Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10973 | Broj poruka: 78592

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Spolni hormoni!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

suncokret555

10.11.2016. 12:45

Poštovani,
vadila sam krv za spolne hormone, 5. dan ciklusa. Mozete li mi reci sto znace ovi rezultati?
E2 - 78
LH - 12.6
FSH - 34.6

Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.11.2016. 20:55

Premalo detalja imam. Koliko vam je godina , kakve smetnje imate, te koji je bio razlog vađenja spolnih hormona?
Možda seradi o klimakteriju ili predmenopauzi prema opisanom.

suncokret555

10.11.2016. 21:30

Imam 26 godina. Ginekolog mi je rekao da napravim ovaj nalaz kad sam bila na pregledu. Kad je radio ultrazvuk, rekao je da desni jajnik nekako slabo radi. Ne znam tocno kako je to nazvao

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.11.2016. 16:45

Moglo bi se raditi o prijevremenoj menopauzi. Sugeriram pregled u Klinici Petrova,u ambulanti za ginekološku endokrinologiju.

suncokret555

11.11.2016. 20:35

Moj ginekolog nije spomenuo pregled u Petrovoj, prepisao mi je kontracepcijske pilule, ali trazit cu uputnicu za pregled. Htjela bih Vas jos samo nesto pitati. Imam redovne menstruacije, dolaze gotovo uvijek na 25 dana. Posljednja menstruacija mi je pocela 3.11. i zavrsila 8.11. Danas sam prilikom odlaska na wc vidjela tamno smedi iscjedak, nesto kao sukrvica. Sad vise nema nikakvih tragova na donjem rublju. Mozete li mi reci s cim to ima veze? Unaprijed Vam zahvaljujem

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.11.2016. 18:20

Ima veze s lošom funkcijom jajnika. Treba istražiti sve mogućnosti i uzroke prijevemene menopauze.

suncokret555

12.11.2016. 19:15

Doktor mi je rekao da pocnem uzimati Naelia pilule i da mu se javim za 3 mjeseca, sto Vi mislite o tome? Ispricavam se sto to sve ispitujem, ali prilicno me pogodilo da u ovim godinama imam problem s prijevremenom menopauzom, jos uopce nisam rodila.

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.11.2016. 22:30

Možete krenuti s uzimanjem no ja ne bih prije obrada. Kao što sam vam rekao Klinika za ženske bolesti i porod Petrova. Tamo se javite.

suncokret555

05.12.2016. 15:00

Postovani,

narucila sam se na pretrage u Petrovu. Sad cekam svoj termin. Ovaj mjesec mi mjesecnica kasni vec 5 dana, osjecam bolove u donjem dijelu trbuha i sa strane, ali ne grceve kao pred mjesecnicu. Da li je to zbog te nepravilne funkcije jajnika?

Unaprijed hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.12.2016. 16:35

Vjerovatno no napravite i test na trudnoću.

suncokret555

05.12.2016. 19:15

Napravila sam dva testa na trudnocu i oba su pokazala negativan rezultat....

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.12.2016. 23:05

Onda ne brinite.

gregorsamsa

08.12.2016. 13:15

Poštovani,

molim Vas možete mi dati svoje mišljenje o mojim nalazima. Imam 26 godina i Hashimoto. Ginekologinja na prethodna 2 UZV nije vidjela razvijene folikule,niti vodeći i to 20. i 15. DC. Pretrage sam radila 4.DC za spolne hormone.

TSH: 1,99 mIU/L (0,35-4,94)
FT4: 14,15 pmol/L(9.01-19.05)

E2: 176 pmol/L(45,4-854)
LH:2,0 IU/L(2,4-12,6)
FSH: 3.8IU/L(3,5-12,5)
PRL: 405mIU/L(102-405)
Testosteron: 1,46 nmol/L( 0,29-1.67)
SHBG: 25 nmol/L(15-120)
DHEAs: 3,8μmol/L (2-10)
AMH: 45,8 nije navedena referentna vrijednost.
Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.12.2016. 17:55

Svi nalazi su vam uredni.

lavica31

13.12.2016. 21:00

Pozdrav,molim vas misljenje o vrijednostima spolnih hormona.
Slobodni testosteron 6,8 (0,1 do 9,9)
Inzulin 42,9 (21 do 174)
Tsh 1,75 (0,55 do 4,78)
Amh 6,3 (1,2 do 52,7)
Lh 6,4 (2,1 do 10,9)
Fsh 7,1 (3,9 do 8,8)
Testosteron 2,4 (0,3 do 2,6)
Estradiol 282 (99 do 448)
Prolaktin 390 (71 do 566)
Progesteron 2,9 (0,5 do 3,1)
Dheas 10,2 (0,6 do 7,2)
Shbg 97,6 (18,2 do 135,5)
Fai 2,5 (0,7 do 10,9)
Radila sam to 5tog dana ciklusa, razlog:zato sto ne dolazi do trudnoce vise od godinu dana. Zanima me dal postoji mogucnost trudnoce prirodnim putem ili samo mpo?

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.12.2016. 23:05

Hormoni su u redu osim visokih androgena i malo niži amh.
Ne znam ostale nalaze ali ako je sudit samo prema hormonima moguća je prirodna trudnoća.

lavica31

17.12.2016. 21:20

Urađeni su svi potrebni nalazi, brisevi i moji i suprugovi-svi negativni (nema HIV-a, hepatitisa, ureoplasmi i dr...), spermiogram-uredan, hsg-jajovodi prohodni, oboje imamo 31 godinu, u zadnjih godinu dana ciklusi se smanjili sa 28 na 26 dana. Radimo na bebi, ali zasad neuspješno.

lavica31

17.12.2016. 21:20

Zanima me što su to androgeni? I kako ih smanjiti? I jel taj AMH presudan za začeće ili ipak nije toliko?
HVALA

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.12.2016. 18:15

Sugeriram da se javite u centar za neplodnost. Daljnje postupke napravit će tamo.

mila3655

29.05.2017. 17:50

Poštovani,

Imam 37 godina. Prvo dijete rodila sam sa 34 godine. Unazad 6 mjeseci pokušavam bezuspješno iznova zatrudnjeti. Ovulaciju pratim putem LH trakica. Ciklusi su mi se nakon trudnoće prilično skratili pa sad traju između 23 i 25 dana s tim da ovulacija u pravilu dolazi 14 dan ciklusa. Potaknuta kratkoćom ciklusa, bezuspješnim pokušajima začeća unatoč praćenju ovulacije te godinama života, samoinicijativno sam napravila test spolnih hormona na 3.dan ciklusa te dobila sljedeće rezultate.

Folitropin (FSH) (CLIA, Beckman Coulter) 10.6 IU/L

Lutropin (LH) (CLIA,Beckman Coulter) 6.7 IU/L

Prolaktin (CLIA,Beckman Coulter) 170.8 mIU/L

Testosteron (CLIA,Beckman Coulter) 1.5 nmol/L

Estradiol (CLIA, Beckman Coulter) 238 pmol/L

Na 21. dan ciklusa planiram napraviti test progesterona, hormona štitnjače i AMH.

Ljubazno bih Vas molila komentar rezultata spolnih hormona. Vidi li se u njima mogući uzrok poteškoća sa začećem te je li vrijeme za razmišljanje o daljnjoj obradi i eventualno MPO-u?

Unaprijed hvala na odgovoru!