Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ureaplasma


Autor Poruka

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.06.2012. 20:50

Poštovana, PAPA test nije vjerodostojan za dokaz navedenih bakterija, već samo cervikalni brisevi.
Uzimanje istih nije bolno, te svakako da prije istih najmanje 2 tjedna ne smijete koristiti antibiotike.
Savjetujem da se javite na ginekološki pregled, za početak.

Ajnat

16.06.2012. 21:50

Hvala Vam na odgovoru, svakako ću ići kod ginekologa.. Zanima me još trebam ti uputnicu doktora opće prakse za te cervikalne briseve kod ginekologa i koliko se otprilike čeka na te nalaze (znam da nije svugdje isto, al otprilike)..
Lijep pozdrav! happy

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.06.2012. 14:35

Poštovana,ne treba vam uputnica za primarnog ginekologa. Nalazi se čekaju 7-10 dana.

hipi2106

17.06.2012. 14:35

Postovani,
imam 22 godine i koristim Dianu35 kao kontracepciju. Redovno idem na preglede kod ginekologa i imam policisticne jajnike. Na posljednjoj kontroli, radila sam briseve i izolovana mi je ureaplasma urealitycum i to 10 na cetvrtu. Dobila sam doksiciklin da koristim 5 dana po jednu kapsulu, zatim eritrimicin 5 dana 4x1 i eritromicin vaginalete 5 dana uvece. I moj decko koristi doksiciklin i eritromicin. Zanima me da li je ova terapija dovoljna, i da li je ta bakterija nesto opasno? Nakon koliko vremena posle terapije trebam da uradim briseve? I da, zaboravih, u urinu mi je koncentracija leukocita od 10-15, sto je uzrok upale. Takodje posle terapije trebam da uradim i UK i L. Ponavljam da li je ova terapija dovoljna i nakon koliko vremena trebam da ponovim nalaze. Unaprijed vas se zahvaljujem.

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.06.2012. 16:10

Poštovana terapija bi trebala biti dovoljna. Neki put je terapiju potrebno ponoviti. Kontrolne briseve i urunokulturu savjetujem najmanje nakon dva tjedna od završene terapije.

lori55

25.06.2012. 20:25

Poštovani doktore,

situacija je sljedeća: partneru je prije 6 mjeseci dijagnosticirana ureaplasma i propisan antibiotik. Liječnik mu nije savjetovao liječenje za mene, već samo upotrebu kondoma. Svaki spolni odnos je bio uz upotrebu kondoma, i prije i poslije njegove dijagnoze.

Na zadnjem papa testu koji sam radila tijekom ožujka, jedino je označena mješana flora te da su reaktivne promjene na stanicama udružene sa upalom i histiocitima. Ginekologinja mi je propisala upotrebu Betadine vaginaleta i sljedeći mjesec idem na kontrolu. Problem je što nisam pri posljednjem pregledu spomenula partnerovu bolest. Ipak, to me sad jako muči pa Vas molim da mi objasnite je li moguće zaraziti se uz upotrebu kondoma i je li papa test mogao pokazati prisutnost bakterije?

Osim toga, već oko 70 dana uzimam Doksiciklin zbog akni, 1 dnevno od 100 mg. Poznato mi je da se on uzima i u liječenju ureaplazme, pa me isto zanima je li moguće da je djelovao i na to, ukoliko sam stvarno bila zaražena?

I posljednje pitanje, postoji li ikakva povezanost između ureaplazme i pojave akni?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima.

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.06.2012. 23:45

Poštovana, ureaplasma i akne nemaju nikakve veze. Istina je da su tetraciklini koje uzimate svakako lijek izbora za liječenje ureaplasme ako je ista senzitivna na njih. Ako imate odnos sa zaštitim šansa da je dobijete je zaista mala. Što se tiče PAPA testa on nije dovoljno senzitivan da se njime dokaže o kojim bakterijama se radi, već citolog uglavnom napiše da se radi o mješanoj flori. Za točnu objektivizaciju morate napraviti cervikalne briseve kako bi saznali o kojim bakterijama se radi.

eyes_wild_open

25.06.2012. 23:45

Poštovani doktore,
u februaru ove godine su mi dijagnozirani kondilomi. Radila sam briseve cerviksa i vagine. Pronađena je ureplazma urealyticum >10.000 CFU/spec. Popila sam sirup Zmax i koristila sam vaginalete poliginax 12 dana i nakon 10 dana sam otišla kod drugog lekara koji mi je rekao da nemam kondilome vec mi je flora oštećena i da će se vremenom povući. Bila sam i kod dermatovenerologa i ona je isto potvrdila dijagnozu prethodnog lekara. Sekret mi je postao normalan. Analize su ponovljene i rezultati su bili negativni. Međutim, opet mi se javio žut sekret, svrab i neugodan miris, pa sam 25.05. opet radila analize i ponovo je pronađena ureaplazma. Pila sam SUMAMED od 500mg 9 dana po 1 tabletu, i posle toga DOVICIN od 100mg 5 dana po 1 tabletu. Pri tom nisam koristila nikakve vaginalete. Još uvek mi je sekret žućkast i neugodnog mirisa. Zaista mi je preselo da mi svi govore da ne mogu da se izlečim. Recite mi šta da radim? Koje vaginalete smem da koristim?

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.06.2012. 10:50

Poštovana savjetujem vaginalete metronidazola. Npr. Medazol kroz 10 večeri.

