Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


plodna voda


Autor Poruka

nina333354

07.10.2010. 10:40

Poštovani u 33+1 tj. trudnoće sam i zanima me kako prepoznati da mi istječe plodna voda?Imam često pritisak prema dolje i česte vjetrove i moram ići stalno mokriti otprilike svakih sat i pol vremena.Kada ležim imam osječaj da mi nešto curi ali kjad odem na wc vidim da su mi gačice žute kao od urina i primjetila sam iscjedak koji se razrijedio sad je više vodenkast i jako ga malo ima .To mi je sve počelo od kad sam koristila vaginalete vagisan koje su mi preporučene.Kako znati jel otječe plodna voda ili urin i kak znati jel s bebom sve ok a da ne trčim stalno liječniku?

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.10.2010. 21:46

Poštovana, zbog sumnje na otjecanje plodne vode potrebno je javiti se liječniku.
Mnogo puta iz iskustva govorim teško je utvrditi da li otječe plodna voda.
Prilikom ginekološkog pregleda ustvrđuju se eventualni znaci curenja iste.
Preporučam s obzirom na iscjedak da se javite liječniku. Napominjete žuti iscjedak svakako nije plodna voda.
Zatim ako ima miris na urin to također nije plodna voda.
Kod imalo nejasnih slučajeva sumnje na curenje plodne vode, trudnicu je potrebno hospitalizirati, učiniti pregled, pred vanjsko spolovilo stavi se sterilna kompresa i vidi da li se ista kroz izvjesno vrijeme namoći.
UZV-om se također može pogledati orijentaciono količina plodne vode.
Neki put do puknuća plodovih ovoja dođe visoko pri vrhu maternice te se ista polako sljeva i istjeće tek neznatna količina plodne vode.
Svakako je moj savjet javiti se na ginekološki pregled.

melita0302

15.04.2012. 14:15

dobar dan dr imam pitanje.u 37 sam sedmici trudnoce.trudnoca mi je bila bez komplikacija uredno pracena.zivim u svicerskoj radila sam sve testove na daunow sindrom itd jer oni to rade svima...e sad sinoc sam osjetila kao da mi nesto curi i otisla sam u bolnicu tamo su mi rekli da se beba spustila i da mi pritsce mokracni mjehur pa zato osjecam curenje nije plodna voda.onda su mi radili UZ i rekli da mi je kolicina plodne vode visoka na ligmitu iznosi 22 ( sta god da im to znacilo ) sto je zadnja granica normale...dimenzije bebine glave stomaka i sve ostalo je uredu i kroz cijelu trudnocu je bilo uredu...na UZ beba guta,otkucaji srca uredu,protok do bebe uredu posteljica uredu..rekli su mi da sutra opet dodjem u bolnicu da mi opet mjere plodnu vodu..malo sam zabrinuta posto mi je prva trudnoca je mi moguce da nesto nije u redu sa bebom??

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.04.2012. 18:35

Poštovana, ovo što ste naveli u svome postu čini mi se sasvim normalnim.
Mislim da ste naručeni na pregled da se ustvrdi da li vam otječe plodna voda.
U našim ustanovama običaj je trudnicu hospitalizirati na dan-dva kod sumnje na curenje plodne vode, premda mi se i ovaj postupak čini u redu.
Neki put dolazi do visokog, ranog prijevremenog prsnuća vodenjaka, te plodna voda polagano gotovo neprimjetno istjeće, te su vas zbog toga vjerovatno naručili na pregled.

