Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Neplodni dani


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

08.05.2019. 00:25

Nema potrebe za tabletom.

lara_mir83

10.05.2019. 15:50

Postovani, citam ove odgovore, te bih imala jedno pitanje posto mi se to inace desava. Trudnoca mi sada nije pozeljna. Decko i ja znamo imati pad odnosa tokom noci. Nekad je razmak sat, nekad pola sata, nekad vise sati. U principu uvijek se istusira, ako ne, kako su navele i predhodnice u postovima, svaki put je zavrsnica oralna, te obicno i pocinjemo sljedeci odnos oralno. Hocu da kazem i ako se ne istusira u medjuvremenu, uvijek je oralni zavrsetak, kao i sto obicno pocinjemo odnos oralno (bas kako je navedeno u predhodnom postu, tesko da moze nesto ostati od sperme na spolovilu jer oralni dio odnosa traje par minuta). Mi ovo praktikujemo duzi niz godina (neredovni su ciklusi pa mi je tesko znati kada su plodni dani), do sada se nikada nije desilo da zatrudnim. Ali u citanju ovih postova vidim da postoje sanse. Razgovarala sam sa svojim ginekologom koji mi je rekao da kada se desi tusiranje i ostalo nema potrebe za brigom, ali mi je bilo malo nezgodno da pitam da li ovaj "oralni dio", koji traje duze, moze da "zamjeni" taj momenat tusiranja, u smislu da smatram da se zaista sve "ocisti" (ne znam kako bi nesto moglo ostati na spolovilu ako je oralna zavrsnica i pocetak drugog sexa oralni, a traje npr 3,4,5 min)? Vidim u postovima da i Vi smatarte da ne treba post.kon. zastita, ali bih jos jednom sa vama da provjerim (jer citam da je predhodnicama preporuceno da ne moraju uzimati post.kon.zastitu). HVALA VAM MNOGO NA OVIM SAVJETIMA.

lara_mir83

10.05.2019. 15:50

PS. Sada je svakako kasno za post.kon.zastitu (odnos he bio prije 5-6 dana), ali pitam jer mi se strah sada uvukao. Takodje sam pratila naxtrakucama, u tom periodu kada nije bilo tusiranja (samo oral), trakuce nisu pokazale plodne dane. A kada su bili plidni dani, bilo je i tusiranja i odnosi su bili sa vecim vremenskim razmakom. Mi godinama ivo praktikujemo, ali sam se tek sada prepala citajuci pitanja i odgovore. Moj gin kaze da je tusiranje dovoljno, ali me zanima jako i misljenje vas, kao vrhunskig strucnjaka. Ps u periodu kada je pokazalo plodne dane (jer ne znam sama po sebi, bez tog mikroskopa/trakica), bilo je tusiranja.

Ivo Balenović, dr. med.

11.05.2019. 14:50

Poštovana, nakon odnosa na spolovilu može ostati malo ejakulata koji samo teoretski može opoditi jajnu stanicu. No, životni vijek spermatozoida izvan tijela je kratak, tek nekoliko minuta. Spermatozoidi na zraku umiru prije nego li se ejakulat osuši. Tuširanjem i oralnim putem oni se u potpunosti eliminiraju i ne postoji mogućnost oplodnje.