Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trudnoca


Autor Poruka

deja-vz

20.08.2012. 14:50

Hvala na odgvoru,

Sada bi trebala ići i na KG, Rh, test senzibilizacije. Čula sam da za te pretrage netreba biti na tašte? Je li to istina??

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.08.2012. 00:10

Toćno za to nije potrebno biti na tašte. Za sve ostalo je.

Doctormed222

23.06.2022. 10:50

Poštovana, pitanje je nesuvislo.
Seksualni odnosi vise puta dnevno su izjednaceni sa masturbacijom vaseg partnera te vasim seksualnim odnosom iza toga. Sansa za trudnocu je velika s obzirom da, sto je i logicno, u oba slucaja dolazi do ejakulata vaseg partnera. Ukoliko je vas partner taj dan masturbirao prije vaseg spolonog odnosa, svakako bi trebali popiti tabletu za dan poslije.

sanidica

25.06.2022. 23:15

Postovani, trudnica sam 14+6,druga trudnoca. Dosla sam na odmor kod roditelja avionom a onda kolima do naseg mesta. Osecam blago fiskanje u stomaku i bol i desnoj preponi. Danas sam bila kod ginekologa sve je u redu sa bebom, posteljica nije nisko, nisam otvorena. Dr mi je rekla dok me je pregledala da vidi blage kontrakcije i rekla mj je da je to verovatno od duzeg putovanja ali sam joj rekla da ja osecam u donjem delu stomaka blaze bolove,ona mi je dala da pijem Utrogestan nekih 10,15 dana 2x1 dok ja osetim da se to smirilo.
Uradila mi je i papa test i briseve, jer mi do sada nisu radjeni a ona smatra da treba da uradim zbog pojacanog sekreta pa mi je i dala Polyginax 12 vaginalete da koristim 2x1a i da ce mi uz to dati terapiju kad stignu rezultati briseva ,za koje smatra da ce biti pozitivni.
Na moje pitanje jesam li u riziku, ona mi je rekla da odmaram ,da se opustim, da ne moram da lezim 24h da ce sve da bude u redu. Za grlic mi nista nije rekla,ali sada vidim da je napisala da je cvrst, zatvoren 2.5cm. Da li je to ok ? Jako se plasim da se ne otvorim i ne dodjem u situaciju da ne smem da se pomerim s obzirom da zivim u inosttranstvu i da se tamo moram vratiti krajem 8.meseca .
Hvala unaprijed .LP

Ivo Balenović, dr. med.

27.06.2022. 13:45

Poštovana, prema navedenome sa trudnoćom je sve u redu. Uzimajte propisanu terapiju i ne izlažite se pretjeranim naporima. Uobičajene aktivnosti možete slobodno obavljati.

ivana199015

28.06.2022. 22:05

Pozdrav!
Zadnju menstruaciju imala sam 21.05., 23.06. sam napravila test za trudnoću koji je pozitivan.
Osjećam se dobro, bez ikakvih bolova. No brine me to što sam sinoć i danas primjetila svijetlo smeđi iscjedak. Točnije, nakon mokrenja bude "kap". S obzirom da mi je prva trudnoća ne znam dali trebam hitno reagirati ili da pratim stanje?
Na prvi pregled sam naručena za 13 dana.

Lijep pozdrav

natalija543

28.06.2022. 23:40

Poštovani,
Moja poslijednja menstruacija bila je 18.5. Trajala je 7-8 dana te sam imala jedan nezasticeni “odnos” između 1.6. i 4.6. Nisam sigurna koji datum. Partner imao problem sa erekcijom, spolovilo je bilo u kontaktu sa mojim par sekundi ali nije došlo do ejakulacije, uopšte. Također partner tog dana nije toga imao ejakulaciju.
6.6 sam imala blago krvarenje, blijede boje, koje je trajalo 3 dana za koje smatram da je ovulacijsko. Međutim, kasni mi već 9 dana. Naduta sam i ponekad imam grčeve u stomaku. Bila sam pod stresom cijeli mijesec zbog privatnih problema. Smatrate li da trebam uraditi test? Koja je mogućnost trudnoće? Da napomenem da mi mjesečnica nije uvijek tačna, nekad kasni 4 , nekad 7 a imala sam slučaj da mi kasni i 12 dana. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru i lijep pozdrav!