Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Otvaranje u trudnoci


Autor Poruka

nat1987

27.06.2020. 11:35

Poštovani,
Trenutno sam trudna 33+5, druga trudnoca. U srijedu (33+2) sam zaprimljena u bolnicu na dva dana kako bih primila injekcije deksametazona za razvoj bebinih pluca za slucaj prijevremenog poroda.
Nalaz je glasio: cerviks formiran, prohodan za prst, endocervikalni kanal duzine 3,02 cm, UU "T" oblika, vodi zadak. Subjektivno i dalje nepravilni trudovi.
Ctg uredan, kks i urin uredni.
Zanima me koliko je ozbiljan takav nalaz te mogu li uz njega dogurati do termina i, naravno, je li potrebno bas strogo, strogo mirovanje ili se ipak mogu lagano kretati (to mi u bolnici nije receno, a zaboravila sam pitati).
Takoder me zanima, ako je unutarnje usce zatvoreno, onda nije da sam prohodna do plodovih ovoja, nego do unutarnjeg usca, sto je, koliko sam shvatila, manje opasno, je li tako ili sam nesto pobrkala?
Hvala unaprijed na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

27.06.2020. 22:50

Poštovana, za drugorotku nalaz nije zabrinjavajući. Unutarnje ušće ja zatvorena, a cerviks održan. Nema razloga da ne dogurate do termina. Izbjegavajte napore, dizanje tereta i dulja stajanja. Nije potrebno strogo mirovanje.

AnnDee

19.04.2021. 21:55

Poštovani,

trenutno sam u 35+3 tjednu trudnoce.
Danas sam bila na pregledu gdje mi je doktor nekako usput spomenuo da sam se krenula otvarati, ali nista vise oko toga mi nije rekao (niti koliko, niti preporucio mirovanje). S obzirom da je bila velika guzva i sve je nekako bilo u velikoj zurbi, ja se nisam snasla odmah da pitam par pitanja.
Pa ako bi mi mogli reci je li sada prerano za otvaranje ili je to normalno te mislite li da prema ovome nalazu postoji mogucnost uranjenog poroda. Također, preporučuje li mi se mirovanje?

Ovako mi pise u nalazu: cerviks sakriopiniran, zatvoren, članka prsta dug. uterus smekšan
UZV: glavom; KČS+, max stupac plodove vode 69 mm

Hvala unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

20.04.2021. 07:55

Poštovana, prema pisanom nalazu cerviks je zatvoren, tako da se niste počeli otvarati. Obzirom na dob trudnoće, čak i da je otvaranje počelo ne bi bila neophodna nikakva terapija.