StrawberryCupCake

26.06.2012. 19:25

Postovani doktore,

Pisala sam Vam i ranije vezano za ureaplasmu hominis. Naime u isto vreme mi je nadjena ureaplasma (rezultat poz. 5 na 10) i enterococcus spp. Prvih nedelju dana pila sam dovicin, a zatim ciprocinal za enterococcus. Ureaplasma je po antibiogramu bila samo malo osetljiva na ciprofloksacin. Medjutim kasnije sam ponovo uradila analize, i nalaz na ureaplazmu je negativan a enterococcus je sada bio osetljiv na ampicilin. Popila sam i to i sada treba da uradim analize ponovo, Ne znam da li da radim na ureaplasmu opet? Vec dosta novca sam dala na to. Iako mi je poslednji put rezultat bio negativan bojim se da li to moze da se vrati? I da li je dovoljno leceno? S obzirom na to da sam citala da se to leci dve nedelje. I partner je takodje pio tablete i sada imamo samo zasticene odnose. I da li pritisak u besici izaziva ureaplasma ili enterococcus?

S postovanjem,
Natasa

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.06.2012. 23:05

Poštovana, za sada nije potrebno da radite bris za ureaplasmu pošto je negativan. Pritisak kod mokrenja povezan je više uz enterokok.

StrawberryCupCake

28.06.2012. 17:45

Posotvani doktore,

Hvala na odgovoru. Uradila sam bris, i i dalje, vec treci put da radim i imam enterococcus spp. Prvi put sam pila cefaleksin, zatim paliteks i nista... sada pokazuje kao i prosli put da je osetljiva bakterija na ampicilin i penicilin. Prvi put je bila osetljiva i na ciprofloksacin, i posle kao da se promenila. Da li je to moguce? U ponedeljak cu otici lekaru, medjutim mene cela situacija jako brine. Zasto to toliko dugo traje i da li je to moguce izleciti? Ni ampicilin ni ciprofloksacin nije pomogao, sta je sledece? I opet se javljaju smetnje posle odnosa. Kao blaga nadrazenost besike.

S postovanjem,
Natasa

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.06.2012. 00:25

Poštovana, dobit ćete nešto od penicilinskih preparata. Savjetujem do daljnjeg odnos sa zaštitom.

klu

29.06.2012. 10:10

Poštovani

U 9.mj.2011.g sam radila briseve zbog iscjedka koji se stalno ponavljao unatoč liječenju (par dana bude sve u redu i onda ponovno) - rezultate sam dobila putem tel.-med. sestra je rekla da je sve u redu. Nakon toga se pojačani iscjedak ponavljao unatoč korištenju polyginaxa i svih mogućih vaginaleta- sve bude par dana čisto i opet sve ponovno. S obzirom da posljednju godinu i pol radimo na trudnoći suprug je izvadio briseve i spermogram, za sada smo dobili rezultate gdje seutvrdilo da on ima ureaplasmu. Bilo mi je sumljivo da imam toliko vremena iscjedak a da su mi nalazi čisti pa sam otišla kod ginekologa i uzela nalaze gdje sam vidjela da stoji da imam ureaplasmu 10na3. Možete li mi objasniti zbog čega su u mojoj gin. ordinaciji ignorirali ove nalaze i zbog čega me nisu liječili? Postoji li neka pravila kada se daju antibiotici jer sada već godinu dana ja imam bolove u donjem dijelu trbuha, stalne upale rodnice a sad najviše sumnjam na ureaplasmu kao uzrok. Molim da mi pojasnite i dali je ureaplasma isključivo spolno prenosiva bolest, jer sam pročitala i informacije da je ureaplasma uglavnom prenosiva spolnim putem ali je moguće i drugim putem npr. na klupama u svlačionicama, na palubama brodova, na ručnicima iz saune pa čak i u gin. ordinacijama??
Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.06.2012. 15:00

Poštovana, bakterija se prenosi spolnim putem. Ostali putevi prenosa su isključeni. Terapiju niste dobili je je koncentracija bakterija od 10 na 3 mala i terapija se u takvim slučajevima ne primjenjuje. Iznimno u obradi steriliteta i s obzirom na pojačani iscjedak može se provesti terapija.

StrawberryCupCake

04.07.2012. 01:05

Postovani doktore

Ponovo sam uradila bakterioloski vaginalni i cervikalni bris i sada nema vise enterokoka. Iskreno bila sam iznenadjena kako i dalje osecam taj neki pritisak u besiki ponekad posle mokrenja i odnosa, ne uvek do duse i imam malo sekreta. Nisam ponavljala test na ureaplasmu jer je prosli put bio negativan. Zaista sam zbunjena i vise ne znam sta da mislim. Molim Vas dajte mi neki savet. Inace radila sam i na hlamidiju zajedno sa ureaplasmom, to je bilo negativno.

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.07.2012. 10:55

Poštovana, savjetujem korištenje probiotika lokalno i na usta. Linex lady, Vivag, Lactogyn itd. Nakon toga smetnje će se smiriti.

StrawberryCupCake

04.07.2012. 16:55

Hvala Vam puno na odgovoru, i poslusacu Vas savet. Ne bih da budem dosadna ali pitacu Vas jos samo konkretno, zasto se te smetnje i dalje javljaju?

S postovanjem,
Natasha

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.07.2012. 22:20

Narušena je normalna bakterijska flora i poremećen PH.

StrawberryCupCake

05.07.2012. 11:05

Hvala Vam doktore! Nasla sam Lactogyn, ali kod nas ocigledno nema ni vivag (koje sam jednom prilikom kupila kada sam bila u Danskoj, nazalost nije mi ostala ni jedna) ni linex lady. Moze li nesto drugo koristiti od vaginaleta?