Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Problemi nakon kiretaže


Autor Poruka

SKY17

23.12.2019. 17:10

Poštovani,

12. studenoga bila sam na kiretaži pod potpunom anestezijom, zbog prestanka kucanja bebinog srca u 9. tjednu trudnoće i to je sve, skupa sa oporavkom, manje-više uredno proteklo. Svi nalazi prije te trudnoće bili su uredni (UZV, cervikalni brisevi, torch, urin, krvna slika, štitnjača - učinjena je cjelokupna prekoncepcijska obrada). Phd nalaz nakon kiretaže nije pokazao ništa osobito.
11. prosinca započelo je smeđe, vrlo oskudno krvarenje, za koje sam mislila da je očekivana prva menstruacija nakon kiretaže, no taj smeđi iscjedak nije ni prešao u pravo menstrualno krvarenje ni prestao sve do danas.
Zbog toga sam 10. dan tog smeđeg krvaruckanja otišla na gin. pregled gdje je utvrđeno da mi je jako tanka sluznica maternice, endometrij je dakle mjerio svega 2,5 mm, a jajnici nisu pokazivali naznake ovulacije.
Propisana mi je terapija proverom, 2 x 10 mg / 15 dana.
Napominjem da je ovo bila prirodno i vrlo brzo začeta trudnoća, prva trudnoća, a prije toga sam imala izrazito točne menstrualne cikluse.
Moje je pitanje je li moguće da se ovdje radi o ashermanovom sindromu? Ili je moguće da se od svega u potpunosti poremetio hormonalni status? Trebam li provjeriti hormone i koje? I što mislite o danoj terapiji?
Sukus svega; izrazito se bojim hoću li nakon svega moći ponovo zatrudnjeti..

Ispričavam se na malo dužem postu i unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Srdačan pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

23.12.2019. 22:05

Poštovana, ne radi se o Ashermanu nego se hormoni još nisu stabilizirali. Prilično često prvi ciklus nakon zahvata može biti bez ovulacije tako da može doći do neregularnog krvarenja. Na terapiju bi krvarenje trebalo prestati. Nakon što uslijedi prva prava menstruacija u slijedećim ciklusima bi se sve trebalo odvijati uobičajeno. Missed ab. je posljedica slučajne genetske pogreške do koje dolazi u vrlo brzoj diobi stanica u ranoj trudnoći. Nema razloga da bi se to ponovilo, niti da ne bi mogli ostvariti trudnoću.

SKY17

25.12.2019. 12:05

Postovani,

zahvaljujem Vam na brzom i ohrabrujucem odgovoru, no imam dodatno pitanje vezano uz navedenu situaciju:

Sada dakle uzimam terapiju proverom 2 × 10 mg/ 15 dana i sada je 4. dan terapije no smedje krvarenje za sada ne prestaje, a receno mi je da ce prestati unutar 24 sata od pocetka uzimanja terapije pa se pitam je li to normalno i mogu li se uopce nadati da ce terapija prodjelovati i sto da radim, da li da jos cekam u nadi da ce prodjelovati ili je terapija u mojem slucaju promasena?

Unaprijed hvala na odgovoru i srdacan pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

25.12.2019. 21:50

Poštovana, budući da je sluznica bila svega 2,5 mm krvarenje bi prestalo i bez terapije. Terapija će 'pripomoći' tome.

SKY17

26.12.2019. 13:10

Postovani,

hvala Vam na odgovoru.

No krvarenje ne prestaje vec 16. dan (od cega sam zadnjih 5 dana na proveri), a s obzirom na to da se nakon provere ocekuje novo krvarenje, nije mi jasno sto ce uopce ostati od sluznice moje maternice?

Lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

26.12.2019. 21:50

Sluznica se svakim ciklusom obnavlja. Nakon menstruacije ostaje samo taki bazalni dio iz kojeg se obnavlja čitava sluznica. Debljina endometrija pred ovulaciju iznosi oko 8-12 mm, i on se odbacuje menstruacijom. Sve se to događa pod utjecajem hormona. Kod Vas se vjerojatno hormoni još nisu izregulirali u potpunosti i zbog toga se sluznica nije obnovila te se javilo krvarenje. Ukoliko krvarenje potraje može se pokušati s oralnim kontraceptivima (oni sadrže i estrogenu i gestagenu komponentu), no to bi trebali u dogovoru s Vašim liječnikom.

