Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10526 | Broj poruka: 74740

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


ureaplasma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

18.12.2017. 15:00

Poštovana, Acipan možete uzeti prije antibiotika.

Ines91

30.12.2017. 13:45

Poštovani,
Molim vas odgovor.
Već sam vam pisala ...
Naime izolirana mi je ureaplazma iz cerviksa,nigdje na nalazu nije napisao broj nego samo da je izolirana i na antibiogramu je bio senzitivan antibotik Doksicilin i azitromicin,decko nije obavio briseve nego smo dobili oboje antibiotik Doksicilin 2x1 kroz 14 dana i u to vrijeme dok smo pili antibiotik nismo imali odnose,u četvrtak 28.12 je bio zadnji dan antibiotika,jučer smo imali odnos,s kondomom,ali mene zanima dali imam razloga za strah jer je decko kad je krenuo stavljati kondom shvatio da je okrenut na krivu stranu i odmah ga je ispravno stavio,dali se tu moze desiti ping pong efekt s tom ureaplazmom s obzirom da smo oboje pili antibiotik i nije bilo odnosa bez kondoma nego samo to sto ga je na par sekundi krivo okrenuo i ponovno stavio ispravno te je nakon ispravnog stavljanja bio odnos????
Na briseve idemo za mjesec dana oboje,pa se bojim ako je izljecena s antibiotikom da sad taj krivo okrenut kondom pa vracen ispravno te je nakon toga bio odnos da nije napravio ping pong efekt

Unaprijed hvala na odgovoru..
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

30.12.2017. 21:00

Poštovana, na taj način nije moglo doći do prijenosa. Osim toga oboje ste dobili terapiju i za očekivati je da ste izliječeni. To samo treba potvrditi brisevima.

Ines91

02.01.2018. 20:35

Molim vas odgovor još na ova tri pitanja,jako mi je bitno..

1.Kada je najbolje napraviti bris od popijene terapije?
2.Jeli nužno da i partner radi bris s obzirom da je za njega bolan?
3.Dali mozda znate zašto mi na nalazu od ureaplazme nije pisalo broj koji je izoliran nego samo da je izolirana bez ikakvog broja i uz to je bio antibiogram?
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

03.01.2018. 10:00

Poštovana, bris treba ponoviti nakon 2 do 3 tjedna. I partner bi trebao ponoviti bris jer ukoliko infekcija kod njega nije u potpunosti izliječena ureaplazma će se vratiti i Vama. Ne znam zbog čega nije napisan broj uzročnika.

Arlina

03.01.2018. 10:00

Poštovani,
od juna meseca 2017. u svakom brisu mi je izolovana Ureaplasma u broju 10 na 4.
Posle dve terapije Eritromicinom (po 10 dana 3 puta dnevno i suprug i ja) u kontrolnom brisu je opet izolovana ureaplasma.
Muž se nije testirao. Antibiogram je:
Linkomicin R
Eritromicin S
Roksitromicin S
Azitromicin S
Josamycin S
Minocycline S
Doxiciklin S
Ofloksacin S
Ciprofloksacin R
Obzirom da planiramo trudnoću da li da nastavljamo sa Eritomicinom kako nam je rečeno ili da menjamo antibiotik?

Ivo Balenović, dr. med.

04.01.2018. 12:10

Poštovana, budući da terapija nije bila uspješna trebalo bi promijeniti antibiotik. Javite se liječniku radi dogovora o terapiji. Azitromicin djeluje na ureaplazmu.

Ines91

04.01.2018. 12:40

Poštovani,
Dali se ureaplazma može otkriti papa testom?
Rađen mi je papa test zadnji u 9 mi i bio je u redu,a ureaplazma mi je u 11mj otkrivena brisevima.
Popila sam antibiotik i čekam ponovno da idem na bris
Recite mi dali može ureaplazma uzrokovati kakve abnormalnosti u papa testu,tipa cin??
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

05.01.2018. 12:35

Poštovana, ureaplazma je uvjetno patogeni mikroorganizmam koju ima preko 75% spolno aktivnih osoba i najčešće je asimptomatska. Liječi se ukoliko je njen broj iznad 10 na 4, ukoliko je bakterije manje ne treba nikakvo liječenje. Ona može pokazati stanovite citološke promjene na citološkom preparatu u papa testu, dok je cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN) specifična za HPV. Dijagnoza ureaplazme se postavlja cervikalnim brisevima.

Ines91

05.01.2018. 23:15

Znači nema utjecaja što se tiče lošeg pape ili vinova koliko sam shvatila???
Zadnji papa test sam radila 23.08.2017.
Nalaz glasi:
Nalaz negativan na intraepitelnu leziju.
Stupanj čistoće:2;do
Prisutne reaktivne promjene povezane s metaplazijom.
Izražena površinska reakcija u smislu parakeratoze
Citohormonalno nalaz odgovara dobili i anamnezi.
Preporuka:redovita kontrola.

Dali je to uredan PAPA test???
Dali trebam ako su PAPE uredne raditi tipizaciju na HPV??
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

07.01.2018. 00:15

Papa test je uredan i nema potrebe raditi HPV tipizaciju.