melita0302

15.04.2012. 22:15

hvala na brzom odgovoru al rekla mi je dr da nije doslo do oticanja plodne vode sinoc su mi radili neki test i kao plodna voda ne otice..nego ima " vise " plodne vode...vise al jos uvijek u granici normale... ( kao zadnja granica normale )...e sutra su me narucili da mi ponovo rade UZ zvuk da vide da nije kojim slucajem doslo do jos veceg povecanja plodne voda jer kao to je znak da beba ne guta plodnu vodu il da nesto nije u redu...a sinoc na UZ se lijepo vidjelo da beba guta plodnu vodu..,malo sam i ja zbunjena...i pregledala me dr opste prakse koja je tek na specijalizaciji pa me malo prepala sa svojom konsultacijom i kao noge bebe su duge odgovaraju trudnoci u 39 sedmici a ja sam 37+4 mislim da to nije neko odstupanje...sta vi mislite?hvala jos jednom na odgovoru

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.04.2012. 09:40

Poštovana, vrijednost AFI indeksa je normalna. Mislim da se ne morate brinuti.

suzanasun

29.02.2016. 22:00

Postovani,

u 9. sam sedmici trudnoce i zbog krvarenja prije 4 dana ( imam mali ugrusak) koristim progesteron vaginalno. Par puta dnevno osjetim da mi curi neka tecnost dole i u dilemi sam da li je od progesterona kad se istopi ili je mozda plodna voda? Problem je sto su tablete progesterona bijele boje, a ova tecnost je bez boje i mirisa. Da li je moguce uopste da plodna voda curi na pocetku trudnoce?

Unaprijed zahvalna!

Dejan Šakoronja, dr. med.

01.03.2016. 17:00

Kakva plodna voda sa 9 tjedana?
To možete isključiti. To je iscjedak od terapije.

Kop12

01.10.2018. 23:05

Pozdrav. Sa 19+6 tjedana dr mi je utvrdio da imam višak plodne vode i da je beba veća nego što bi trebala biti. Glavica je u 21+4 tjedna a i ostale mjere bebe su veće. Zanima me da li uzrok tome može biti da beba ima sindrom ili?? S tim da napomenem da mi je dr pomjerio termin sa 14.2 na 9.2.

Ivo Balenović, dr. med.

02.10.2018. 15:20

Poštovana, postoji fiziološka varijacija u veličini, tj. nisu sve bebe iste duljine i težine. To je genetski određeno. Kako će se trudnoća primicati terminu ta odstupanja mogu biti još izraženija. Postoji još i mogućnost da je trudnoća nešto veća (tj. ranije je došlo do ovulacije i oplodnje) nego što se računa. Možda je zbog toga liječnik promijenio termin poroda nešto ranije? Nikakav sindrom ne može biti uzrok tome.

Kop12

03.10.2018. 00:35

Hvala vam na odgovoru malo ste me smirili. 10.10 imam detaljni pregled. A i danas sam sa muževom sestrom bila kod ginekologa i njena beba za 7+2 tj ima 0,7 cm a moja beba je u 7+6 tj imala 1,67 cm tako da i ja mislim da je trudnoća veća ali uvijek postoji to ali taj visak plodne vode i uzroci i posljedice.

Ivo Balenović, dr. med.

03.10.2018. 15:20

Prema prvom uzv nalazu, trudnoća je veća. Količina plodove vode može varirati, a ovisi i o trenutku kada se mjeri. Fetus guta plodovu vodu i izbacuje je u amnijsku šupljinu mokrenjem. Ukoliko je mjerenje urađeno prije nego se fetus pomokrio, količina plodove vode biti će manja nego ako se mjeri nakon mokrenja. Savjetujem da uradite GUK profil.

Kop12

10.10.2018. 23:35

Pozdrav. Danas sam radila veliki ultrazvuk gdje je Dr sa 90% sigurnosti odbacio Down. sindrom i rekao je da je sa bebom sve u redu. Inace 21+6 tj sam trudna i kaze da je nosna kost u bebe 6 mm a debljina vrata 5 mm ako sam dobro skontala to za vrat jer sam u Njem pa neke rijeci ne razumijem bas dobro. Inace je bebi glava veca.. Hm
Rekao je da idem raditi test na trudnicki secer jer mi je plodna voda povisena ne puno ali je. I predlozio mi je da radim test za down sindrom. Nisam sigurna da to zelim uraditi jer i da ima beba to, to je moje dijete. Sta mi vi savjetujete i da li vi odbacujete sumnje down sindroma.?? Hvala na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

