Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vanmaterična trudnoća


Autor Poruka

alined

24.12.2015. 15:50

Postovani,
Bila sam jutros kod drugog ginekologa radio mi je uzv i kaze trudnoca ako je igdje bila otisla je, Maternica je prazna i nema slobodne tecnosti. Nalaz bete trebam raditi ujutro. I kaze da je na desnom jajniku vidio cistu zutog tijela. Meni nije jasno kako je sve otislo ako ja nisam imala ni velikih bolova ni krvarenja nesto pomalo boluckanja u ledjima i kukovima i malo krvarenja *(crvenkasto smedjkasto vise kad se obrisem sa malo tamnijih vlakana). Danas imam malo tupe boli sa obje strane jajnika vise desnoj sa kocenjem u preponi. Moze li vase misljenje
Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.12.2015. 21:05

Ne mogu komentirati ništa bez konkretnog nalaza UZVa i bez nove vrijednosti beta hcga.
To su možebitno opasne stvari i treba u svemu biti jako obazriv.

sky08

30.12.2015. 19:25

Poštovani.
Trenutno sam trudna 6+3 i trudnoća mi je locirana u predjelu desnog roga maternice (inače je maternica urednog oblika i dobro je smještena). Današnji UZV pokazao je gestacijsku i žumanjčanu vrećicu uz prisutan embrionalni odjek (uredni otkucaji srca). Rečeno mi je da trebam aktivnije pratiti trudnoću da se vidi u kojem će se smjeru razvijati plod - ako bude rastao prema desnoj strani tretirat će se kao vanmaterična trudnoća. Zanima me nakon kojeg tjedna trudnoće mogu mirno disati, tj koliko sam dugo sad u neizvjesnosti? Unaprijed hvala na odgovoru i sve najbolje Vam želim povodom ovih blagdana!

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.12.2015. 21:05

Svakako je nužan česti UZV pregled i daljnja opservacija.
Kroz idućih nekoliko tjedana će se ustanoviti u kojem će smjeru krenuti.

Inesnane

11.01.2016. 14:05

Poštovani,

nakon vantjelesne oplodnje došlo je do ektopične trudnoće zbog hidrosalpingsa na desnom jajniku (lijevi je neprohodan), a plod je "otišao" sam, na svu sreću. Nakon što je beta pala sa preko 500 na 50 došlo je do menstruacijskog krvarenja. Međutim krvarenje smeđe boje ne prestaje, pa me interesuje koliko ono traje (dr. je rekao da je vidio da imam i hematom). Još me interesuje da li je jedino rješenje da se odstrane oba jajovoda ili postoji neki drugi način kako bi se izbjegla vanmaterična trudnoća drugi put.

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.01.2016. 21:00

Gdje imate hematom? Kojom metodom vam je dijagnosticirana vanmaternična trudnoća?
S obzirom na veliki pad bete mislim da se ne radi o vamaterničnoj trudnoći. Sugeriram da ponovite beta hcg za dva dana od prijašnjeg.

Inesnane

12.01.2016. 09:55

Poštovani,

prva beta 12 dana nakon transfera je iznosila 233, zatim nakon tri dana 860. Na 5,3 sedmica trudnoće urađen je UZV gdje je konstatovano da ploda nema, da je ektopična trudnoća, a tada se vidio i taj hematom (na istoj strani gdje je i hidrosaplpins). Isti dan beta je iznosila oko 534. Nakon sedam dana beta je pala na 50 (četvrt dan pravog mentruacijskog krvarenja) i dr je konstatovao da odlazi samo. Pošto mi je jedan jajovod neprohodan, a na drugom postoji hidrosaplings, interesuje me vaše mišljenje o odstranjivanju jajovoda kao jedine opcije za sljedeću trudnoću. hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.01.2016. 00:15

Plod niti gestacijski obruč se ne vide u maternici prije beta hcga 1000. S obzirom na veliki pad beta hcga mislim da se ne radi o vanmaterničnoj trudnoći već trudnoći u maternici i to biokemijskoj. Ako se radi o hidrosalpinksu svakako ga je nužno operativno rješiti.

suzanasun

24.01.2016. 18:00

Postovani,

nekih pola godine radimo na bebici i sad mi kasni menstruacija 4 dana.Dan pred ocekivanu menstruaciju imala sam bolove pri dnu ledja i skroz slabi smedji iscjedak, znaci samo taj dan. Nisam jos uvijek radila test jer smatram da je prerano, sacekacu jos koji dan (iako imam redovne cikluse, na 28 dana). Povremeno imam slabije bolove u donjem stomaku, nekad s lijeve a nekad sa desne strane. Ono sto me brine je to sto sam jutros imala bol u lijevom ramenu koji je trajao par minuta. Citala sam da je to jedan od simptoma vanmatericne trudnoce i sad sam mnogo zabrinuta. Ako sam trudna, da li je moguce da vec tako rano imam simtom vanmatericne trudnoce?