SKY17

28.12.2019. 10:30

Postovani,

hvala Vam na odgovoru. No cini se da se moji problemi pogorsavaju pa Vas nazalost moram jos malo gnjaviti:

Naime jucer sam se konacno nakon neradnih dana uspjela javiti svojoj ginekologinji i objasniti joj sto se zbiva, tj. da se uz proveru krvarenje nije smanjilo, kako je ona ocekivala. Na to sam dobila odgovor da dva dana pijem 3 × 10 mg provere, te da se zatim vratim na 2 x 10 mg. Jucer sam tako popila sveukupno 30 mg provere i danas (18. dan krvarenja) je krvarenje znatno pojacano, tj. preslo je iz smedjeg u crveno. Moje je pitanje: trebam li po Vasem misljenju nastaviti s uzimanjem provere? Ja imam osjecaj da ne samo da ne pomaze, nego i da odmaze.. A tek sam na pola uzimanja provere..

I mozda je samo cudna koincidencija, no od kad sam krenula s proverom, stalno mi krvari nos, sto mi se nikad nije dogadjalo, a jucer, pri pojacanoj dozi provere mi je izbio ogroman vanjski hemeroid, velicine pikule, sto je takodjer novost u mojem zivotu. Kao da su mi sve sluznice i krvozilni sustav nekako u cudnom stanju..

Unaprijed zahvaljujem i lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

28.12.2019. 20:30

Poštovana, teško mi je bez pregleda reći o čemu se radi i preporučiti terapiju. Uzv nalaz endometrija od 2,5 mm ne uklapa se u klinički sliku. Kod toliko tankog endometrija krvarenje bi trebalo biti oskudno. Ukoliko se krvarenje ne može zaustaviti gestagenima prelazi se na kombinirane preparate (estrogen i gestagen).

SKY17

29.12.2019. 11:30

Postovani doktore,

puno Vam hvala na Vasem velikom strpljenju i odgovorima. Zaista ste velika pomoc svima nama koji smo se nasli spletom nesretnih okolnosti u problemima.

Htjela sam Vas priupitati jos za Vase misljenje, cisto teoretski, o jednom savjetu koji sam dobila jucer od jednog starog gospodina ginekologa koji je vec u penziji i zaista ne znam je li njegova teorija mozda vec napustena medju Vama, mladjim lijecnicima ili je na tragu nekakvog moguceg rjesenja:

Naime, on mi je na detaljno opisanu situaciju rekao da je njegovo misljenje da je terapija proverom promasena, jer da nakon kiretaze, ostecenu sluznicu treba "bildati" estrogenom koji obnavlja sluznicu maternice i da je dakle trebalo poceti s hormonima prve, a ne druge faze, te da bi on cak preporucio i laganu antibiotsku pripomoc kako uz tako dugotrajno krvarenje ne bi doslo jos i do neke infekcije, upale maternice.. a da ce uz daljnje uzimanje provere ovo krvarenje ici unedogled..

Pa eto, doktore, cisto teoretski, sto Vi mislite o tome?

Jasno mi je da i tako nista ne mogu na svoju ruku, ali eto takvi su dani da je uopce nemoguce doci do lijecnika kod kojih inace idem, a na hitnoj ginekoloskoj mi je receno da dodjem samo u slucaju obilnog krvarenja s ugruscima, sto za sad, na srecu, nije slucaj..

Lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

29.12.2019. 20:55

To sam Vam rekao u prethodnom odgovoru. Ukoliko krvarenje ne stane na gestagene (proveru) prelazi se na kombiniranu terapiju. Kombinirana terapija (kontracepcijske tablete) su estrogeni (oni se luče u prvoj fazi ciklusa) + gestageni (oni se luče u drugoj fazi). Antibiotska terapija nije potrebna ukoliko ne postoje znakovi upale. Davanje antibiotika bez indikacije može poremetiti normalnu floru i prouzročiti više štete nego koristi.