12.10.2018. 00:45

Prema navedenim uzv karakteristikama sa plodom je sve u redu. Nuhalni nabor ima smisla mjeriti između 11. i 14. tjedna jer je tada jedan od ultrazvučnih markera kromosomopatije. Nema potrebe za testiranjem za Downov sindrom. Uradite test opterećenja glukozom, tj. test za trudnički šećer koji može biti razlog bržeg rasta bebe i veće količine plodove vode.

Kop12

18.10.2018. 12:50

Postovani radila sam test na secer jutros. Nataste je bio 80 nakon sto sam popila tekucinu nakon 1 sat 171 i nakon sat vremena 117. Nalazi bi trebali biti gotovi sutra.
S tim da sam u pon isla raditi test i nataste je bio 106 te su me odmah poslali Dr za dijabetes. Pisala sam vam vec da imam povisenu plodnu vodu.
Talk mi je 110/60, da li vi mislite da imam povisen trudnicki secer ili? Hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

19.10.2018. 10:05

Dijagnota gestacijskog dijabetesa postavlja se ako je nalaz šećera natašte iznad 5,1 mmol/L ili ako se radi o povišenom vrijednostima nakon opterećenja glukozom. Povišene vrijednosti nakon opterećenja glukozom su više od 10 mmol/L nakon 1 sata i više od 8,5 mmol/L nakon 2 sata.

Kop12

25.11.2018. 21:55

Pozdrav. Radila sam jednom test na secer i pisala sam vam prvi je bio povisen da bi nakon toga kad sam upucena Dr za dijabetes utvrdili da nemam. Nakon toga sam imala detaljni pregled ponovno kod ginekologa gdje on tvrdi da beba normalno guta i piski te da je voda malo povisena ali da uradim jos jednom test na secer. Uradila sam test i bio je pozitivan te sam na dijeti. Mijerim secer ujutro pa poslje dorucka sat, prije rucka nakon rucka itd., te se pridrzavam svega. Sada sam ponovno i mala detaljni pregled zbog vode te je ginekolog rekao da je voda sad na gornjoj granici i ako se pridrzavam dijete te da je beba 1,5 kg a u 28+1 tjednu sam. Rekao je da je najbolje da idem na inzulin i na strozije mjere za secer. Nisam vise pametna jer mi se nakon dijete beba puno udebljala a i voda porasla. Imaze li neki savjet? Izvinjavam se na ovako dugoj poruci. Hvala unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

26.11.2018. 16:05

Poštovana, savjetujem da Vas liječnik uputi u dnevnu bolnici na GUK profil, tj. mjerenje šećera u krvi tijekom dana. Prema nalazima će se odlučiti o potrebnoj terapiji.

Kop12

07.12.2018. 22:45

Postovani. Evo mene opet sa pitanjima. Danas sam bila na ultrazvuku i Dr kaze da i dal e ima plodne vode a ja sam na dijeti. Pridrzavam se, drzim secer u normali koliko toliko. Inace trudna sam 30+1. Mjere bebe su BDP 8.53 cm
HC 29.21 cm
AC 26.94 cm
FL 6,05 cm
OFD 9.93 cm
Beba ima 1789 g.
Glava bebe prednjaci dosta puno i vec je u 34 tjednu. A dr je prosli put rekao da je beba veca i da se deblja. Iskreno po meni mislim da je u redu tezina. :/
Koje je vase misljenje? Dal vi mislite da je u redu sve sa rastom bebe?
Hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

08.12.2018. 23:05

Poštovana, sve je u redu. Nisu sve bebe prosječne težine i dužine za dob. Kako trudnoća odmiče tako se odstupanja povećavaju. Normalna porođajna težina terminske djece je od 2500 do 4000 grama. Najviše ovisi o genetici.