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.01.2016. 19:20

Kasni vam menstruacija. Nije prerano napraviti test. Nadamo se pozitivnom testu.

niinocka

09.05.2016. 22:55

Postovani,

Imam 32 godine. Zadnja mjesecnica mi je bila 26.03. 26- i dan ciklusa sam napravila test na trudnocu koji je bio pozitivan. Tri dana poslije krenulo je krvarenje, kao mjesecnica.
25.04. sam izvadila betu hcg cija vrijednost je bila 40. Ginekolog mi je rekao da se radi o biokemijskoj trudnoci. Krvarenje je trajalo 9 dana, pa prestalo, pa krenuo smeckasti iscjedak, pa 2 dana nista, i od jucer ponovno oskudna ali svjeza krv. Takodjer, zadnja dva dana imam lagane bolove i laganu vrtoglavicu. Danas sam ponovno napravila test na trudnocu koji je i dalje pozitivan.
Zanima me da li je moguce da test jos uvijek bude pozitivan 16 dana nakon sto se dogodila biokemijska trudnoca ili postoji mogucnost da se radi o vanmaternicnoj trudnoci?
Postoji li ikakva mogucnost da se trudnoca odrzala i da je sve u redu?

Unaprijed hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.05.2016. 21:00

Šansa za vanmaterničnu trudnoću postoji. Sugeriram da se javite u bolničku ustanovu radi daljnje obrade.

niinocka

17.06.2016. 10:20

Postovani,

Javljam se ponovno vezano za prethodna pitanja.
Naime radilo se o vanmaternicnoj trudnoci i provela sam 2 tjedna u bolnici. Buduci je beta hcg bila 70 kad sam dosla u bolnicu, pretpostavili su da se radi o tubarnom pobacaju, a nista se nije vidjelo na uzv. Kako je beta rasla na 100, primila sam 2 doze metotrexata (20.05. zadnju), od po 70 mg.
Na kontroli 01.06., beta hcg bila je 10. Krvarenje je prestalo oko 03.06.
Receno mi je da iducu menstruaciju ocekujem pocetkom 7-og mjeseca.
Medjutim, ja sam vec dobila menstruaciju pa me samo zanima da li je moguce da vec imam menstruaciju ili se radi o krvarenju radi kojeg bi se trebala javiti svom ginekologu?

Takodjer u bolnici na kontroli mi je receno da s iducom trudnocom trebam pricekati samo 1 ciklus, sto mi je malo cudno, jer sam citala da se treba cekati 3-6 mjeseci, neki preporucuju i godinu dana, pa me zanima vase misljenje?

Unaprijed vam se zahvaljujem.

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.06.2016. 02:30

Ne mogu znati koji je uzrok ovog krvarenja, da li se radi o menstruaciji.
S idućom trudnoćom morate pričekati barem 4-6 mjeseci.

Marizelaaaa

25.01.2023. 10:35

Poštovani,

Iza sebe imam jednu urednu trudnocu i dva spontana. Nakon toga mi je otkrivena po rijecima doktora blaga trombofilija, tj trombofilija na PAI1 genu.
17. 1. mi je doktor, na ultrazvuku, rekao da da je folikul 21mm na lijevom jajniku i da možemo odmah pokusati sa trudnocom.
21. 1. mi pocinju grcevi i bolovi u lijevom, donjeg dijelu stomaka, pored kuka, tom duzinom. Bolovi su blagi ali konstantni, i traju vec 5 dana.
Pritom, imala sam operaciju grlica i doktor je u jednom navratu spominjao priraslicu na mjestu rane.
Pretpostavljam da je rano za sve ali me je strah i zelim da Vas pitam da li postoji sansa da je u pitanju vanmatericna trudnoca. Krvarenje nemam.

Hvala unaprijed. Pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

27.01.2023. 14:10

Poštovana, vjerojatno se radi o ovulaciji. Prerano je za bilo kakve simptome eventualne vanmaternične trudnoće.