Ines91

07.01.2018. 22:25

Doktore hvala vam puno jako ste ljubazni
Dali mi možete onda objasniti što znači :
-Reaktivna promjena povezana s metaplazijom?
-Izražena površinska reakcija u smislu parakeratoze?(čitala sam da je on prisutna kod HPV-a pa sam se prepala)
Hvala unaprijed na odgovorima
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

08.01.2018. 20:31

Parakeratoza je uobičajena reakcija na neki kronični podražaj. Metaplazija je reverzibilna promjena u kojoj se jedna vrsta zrele stanice zamjenjuje drugom vrstom. Svrha je zamjena osjetljivih stanica otpornijim stanicama. To je uobičajeno na vratu maternice. Dovoljne su redovite kontrole.

Ines91

08.01.2018. 22:15

Doktore,dali je to nešto opasno ili je to normalno kod mlade spolno aktivne žene?
Dali ali ima kakve veze ta parakeratoza i metaplazija s ureaplazmom koju imam?
Lp

Ines91

08.01.2018. 22:15

Doktore,dali ta parakeratoza i metaplazija ima veze sa mojom ureaplazmom?
(Koju sam nadam se izliječila, čekam briseve.)

Što znači kronični podražaj(možda tokom spolnog odnosa dolazi do podražaja)?
Dolazi do zamjene otpornijim stanicama,što to znači?

Oprostite na više pitanja ali malo sam preplašena jer mi nikad ginekolog nije objasnio samo kaže u redu je a ne objasni mi do kraja izraze koji mi na prvu zvuče ajme meni ...jer i u papi iz 2014 i 2016 god je isto navedeno kao i sada samo bez metaplazije pa sam se prepala da nije nešto ozbiljnije...

Dali ima opasnosti od parakeratoze i metaplazije ?

Redovita kontrola bi bila 1 godišnje?

Lp

Ivo Balenović, dr. med.

09.01.2018. 19:20

Od metaplazije i parakeratoze nema opasnosti. To je odgovor stanica na preboljenu upalu. Redovna kontrola je jednom godišnje. Moguće da je ureaplazma bila uzrok zbog kojeg je došlo do upale i navedenih promjena na stanicama. Upala i trauma mogu biti kronični podražaji. Na vratu maternice se dešava prijelaz pločastih (vanjskih) stanica koje oblažu rodnicu u cilindrične (unutarnje) koje oblažu maternicu. Cilindrične su osjetljivije, a pločaste otpornije na mikroorganizme, kiselost rodnice, itd. Prilikom metaplazije osjetljivije (cilindrične) stanice se zamijenjuju otpornijima (pločastima) što je normalna pojava.

Ines91

10.01.2018. 00:25

Hvala na odgovoru,
Po svemu tom vezano za HPV ,ako je papa ok netreba tipizacija,jer u suprotnom i da napravim tipizaciju i da se otkrije da sam pozitivna na HPV a papa mi je u redu ,što mi mogu raditi ,predpstavljam da ništa,osim ponavljati češće pape, jer se ne liječi koliko sam shvatila HPV nego njegove posljedice koje se onda pokažu na papi u obliku cina ili navedene sumnje na HPV?
Znam da se virus ne liječi,da je tu bitan imunitet,a HPV je virus zar ne?
Što mislite o beta glukanu i tinkturu od propolisa u mom slučaju s obzirom da sam to počela piti zbog ureaplazme i malo da ojača imunitet .
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

12.01.2018. 11:15

Promjene koje su posljedica HPV-a su: kondilomi ili CIN-ovi. Više od 90% onih koji su bili u konktaktu s virusom nikada neće imati nikakvih problema. Ukoliko nema promjena uzrokovanih virusom nije potrebno nikakvo liječenje. HPV je samo jedan od virusa s kojima dolazimo u kontakt. Tek ukoliko se jave promjene uzrokovane HPV-om potrebno je liječenje. Nema smisla raditi tipizaciju ako nema promjena. Sam HPV se ionako ne liječi, nego se liječe promjene koje on uzrokuje. Beta glukan i propolis su dobri za jačanje imuniteta, a propolis je i prirodni antibiotik.

Ines91

13.01.2018. 22:55

Hvala puno na odgovoru,idem za par dana ponovno na papa test i za 2tj ponovno na bris za ureaplazmu.
S obzirom da nikada nisam dobila nikakvu terapiju za tu parakeratoza,ukoliko i sad bude na papi,dali bi trebali kakve vaginalete antibiotike?
Recite mi dali je kod ureaplazm dovoljan antibiotik samo na usta ili su potrebne i vaginalete??
Kada je meni bila izolirana dobila sam samo oralno Doksiciklin 2x1 kroz 14 dana ja i partner.

Ivo Balenović, dr. med.

14.01.2018. 12:00

Dovoljan je peroralni (na usta) antibiotik. Dobili ste odgovarajuću terapiju. Parakeratozu ne treba liječiti.

Nazad
1 ... 21 22 23 24 25 26 ... 32
Naprijed