tim situacijama tableta za dan poslije?

Ivo Balenović, dr. med.

05.05.2019. 11:30

Poštovana, trakice su pouzdane. Ukoliko je između odnosa spolni organ opran, ne postoji mogućnost trudnoće.

Lula89

05.05.2019. 12:55

Da, izmedju dva odnosa je bilo tusiranje. Poslije 2.odnosa nije bilo tusiranja, ali se sljedeci odnos desio tek kroz nekih par sati (mozda 2,3 sata). Ne mislim da je nesto moglo ostati jer je predhodno bila oralna zavrsnica. Dakle, smatrate da nije potrebno da danas uzimam tabletu za dan poslije? U ovom trenutku trudnoca mi zaista ne bi odgovarala, a sa druge strane ne bih da uzimam tabletu ako ne moram. Dakle bilo je vise odnosa tokom noci, onaj koji se desio brzo nakon predhodnog je bio sa tusiranjem, kod ostalih i nije svaki put bilo tusiranje, ali je proslo sat, dva, tri vremenskog razmaka i svaki put je bila oralna zavrsnica, te ne mislim da je moglo ostati bas nesto mnogo ejakulata po spolivilu (zbog oralnig zavrsetka).smatrate da post.kontracepcija nije potrebna da se uzme u toku dana? Oprostite na opsirnosti, ali mi mnogo znaci Vas odgovor i strucnost. Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

06.05.2019. 11:20

Prema svemu što ste naveli nema potrebe za tabletom.

Lula89

07.05.2019. 18:05

Postovani, i ja koristim mabybaby mikroskop za plodne dane, koji nije pokazao ovulaciju/plodne dane. Dva odnosa su bili sinoc, u nekih pola sata-45 min. Izmedju odnosa se nije desilo uriniranje, niti tusiranje, ali se desila oralna zavrsnica. Takodjer, pocetak drugog odnosa je poceo oralno (i kraj drugog i pocetak prvog), te ne mislim da je igdje ostalo sperme (oralni pocetak je duze trajao). Decko kaze da nema potrebe za tabletom za dan poslije, upravo zbog gore navedenog (oprostite na detaljima), ali me zanima i Vase strucno misljenje - da li smatrate da je potrebna tableta za dan poslije? Ja nisam smatrala da treba, jer nije izgledalo da je moguce da nesto ostane nakon oralnog odnosa, ali bih voljela da cujem i Vase misljenje. Hvala Vam unaprijed