Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Posljedice ab-a i poremecaji nakon toga


Autor Poruka

Mirela

08.01.2003. 11:44

Postovani!
Imam 37,5 godina i dvoje djece.Nakon drugog ab-a koje sam bila prisiljena napraviti zbog izuzetno teska dva porodaja a nakon drugog jedva sam ostala ziva.Koristila sam kontracepciju,prije prvog smo pazili a tada sam stavila spiralu nakon samog pobacaja.Nakon 5 godina ona mi je pocela smetati nakon cega sam je morala izvaditi i tada se desio drugi pobacaj.Nakon njega sam 7. dan zavrsila ponovo u bolnici jer beta hcg nije skroz pao a i naglo mi je pozlilo.Nakon ponovnog ciscenja on je pao ali ja sam od tada dozivjela veliki sok i strah koji me i danas 5 godina poslije prati.Sad zivim u kostantnom strahu od trudnoce i ne daj Boze ab-a.Uzasno su mi i odmogle i kampanje protiv ab-a jer sam se osjecala dodatno jos vise krivom.
Sada imam neredovne menstruacije,koji put 23.,25., ili 27.dan a za vrijeme njih osjecam nekakvu slabost,i slicno jer ne mogu to opisati.
Da li su za to krivi hormoni,predklimakterij koji mi je onda nasljedan ako je nasljedan jer mi je majka rano dobila to i sto da radim jer me tada pogotovo uhvati strah.Mislim da sam ocito jedna od onog postotka zena koju su pobacaji psihicki dotukli.Da li su krivi hormoni i koji?

Prof. dr. Josip Djelmiš

09.02.2003. 19:06

Poštovana gospođo Mirela,
Ako ne planirate trudnoću, a ne želite koristiti ni jednu od metoda kontracepcije, savjetujem Vam, učinite sterilizaciju.