SKY17

29.12.2019. 23:35

Postovani,

hvala Vam na dodatnom pojasnjenju.

S obzirom na to da je sad vec evidentno da krvarenje nece stati uz pomoc provere te da cu ocito morati uzimati kontracepcijske tablete, zanima me kako u praksi izvesti taj prelazak s provere na kontracepcijske tablete? Naime, koliko sam upucena, oralna kontracepcija se pocinje uzimati s prvim danom ciklusa, a kod mene je sve toliko poremeceno da ocito ni nisam u nikakvoj fazi ciklusa pa mi nije jasno kako tome doskociti?

Lijep pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

30.12.2019. 10:00

Oralna kontracepcija u svrhu zaustavljanja krvarenja se može početi primjenjivati bilo kada. Uobičajena shema je 2 do 3 tablete kroz 7 dana, a zatim se smanjuje ovisno o jačini krvarenje.

SKY17

30.12.2019. 21:15

Postovani,

danas sam uspjela otici na uzv pregled, ali kod meni nepoznate ginekologinje, jer je moja na godisnjem odmoru pa me zanima sto mislite o dobivenoj novoj 15-dnevnoj terapiji s kojom bih trebala zapoceti sutra:
Estrofem 3 x 1 mg / 5 dana, zatim
Estrofem 2 x 1mg + Duphaston 1 × 1/ 5 dana, te
Duphaston 2 x 1 / 5 dana.

Uzv danas nesto bolji, unatoc 20-dnevnom krvarenju: endometrij 3.4 mm, jajnici urednog izgleda i velicine.

Hvala i lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

31.12.2019. 10:05

Poštovana, dobili ste odgovarajuću terapiju za Vaš problem. Estrogeni (prva faza) koji potiču rast endometrija + gestageni (druga fata) koji će 'zaustaviti' rast i sekrecijski ga promijeniti. Nakon prestanka terapije tako 'pripremljen' endometrij odbaciti će se menstruacijom.

SKY17

02.01.2020. 10:21

Postovani,

sada sam dakle na prvom dijelu propisane terapije, 3 x 1 mg estrofema, 3. dan, i krvarenje je postalo puno jace, poput pravog menstruacijskog, crveno i dosta obilno, a receno mi je da bi nakon 3 do 5 dana estrofema krvarenje trebalo prestati. Biste li mi savjetovali nastaviti uzimati terapiju u nadi da ce krvarenje ipak stati ili da prestanem s terapijom?

Zahvaljujem i lijep pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

02.01.2020. 12:50

Nastavite s propisanom terapijom. Krvarenje bi moralo stati. Ukoliko bi se i dalje pojačavalo javite se u hitnu službu.

SKY17

02.01.2020. 23:50

Mislite li da je ok navedena doza estrofema?, bi li mozda pomoglo povecanje doze?

Hvala i lp.

Ivo Balenović, dr. med.

03.01.2020. 09:50

Obzirom na debljinu endometrija doza je odgovarajuća.

SKY17

06.01.2020. 14:20

Postovani,

na kraju mi je doza estrofema nakon prva dva dana 3 x 1 mg povecana na 2 x 2 mg iduca tri dana, sto je konacno pocelo djelovati pa je sad doza na jos tri dana spustena na 3 x 1 mg, znaci sveukupno 8 dana estrofema nakon cega slijedi 5 dana estrofem + duphaston pa jos 5 dana samo duphaston. S obzirom na to da sam jos prije toga 9 dana pila proveru, sveukupno mi je 16. dan uzimanja hormona, 26. dan krvarenja koje srecom staje, a jos je predamnom 11 dana terapije.

Uglavnom, ide na bolje, ali nuspojave su sve teze, glavobolja, mucnina, umor, slabost, vrtoglavica..

Krvna slika napravljena u petak i sve ok, ukljucujuci zeljezo..

Prakticno pitanje: moze li se prema pravilima hzzo-a dobiti bolovanje za ovakvu situaciju?

Hvala i lp.

Ivo Balenović, dr. med.

06.01.2020. 16:30

Za neregularnu menstruaciju (N92.6) predviđeno je bolovanje do 5 dana.